Bir önceki yazımda değindiğim GaN(Galyum Nitrat) gibi yine teknolojide hayatımızı değiştirecek bileşiklerden birisi ile tanıştırayım. Bu sefer Karbon bazlı bir bileşik olan Grafen’in hayatımızda alacağı yerden bahsedeceğim.
Karbon’u sıkıştırsan elmas oldu, yer altında bulsan kömür oldu, karbon fiber yapıldı, grafit yapıldı vb. Deyim yerindense karbon elementinin etinden sütünden faydalanır hale geldik. Şimdi ise bilim insanları karşımıza Grafen diye bir bileşik çıkardı karşımıza.
Grafen bildiğimiz Karbon atomunun altıgen(honeycomb) oluşturur şekilde iki boyutlu bir şekilde bağlanmasıyla oluşan bir bileşik. Yani kalınlığı bir karbon atomu kadar olan bir ürün. Çok ince olmasının yanında çok hafif olan bu bileşik karbon fiberden çok daha dayanıklı bir bileşik. Dolayısıyla çelikten de daha dayanıklı bir bileşik yapıyor bu durum. Çelikten 100 ila 300 kat daha dayanıklı olan bu madde ayrıca keşfedilmiş en iyi ısı ve elektrik iletkeni olmakta.
Karbon bazlı olması ve inceliği sayesinde giyilebilir teknolojilerde, süper kapasitörlerde, uzay araçları, biyoteknolojik uygulamalarda kullanılması planlanan Grafenin ilk ürünleri hayatımıza girdi bile. Grafen kesinlikle yeni bir keşif değil. 2004 yılında Andre Geim ve Konstantin Novoselov tarafından keşfedildi. 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü kazandı. Grafeni elde etmek aslında çok kolay. Bir adet kurşun kalem ve bant alın. Bandı kalemin ucuna yapıştırın yavaşça çekin. Bandınıza yapışmış olan karbon taneleri grafeni oluşturuyor. Tabi gerçek anlamda işlem yapmaya değer bir grafen olmamakta bu. İşe yarar bir grafen elde etmek daha çok uğraş ve kaynak istemekte.
Hayatımıza yerleşmiş Grafen ürünlere değinmem gerekirse Real Graphene adlı bir marka Grafen’le desteklenmiş Lityum bataryalar kullanarak çok daha az ısınan taşınabilir batarya üretti. Şu anda bilgisayarlarınızda soğutmak için hava kullanılıyorsa yüksek ihtimalle ısı yayılımını arttırmak için termal pasta adı verilen bir madde yer alır. Isı iletimini arttırmak için gelişen teknoloji sıvı-metal gibi etkili ama tekrar kullanılması zor ısı iletkenleri hayatımıza soktuğu gibi Grafenin akrabası Grafiti de termal pad olarak hayatımıza kattı.
Isı iletim yetenekleri sayesinde Grafitin yerini Grafenin alması bekleniyor. Uzay teknolojisinde Grafenin ısıya dayanıklı, dayanıklı bir madde olması uzay araçlarında kullanılması ihtimalini arttırdı. Isıya dayanıklılığı doğru açıklamam gerekirse aşırı sıcak veya aşırı soğuk koşullarda formunu kaybetmeyecek bir ürün olarak karşımıza çıkabilir.
Teknoloji tarafında Grafen karşımıza hafif, kırılmaz, esnek telefon ekranları olarak çıkabilir. Hazır katlanabilir telefonlar gündemdeyken ekran üreticilerin bu tip çözümlere yönelmesi fazlasıyla normal karşılanabilir. Şu anda piyasada var olan katlanabilir telefonlarda yer alan plastiglass adı verilen plastik camlar fazlasıyla dayanıksız ve bu telefonlara yatırım yapanların telefonlarına fazlasıyla kibar bakmak zorunda bırakıyor.
İtalyan motorsiklet kaskı üreticisi Momodesign, Grafen kaplamalı kaskları satışa çıkarmış durumda. Kask anlamında darbelere ve sıcaklığa daha dayanıklı bir kask olmasıyla ilgi çekiyor. Grafenden deniz suyunu arıtan bir filtre üretildi. Tıbbi implantlarda uygulandığında anti-bakteriyel bir etki oluşturabileceği düşünülüyor. İnce ve esnek olduğundan bahsetmiştik. Bu esnek devreler oluşturulmasını sağladığı gibi daha çok vücutla etkileşime giren teknolojilere açık kapı bırakıyor.
Vücudun kendisinden enerjisini alan elektronik ürünler, entegre kontakt lensler ve damarlarımızda dolaşan küçük sensörlere kadar yolu olabileceği düşünülen bir bileşik Grafen. Burada yazdıklarım arasında hayatımıza giren şeyler var. Bazıları hala ayal ve gerçekleşmesi uzun yıllar sonrasına denk gelebilir.
Yazımın sonuna şu notu eklemek istiyorum. Bu yazıyı yazan kişi olarak kimya bilgim lisede sayısal öğrencisi birisinin bildiği kimyadan çok uzak değil. Bu yazıları yazmamın asıl sebebi bu konu hakkında hiçbir fikri olmayan kişilerinde anlayabileceği seviyeye indirebilmek sizlerde bir merak araştırma kıvılcımı oluşturabilmek. Eğer araştırır ve eksik/yanlış bilgilerimi bulursanız lütfen düzeltmeme yardımcı olun. Bilimle kalın.
Yorum Bırakın