Barunch Spinoza Kimdir?

Barunch Spinoza Kimdir?
  • 6
    0
    0
    1
  • Barunch Spinoza, 1632-1677 yılları arasında yaşayan en büyük rasyonalizm savunucularından biridir. Tanrı kavramını, felsefesinde merkezi bir yere taşımıştır. 17. yüzyılda görüşleri kabul edilmeyen bir çok filozof gibi Spinozanında görüşlerine karşı çıkılmıştır. 

    Barunch Spinoza, 1632 yılında Amsterdam'da doğdu. Hollanda'da ticaretle ilgilenen bir Yahudi ailesinde doğan Spinoza yıllar sonra aforoz edilecekti. Spinoza 19 yaşına gelmeden önce bir çok yahudi okula gitti ve daha sonra Amsterdam şehrinde tüccar olarak çalışmaya başladı. Barunch Spinoza'nın aforoz edilmesine sebep olan temel görüşü "Tanrı’nın cennete, farklı bir alemde vesaire olduğunu değil onun bizzat dünyada yer aldığını düşünmesidir." 

    Spinoza’da Tanrı; doğa yasalarının tümünü belirleyen güç gibi bir şeydi ya da daha doğrusu doğa yasalarının tümünü kapsayan bir kavramdı. Spinoza için tanrı amacı olmayan birtakım sonuçları gerçekleştirmeye yönelmeyen bir tanrıdır. Çünkü Spinoza için tanrının bir amaca yönelmesi onda bir eksikliğin bulunması demektir.

    Spinoza aforoz edildikten sonra mütavazı ve küçük bir hayata yönelir. Bu hayat içerisinde ucuz pansiyonlarda kalmış ve aşırıya kaçmayan bir hayat benimsemiştir. Bu pansiyonlarda kaldığı süre boyunca bir çok eser yazmış ve farklı görüşler belirtmiştir. Bu süre içerisinde Spinoza ailesini kaybetmiş ve kendi iç dünyasına yönelmiştir. 

    “Önemli olan yargılamak değil; anlamaktır.” - SPİNOZA

    Bu pansiyonlarda Teleskop ve Mikroskop gibi aletlerle uğraşan Spinoza, cam tozunun ona zarar vermesi sonucunda akciğer hastalığı ile 45 yaşında hayata gözlerini yummuştur. 

    Barunch Spinoza ölümünden sonra insanlığa bir çok önemli kitap ve belge bırakmıştır.

    Spinoza eserleri:

    Ethica

    Tanrı, İnsan ve İnsanın Mutluluğu Üzerine Kısa İnceleme

    Politik İncelemeler, (Tractatus Politicus)

    Kavrayış Gücünün Gelişimi

    Descartes Felsefesinin İlkelerinin I. ve II. Bölümlerinin Benedictus Spinoza Tarafından Geometrik Yöntemle Tanımlanması

    Teolojik-Politik İncelemeler


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.