Öncesi nedir?Bu kız Nicki Minaj albümünde de "pretty like nashe" diye geçiyordu? Yeni mi bu,patlatacakları zamanı mı arıyorlar? gibi sorular var akıllarda,albümden önce buraya girelim beraber. Kız güzel,genç,azimli.
Kendi yazıyor,söylüyor,prodüke ediyor.ARANAN KAN kısacası. Hem masrafsız,hem de yetenekli. RCA Records ile görüşen 'nashe bir sözleşme ve albüm sözleriyle uğurlanıyor.

Ancak buradan sonrası genç hanım için oldukça çetrefilli ve zorlukla geçiyor.
Özellikle Aquarius ile adını kulislerden,spot ışığı altına almaya hazırlanan Tinashe,bir sonraki mixtape'i olan Amethist'i çıkarttığı anda yeni RnB gözdesi oluyor,öyle ki sırf bu albümü dinlediği için bir çok rapper ve elektronik müzik sanatçısı tarafından iş birliği teklifleri alıyor. Sonuç olarak hem ses var,hem dans hem de söz yazarlığı...


Lafı uzatmayayım,hanım ablamız tam patlayacağı zamana denk gelen ve RCA Records etiketi taşıyan bir kaç şarkıcı sayesinde reklam yapılmıyor,hem de klasik ayak kaydırma muhabbetleri baş gösteriyor.Kendisi ve menajerinin uğraşlarıyla ufak ufak sahneler alıyor. Bildiğiniz Gülben E.-Ceren Cerengil olayı.

Velhasıl kelam reklamsız,işbirliksiz,desteksiz iki bölüm olan Nightride ve Joyride albümlerini çıkartıyor. Bir sürü kötü olayda eklenince artık Record Label'ı olan RCA'yı bırakıyor ve sözleşme sona erdiği için artık daha kendi ve ayakları yere basan ve tamamen kendinden çıkan bir albüm ile geri dönüyor sahalara.Unutmayalım ki bu hanım abla 93lü ve bu albüm tamamen büyümesinin(kaşarlanmasının) ardından çıkıyor.



Bu kadar açıklamadan sonra artık şarkılarımıza geçelim mi?
Feelings: İlk şarkımız ve klasik Tinashe şarkısı olduğunu hem beat hem drum hem de kemandan anlayabiliriz. Vokal girdikten sonra tinahse'nin sesinde Autotune olduğu ve "dark pop" a yaklaşan bir hissiyatla devam ediyoruz.
1:20'den sonra yine klasik reverb ve ince vokal ile uçar gibi söylüyor ve pes notalara geçerken yine bu nereyese angelic/harmonic vokallerden destek alıyor ve son nakaratta yine ağırlıkla bu yönde gidiyor. Klasik Kentucky aksanı "feeling my feelings" diyor gibi gelse de "been on my feelings" diyor.


Life's too short: Yine önceki albümlerde de gördüğümüz kimya ve breakdownlara sahip "bence" tinashe için tek düze kalan çok element içermeyen ve tekrar "bence",tinashe'nin uzaklaşması gereken tür düz,elementsiz bir RnB parçası.


Hopscotch: İlk 20 saniyesi tamamen bir radyo yayını olarak tasarlanmış.Kişisel olarak bu başlangıç yüzünden çok barıştım bu şarkıyla,halbuki devamı hatta spesifik olarak nakarat 808 ve bass line'ı ciddi sağlam ve çok doğru yazılmış olan bu şarkının ilk 20 saniyesinden sonra hanımefendinin de dediği gibi "non-stop bop bop" modunda. Kelime itibariyle durmadan dans edilecek minik trap parçalarıyla süslenmiş ciddi başarılı bulduğum bir şarkı oldu. Kişisel olarak öneriyorum bu şarkıyı.Özellikle 90sonu RnB'lerinin altyapısını sevenlere ait bir şarkı.
 
Stormy Weather: Yağmur yağdırmaktan vazgeçmeyen sanatçımız,bu şarkıya o kadar yağmursuz ama şimşekli bir aranje yapmış ki ; "there's no way,there's no why,there's no time" ve klip ise özellikle vogue ve Tinashe'nin fka twigs'e döndüğü muazzam ve çarpıscı elementler içeren kareografisi ile çok iyi bir "iş" olmuş. Sanırım klipleri arasında en sevdiklerim kategorisinde.
2:32'de giren gitar durmasın istedim çünkü o bass ve drum set'e çok iyi oturmuş ve canlı kayıt alınmış olması çok sevindirici.Nakaratın başlangıcını o yoğun 808'i ikinci kanala atıp,ıslık sesi kullanarak kırmak ise sadece zekice denilebilir.Islığı ise tamamen nakaratta bir kelime gibi kullanıyor.Şarkı çok lezzetli ve tamamen zamansız bir yapıya sahip.

