Orta Doğu'nun Güçleri : Valar

Orta Doğu'nun Güçleri : Valar
  • 1
    0
    0
    1
  • İlk kez Yüzüklerin Efendisi kitaplarında bahsedilmişlerdir, ancak J. R. R. Tolkien'in ölümünden sonra oğlu tarafından yayımlanan kitabı Silmarillion'da ayrıntılı olarak anlatılmışlardır.

    Valar ismi, Elfçe "güç" anlamındaki "vala" kelimesinin çoğullanmasıyla oluşturulmuştur ve "güçler" anlamındadır.

    Valar dünyayı şekillendiren ve yöneten, Arda'nın (Dünya'nın) Güçleri'ydi. Aman'ın Batı kıtasında yaşarlardı.

    Valar, Ilúvatar'ın (Arda'nın yaratıcısı) düşüncesiyle ortaya çıkan Ainur* ruhları idi ve bu nedenle babaları olarak da düşünülebilir.

    *Ainur, cinsiyeti olmayan meleksi varlıklardır. 

    Ainur Ainulindalë'yi* söyledikten sonra, Ilúvatar'ın vizyonuna ve Eä'nin (Evrenin) yaratılmasına tanık oldu. Birçok Ainur Eä'ye girmeyi seçti ve Arda'nın sonuna kadar ayrılmamayı kabul etti.

    *Ainulindalë: Büyük Müzik olatak bilinen Ainur' un şarkısıdır. J.R.R. TOLKIEN tarafından yazılmaya başlanıp oğlu Christopher T. tarafından tamamlanan Silmarillion kitabının ilk bölümüdür.

    Ilúvatar'a isyan eden Melkor dahil Eä'ye giren en büyük on dört Ainur'a Valar adı verildi.

    Ainur olarak Valar, ilahi, fiziksel bir bedeni olmayan ve görünmez kalabilen ölümsüz ruhlardı. Bununla birlikte, sıklıkla insanlar, elfler veya diğer doğa formlarının biçimlerini aldılar.

    Bazıları Valar'a “tanrılar” diyorlardı, ancak aslında Ilúvatar'ın elçileri ya da vekilleriydiler ve kendilerine ibadet edilmemesi gerekiyordu. Amaçları Ilúvatar'ın Çocukları'nın lordları veya efendileri olmak değil, yaşlılar ve rehberler olarak hizmet etmekti.Valar'ın, çocukları özgür iradelerinden mahrum etmeleri, öldürmeleri veya onlara karşı güç kullanmaları ya da onlara melek gücü göstergeleri ile hükmetmeleri yasaklandı.

    Valar Lordları

    Manwë Súlimo: Arda’nın kralı, Varda’nın eşi, Melkor’un kardeşi ve Valar’ın kralı. Rüzgarlar, hava ve kuşlar ona hizmet eder. Ainur arasında en bilgili olandır. Taniquetil’in tepesindeki salonlarda yaşar.

    Ulmo: Denizlerin kralı, Suların lordu. İtibar olarak Manwë ve Varda’dan sonra gelir.

    Demirci Aulë, Yavanna'nın eşi, Zanaat ustası olarak bilinir. Maden işleme ve el sanatları ile ilgilidir. Cüceleri yapan kişidir. 

    (Aulë ve Yavanna) 

    Oromë Aldaron: Büyük Süvari, Vána’nın eşi, Nessa’nın kardeşi. Valar’ın avcısı olarak bilinir iyi bir binicidir.

    Mandos (Námo): Vairë'nin eşi, Ölülerin Yargıcı, Irmo ve Nienna' nın kardeşi. Valinor’un kuzeyindeki salonlarında ölümün bekçisidir. 

    Lórien (Irmo): Estë'nin eşi, Nienna ve Mandos’un kardeşi. Lórien olarakta bilinir. Vizyon ve hayallerin efendisi ve Lórien Bahçeleri’nin koruyucusu.

    Tulkas Astaldo: Valinor Şampiyonu, Nessa'nın eşi. Valar arasında fiziksel olarak en güçlü savaşçı. 

    Valar Kraliçeleri ( Valier )

    Varda Elentári: Yıldızların Kraliçesi, Manwë’nin eşi, Valar’ın kraliçesi. Manwë ile beraber Taniquetil’de yaşar. Ilúvatar’ın ışığını taşıyan yüzünün kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel olduğu söylenir. Elfler Varda’yı sever ve ona hürmet eder.

    Yavanna Kementári: Meyve veren, Aulë'nin eşi, Toprağın kraliçesi. Genellikle ”Meyvelerin vericisi” olarak bilinir. Toprakta yetişen her şeyden o sorumludur. Vána’nın kardeşidir. 

    Nienna: Merhametli Leydi. Irmo ve Mandos’un kardeşi. Nienna kederi ve hüznü ile tanınır. Arda’da olan kötülükler için yas tutar.

    Nazik Estë: Irmo'nun eşi. Estë, tüm acıları ve yorgunluğu iyileştirme gücüne sahipti.En sevdiği yer, gündüz uyuduğu Lórien Bahçeleri’ndeki Lórellin gölünde bir adaydı. 

    Dokumacı Vairë: Mandos'un eşi. Dokumacı olarak bilinir. Dünya’nın hikayesini dokuyup Mandos’un salonlarına giydirir.

    Daima Genç Vána: Oromë’nin eşi, Yavanna’nın kardeşi. O geçerken, eğer gözü çiçeklere değerse sürgün verir, çiçeklenirdi ve tüm kuşlar şakırdı. Ebedi-taze olarak bilinir.

    Dansçı Nessa: Oromë’nin kardeşi ve Tulkas’ın eşi. Dans etmekten zevk alır. Geyikleri sever. Kıvrak ve ayağına çabuktur.

    Kalın harfli isimler Arda'nın Yüksek Olanları "Yüce" olarak bilinen Valar'ın en büyükleridir. Hepsinden en güçlü olan Melkor, bunların arasında sayılmaz.

    Melkor: Ainur'un en güçlüsü, Valar'ın düşmanı, Manwë'nin kardeşi

    Melkor, Orta Dünya'da Kara Düşman (Morgoth) olarak bilinir. Manwë'nin kardeşidir ve Vaların en güçlüsü ve tek kötüsüdür. Melkor, Ainur'un Müziği icra edilirken ilk isyanını gerçekleştirerek Eru'nun yönetimindeki Büyük Müzik'in mükemmel gidişatını bozmuştur. Daha sonra ise yukarıda ismi zikredilen Valarla birlikte Arda'ya indi ve Birinci Çağ'ın sonuna kadar Arda'da elinden geldiğince huzur bozuculuk yaptı. 

    KAYNAK: 1, 2, 3

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.