Dekalog, Sześć | Krzysztof Kieslowski.

Dekalog, Sześć | Krzysztof Kieslowski.
  • 18
    0
    0
    18
  • Serinin 6. filmi/bölümü ''Zina etmeyeceksin.'' öğretisi üzerine kurgulanmıştır.

    Tomek, yetimhanede büyümüş, şimdilerde Suriye'ye giden arkadaşının annesinin evinde kalan, aynı zamanda postanede çalışan 19 yaşındaki bir genç. Magda ise gençliğini yavaş yavaş geride bırakmakta olan özgüvenli, bağımsız bir kadın.

    Tomek, Magda'yı görebilmek için birden fazla yol deniyor. Bu yollar oldukça rahatsız edici. Geceleri, odasındaki teleskop ile Magda'nın dairesini izliyor.  Magda'ya postaneye gelmesi için sahte dekontlar gönderiyor. Sırf Magda'yı görebilmek için yeni bir bahane olarak, süt dağıtım işi buluyor. Bir gün, Magda'ya bıraktığı sahte dekontlardan birinin sonucunda Magda ve postanedeki yetkili tartışıyor. Yetkili, Magda'yı haksız yere azarlayınca, Tomek suçluluk duygusu ile Magda'nın peşinden gidiyor ve her şeyi itiraf ediyor. Magda şaşkınlıkla Tomek'e bunları neden yaptın diye soruyor ve aldığı cevap ''Çünkü seni seviyorum.'' oluyor.

    Bu noktadan itibaren aşkın iki farklı insanda nasıl iki farklı anlam taşıdığını izliyoruz. Magda, aşkı sadece cinselliğe indirgiyor. Tomek ise 19 yaşında olmanın verdiği toyluk ile aşkı tamamen masumiyetle özdeşleştiriyor. Magda'ya cinsel bir anlam yüklemeden, onu dondurma yemeye davet edecek bir biçimde seviyor. Tomek'i kendisine karşı bir tehdit olarak görmediği için, teklifini kabul ediyor. Bu dondurma yeme sahnesi sırasında Tomek'in el tutma konusundaki acemliğine tanık oluyoruz. İkili o akşam Magda'nın evine gidiyor. Magda Tomek'e aşkın onun sandığı gibi bir şey olmadığını anlatmaya çalışırken, bu çaba bir felaket ile sonuçlanıyor ve Tomek bileklerini keserek intihar etme girişiminde bulunuyor. Tomek'in o gece evden kaçışıyla birlikte, Magda ve Tomek yer değiştiriyor. Artık merak eden, gözleyen Magda'nın ta kendisi. 

    Zina, evlilik dışında kurulan cinsel birliktelik anlamında değil zina edilen (alçaltılan-küçümsenen) aşk anlamı üzerinden işleniyor. Bu yüzden öğretinin işlenme biçimi kusursuz. Son olarak bölümün, bir önceki bölümde de olduğu gibi Aşk Üzerine Kısa Bir Film adıyla yayınlanmış uzun metrajlı bir filmi de bulunmaktadır. İlgilenenler, bu filmi de izleyebilirler. Şimdiden iyi seyirler diliyorum!


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.