Save Room For Us: İlk dinlemenizi klip ile yaptığınızda dans listenize alacağınıza eminim.Tipik 80-90 synth'leri,drum setleri ve 808'leri kullanılmış albümden ayrı olmayacak şekilde synth ve claplere ağırlık verilmiş.Diğer parçalara göre daha dostane ve umut dolu olan bu şarkı şuana kadar ki ikinci önerim.Kesinlikle dinlenmesi gerek.Klipte ise kafası karışık bir durum var.Önce Tokyo visual sonrasında ise virane bir fabrikada klip çekti.M/V'da ki saçları ve takım elbise ile maskülen bir kimliğe bürünmesi 10/10 hareket bence,Tokyo visual ise editi ile muazzam bir hal aldığı için bir kere açılmalı derim.

Story of Us: İki yeni sevgilin geleceği parlak olan güven ile kurulu krallığı işleniyor.Şarkının söz yazımından dolayı tamamen schlagger bir söz dizilimi var.İki kere dinlendiğinde nakaratın sözleri otomatik olarak aklınıza ve dilinize takılıyor.Altyapı daha geriden geliyor ve yüzünüze vokaller vuruyor ama Billie Eilish gibi nefes verme gibi değil daha yumuşak tonlu vurmalar diyelim... "fucking on the bathroom counter" diyecek kadar da özgüvenli ve açık sözlü ilişkisi hakkında.Gerçek bir aşk şarkısı diyebiliriz.Neredeyse bir ballad ancak ballad kategorisine girer mi?İşte orası tamamen hepimize bağlı.

Die A Little Bit:  Bu şarkı albümün lead single'ı. İlk klipte bu şarkıya çıktı.Şarkının nakarat kısmı şöyle;
"Drink, smoke, dance, vibe a little bit.Fuck, change, ride, die a little bit.
Drink, smoke, dance, vibe a little bit.Fuck, change, ride, die a little bit
" ,
ancak bu işin çetrefilli tarafı değil.Bazı dinleyiciler araya giren erkek çocuğunun sesine takılmış durumda.Kendisi,Tinashe'nin küçük kardeşi'nin videosundan kesilmiş ses kaydı.Kayıtta ve videoda mevcut olan ses kimini üzdü,kimini etkilemedi.Kişisel olarak çok güzel bir dokunuş olarak buldum.Daha kişisel ve derinleştirmiş.Sonuç olarak RnB çok şey beklemek hakkımız. Tinashe bu şarkıda yardım için ingiliz arkadaşı olan rapper Ms.Banks'e telefon açıyor ve ortaya bu çok yeni ve ball-room vogue kültüründen gelen,aynı zamanda klasik İngiliz soğukluğu ve egosu taşıyan inanılmaz güzel parça çıkıyor.Bir önceki şarkıya gönderme niteliğinde klibi ise,iki yeni ayrılmış sevgilinin aynı barda arkadaşları tarafından felekten bir gece çalmasını anlatıyor. "When u pop into the ground,u need to pop you heels" unutmayın.

Perfect Crime: Cayır cayır 80'ler synth'i,bağıra bağıra aşk acısında dans etmek.Ancak "çabuk olup söyle benden daha iyisi var mı? diyeceklerin umrumda değil" ile başlayıp, "seninle gece ay ışığında dans etmeyi seviyorum,seni istiyorum" ile çıkıyor. Tam olarak aşk acısına dans etme şarkısı.Bu arada ağır bir şekilde "kaybettiğine dönde bir bak" hissiyatını veriyor.

Cash Race: ilk 2 dakikası albümün yavaş ve daha otlu tarafına sativa'ya oynarken,bu şarkının 2.ci dakikasından sonra daha agresif bir yönünü çıkartıyor Tinashe ve direkt olarak önüne geçenlere "tak tak yandın çık". Ve bu kısımda ilk olarak önce Chun-Li, sonrasında da bir diğer oyun karakteri olan Bumbee'yi duyuyoruz. Kişisel olarak beni mutlu etti. Güçlü kadın rol modellerin (oyunlardan bile olsa) vurgulanması beni ciddi anlamda mutlu ediyor. Beat'i tamamen değiştirerek "All eyes on me" şarkısına geçiyor. "Hala hitleri arka arkaya çıkarıyorum,hala gözler benim üzerimde" derken laf vurduğunun RCA Records olduğunun altını çizmek gerek. Bir sonraki verse ise direkt olarak "flex kültürüne" gönderme var bariz olarak (flex kültürü sosyal medyadan ne kadar refah içinde olduğunun böbürlenmesini yapmak ile örüntülü,tamamen zenginlik ile doğru orantılı bir kültür).O kadar savaştan sonra sesim ve müziğim bana ait diyor.Güçlendiren ve kendini yeniden yapılandırdığını gösterdiği başka bir şarkısı.

