(Güncelleme)Fortnite, Play Store Ve App Store'dan Kaldırıldı! #freefortnite

(Güncelleme)Fortnite, Play Store Ve App Store'dan Kaldırıldı! #freefortnite
  • 2
    0
    0
    0
  • Apple neden Fortnite’ı App Store’dan kaldırdı olayının detaylarına gelecek olursak; Apple’ın kullanıcılarını korumak için aldığı bazı App Store kuralları bulunuyor. Bunlardan biri ise uygulamaların kullanıcılarından para ödemesini istediğinde Apple’ın ödeme sistemini kullanmaya zorlaması. Bu tarz zorlamalar ile Apple bir süredir davalar ile yüzleşiyor.

    Bu sefer olay Apple’ın üçüncü parti geliştiricilerden ödeme esnasında yüzde 30 kesinti yapmasıyla başlayan bir olay. Fortnite, mobile gelirken bir süre bu yüzden Android tarafında Epic Launcher indirilerek dolaylı yoldan oynanabiliyordu. Google ile anlaşan Epic Games oyunu Play Store’da indirilebilir hale getirmişti. Ancak bu sefere Epic Games, Apple ile karşı karşıya geliyor. Apple’ın bu konu hakkındaki ilk açıklaması şu şekilde oldu:

    “Epic Games bugün App Store'un tüm geliştiricilere eşit olarak uygulanan ve kullanıcıların güvenini sağlayacak şekilde tasarlanan yönergelerini ihlal etme gibi talihsiz bir adım attı. Bunun sonucu olarak Fortnite oyunları mağazadan kaldırılmıştır. Epic, uygulamasında Apple tarafından incelenmeyen veya onaylanmayan bir özelliği etkinleştirdi ve bunu, dijital ürünler veya hizmetler satan her geliştirici için geçerli olan uygulama içi ödemelerle ilgili App Store yönergelerini ihlal etme niyetiyle yaptı.

    Epic 10 yıldır App Store'da uygulamalarını barındırıyor ve bu ekosistemin geliştiricilere sağladığı özelliklerden en iyi şekilde faydalandı. Epic, App Store ilkelerini ve yönergerlerini kendi iradesiyle kabul etmişti. App Store'da başarılı bir iş modeli kurmuş olmalarından dolayı mutluyuz. Ancak kendilerinin bazı iş çıkarları nedeniyle bugün artık özel anlaşmalar istiyor olmaları, bizim yönergelerimizin tüm geliştiriciler için eşit bir oyun alanı sunduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu ihlalleri çözmek ve Fortnite'ı App Store'a iade edebilmek için Epic ile birlikte çalışmak için her türlü çabayı göstereceğiz."

    Epic Games olayı Fortnite üzerinden #FreeFortnite etiketiyle Nineteen Eighty-Fortnite ile George Orwell’in ünlü eseri 1984’e ve Apple’ın 1984 temalı reklam filmine gönderme yaparak takipçilerine duyurdu.

    Açılan davayla Epic Games dava üzerinden para kazanmayı değil hakkını kazanmayı hedefliyor. Bu arada Apple’ın son dönemde gündeme gelen GeForce NOW, xCloud, Game Pass, Google Stadia gibi bulut oyun servislerine asla yer vermeyeceklerini açıklamaları üzerine:

    şeklinde bir açıklama yapmıştı. 

    Güncelleme: 14/08/2020 02:15 

    Uygulama App Store'un ardından Google Play Store'dan da kaldırıldı. Google'da Apple gibi geliştiricilerden yüzde 30 kesinti yapıyordu. Henüz Epic Store'un Google'a dava açıp açmayacağı bilinmiyor. Ancak Google'dan ilk açıklama şu şekilde:

    "Açık Android ekosistemi, geliştiricilerin uygulamaları birden çok uygulama mağazası aracılığıyla dağıtmasına olanak tanır. Play Store'u kullanmayı seçen oyun geliştiricileri için, geliştiricilere adil olan ve mağazayı kullanıcılar için güvenli tutan tutarlı politikalarımız var. Fortnite Android'de mevcut olsa da, politikalarımızı ihlal ettiği için onu artık Play'de kullanıma sunamayız. Ancak, Epic ile tartışmalarımıza devam etme ve Fortnite'ı Google Play'e geri getirme fırsatını memnuniyetle karşılıyoruz."

     

    Güncelleme: 14/08/2020 04:15

    Konu hakkında Epic tarafından açıklama bulunmamasına rağmen Epic Games'in Google'a da dava açtığına dair bir belge sızmış durumda. Twitterda Rod Breslau(@Slasher) kullanıcısının paylaştığı belge bunu kanıtlar nitelikte. 

    Şu an için mobil tarafta yasal bir şekilde indirebileceğiniz tek mecra Samsung'un Galaxy Store mağazası olarak kaldı. Epic Games yeterince insanları etkileyebilirse Galaxy Store gibi yan uygulama mağazalarının kullanımının artabileceği konuşulan iddialar arasında. 

    Kaynak-1 Kaynak-2 Kaynak-3 Kaynak-4 Kaynak-5 Kaynak-6 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.