Link Up/Naked: Ve geldik bir diğer kaliteli bop şarkısına.Tamamen uyuşturucu veya alkol etkisiyle yazılmış ve dekore edilmiş bir şarkı.Dinlediğinizde kokusu,ışıkları burnunuza vuruyor. Link Up,kısmında tamamen parası ve alfa olmasını yüzümüze vuran Nashe,
Naked,kısmında ise "biliyorum beni çıplak görmek istiyorsun,klüpten içeri girerken sevgilin bile beni süzüyor"diyor. Kişisel olarak altyapı ve beat dizilimini çok beğendim ve ayrı ayrı yorumlamak değil bir olarak ele almak gerek bence.Başarılı ve önerilir bir şarkı.Trap sevmeyenlere çok zevk vermeyebilir ancak ben Tinashe'nin trap yapmasını ve bunu klasik RnB ile süslemesini çok beğendim.

Touch&Go: 6lack ile çalışmayı seven Tinashe,bu sefer albümün asıl balladı olan ve Amethyst hissiyatından uzaklaşmadığı bir şarkı ile albüme bu düeti eklemiş.Albümün genel hatlarına göre durgun şarkısı olarak bence enstrümanlar,snare,drum ve zillerin baskınlıklarını çok leziz ve yerinde buldum.Aynı zamanda da arkadan gelen klasik harmoni vokalleri şarkıyı albümde başka bir yere götürüyor.Sonda iyice kulağa oturan su damlası 808 ve kemanlar sindirmeye çok yardımcı.🎻

Know Better/Did You Notice: Her ilişkinin içerisinde olan karakter çatışmaları ve haklı haksız kavgası sırasında ve sonrasını ele alıyor.Sonuna kadar doğru olmanıza rağmen öpmek,sarılmak istemeyi ve kaybetme korkusunu sonuna kadar bağırıyorken;ufak bir bridge ile Did you Notice'e yumuşak olmayan bir geçiş yapıp ritmi düşürüyoruz.Bu sefer reverb ve echolu bir oktav üstte bir vokal ile Tinashe ayrılık sonrasında ilişkinin acısını anlatıyor. Sanırım albümün en durgun ve en yüksek notalı kısmı Did you notice'de keman ve vokal ile beslenmiş klasik Tinashe sonlu bir şarkı.Know Better kısmından çok daha doyurucu bir şarkı.

You: All these song for you baby,you know who you are.

So Much Better: G-Easy ile süslenen ve beslenen bir Tinashe şarkı kötü olamaz.Ve nasıl olduysa G-Easy verse'ü dışında ciddi başarılı ve çok güzel(!) olan,sallanma-salınma şarkısı.Tumba seven,latin ezgisi seven herkes bayılacak buna.Beatler tamamen vurgulu gibi kullanılmış.Seksi lofi bir şarkı yapmış,grind and ride şarkısı tamamen.Bir yerde "sex" şarkısı olarakta ele alınabilir.Klip'te ise sonuna kadar "Flame" şarkısının devamı niteliğini taşıyan ancak günümüz modern estetiğine bağlı kalan çok güzel ve yerinde olan bir klibi var.

Remember When: Ben bu şarkının neresinden tutsam elimde kalıyor.Sözler güzel diye dayanabilir misiniz,bilmiyorum ama ben kişisel olarak albümde bu şarkıyı atlıyorum.Tamamen akustik olan ancak gitar ve vokal bangır bangır GERÇEK DEĞİLİM BEN diye bağıran ve beni ciddi rahatsız eden bir şarkı.Bu kadar güzel şarkı içinde kötü bir tane olur ama bu bayağı kötü.Dinlemeseniz daha iyi sanırım zira bir performansında bu şarkıyı akustik gitarla söylüyor ve bariz çok daha iyi bir hale geliyor.

 


Tavsiye Ettiklerim ise bu albümden,ilk 14 şarkı.Zira bu albümün bir Tinashe başyapıtı olduğu kanaatindeyim.Aquarius ile arşa çıkan Tinashe'den bu kadar kısa zamanda böyle çalkantılar arasında bu kadar iyi albüm çıkartması beni çok mutlu etti.Umarım sizde benim kadar keyif alırsınız,iyi dinlemeler.