Klasik Romanlardan Beyaz Perdeye

Klasik Romanlardan Beyaz Perdeye
  • 1
    0
    0
    0
    • The Great Gatsby 

    F. Scott Fitzgerald'ın kaleme aldığı, ''çılgın yirmiler'' olarak adlandırılan, 1. Dünya Savaşı sonrası Amerika'nın metaryalist yaşamına ışık tutan eser, gizemli bir milyoner olan Jay Gatsby'nin, Daisy Buchanan'a olan saplantılı aşkını konu alıyor. Hikaye, roman karakterlerinden bir olan Nick Carraway'in anlatımıyla gerçekleşiyor. 2013 yılında vizyona giren filmin başrollerinde ise Leonardo Di Caprio ve Tobey Maguire yer alıyor. Film görsel açıdan oldukça doyurucu.

    https://youtu.be/dPzLMsFpmRE

    • Orlando

     İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmen olan Virginia Woolf'un kaleme aldığı Orlando, feminist bir klasik olarak kabul görüyor. Romanın konusu, cinsiyeti erkekten kadına değiştiren ve yüzyıllardır yaşayan bir şairin maceralarını anlatıyor. 1992 yılında vizyona giren ve kılıktan kılığa girme yeteneğine sahip olan usta oyuncu Tilda Swinton başrolünü üstleniyor. Film kitap kadar etkileyici olmasa da izleyenlere farklı bakış açıları kazandıyor.

       https://youtu.be/MorOaD61KUI

     

    • Les Misérables

    Dilimize Sefiller olarak çevirilen, 19. yüzyılın en başarılı eserlerinden biri olan Les Misérables; Kürek mahkumu Jan Valjean ve polis müfettişi Javert arasında sürüp giden bir kovalamacanın hikayesi üzerine kurulu tarihi bir Victor Hugo romanıdır. Aynı zamanda romantik özellikler de taşımaktadır. Yönetmen koltuğunda Tom Hooper ve filmin başrollerinde ise Anne Hathaway ve Hugh Jackman'ı görüyoruz.

    https://youtu.be/IuEFm84s4oI

    • Wuthering Heights

    Emily Bronte'nin tek romanı olan Wuthering Heights (Uğultulu Tepeler), aşk, nefret ve intikam temaları etrafında şekillenen  Viktorya Dönemi eseridir. Günümüzde İngiliz edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul görmektedir. Kitabın gotik havasını tam olarak yansıtamayan film, kitabı okuyanlar için çok tatmin edici olmasa da izlenmesini tavsiye ediyoruz.

     

    https://youtu.be/3-b0DBepmgo

    • Jane Eyre

    Charlotte Bronte tarafından kaleme alınan eser, kadın özgürlüğü ve haklarına sahip çıkan ilk romanlardan biri olarak kabul edilir ve romantizm akımının en önemli örneklerindendir. Jane'in çocukluktan yetişkin hale gelene kadar yaşadıklarını anlatan ve Victoria Dönemi romanlarının en belirgin özelliklerini içerir. Aynı zamanda İngiltere'nin din, ekonomik sınıf, sosyal konumlarına da ışık tutar. Cary Fukunaga'nın yönetmenliğini üstlendiği ve başrollerinde Michael Fassbander ve Mia Wasikowska'nın yer aldığı Jane Eyre, romanı oldukça iyi ve sade bir şekilde ele alan, anlatımda yönetmenin yorumlarının da bulunduğu bir uyarlamadır.

    https://youtu.be/8IFsdfk3mlk

    • The Great Expectations

    The Great Expectations, İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni olan, en unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratıcısı ve  Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilen Charles Dickens tarafından kaleme alınmıştır. Tıpkı Jane Eyre'de olduğu gibi bu romanda da karakterlerden biri olan Pip'in çocukluktan şu anki durumuna gelişini anlatan, yaşadığı zorlukları, beklentilerini, insanlarla ilişkilerini konu alırken, bir yandan da İngiltere'nin sosyal, ekonomik ve toplumsal yapısını gözler önüne seriyor.

    Harry Potter ve Ateş Kadehi'nin yönetmen koltuğunda da oturan Mike Newell tarafından yönetilen ve 2013 yılında gösterime giren filmin başrollerini ise Helena Bonham Carter ve Ralph Fiennes paylaşıyor.

    https://youtu.be/Q9RUEgT9zcc

    • Anna Karenina

    Lev Tolstoy'un kaleminden çıkan ve zamanımıza kadar yazılmış en iyi roman olarak görülen Anna Karenina, toplumun üst sınıfına mensup kimseler arasında yaşanan birbirinden bağımsız iki aşk macerasını anlatır.Romanda dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin hayal kırıklıkları karşılaştırılır; sadakat, tutku, kıskançlık gibi temalar işlenir.

     Tom Stoppard tarafından sinemaya uyarlanmış, Joe Wright tarafından yönetilmiş ve başrolde Anna Karenina rolüyle Keira Knightley, Vronsky rolünde Aaron Taylor-Johnson ve Alexei Karenin rolünde Jude Law yer almakta. Film premiyerini 2012 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapmıştır.

    https://youtu.be/Z-nyXX5zOLg

    • Pride and Prejudice

    Jane Austen'ın en ünlü romanı, esasında ise ikinci romanı olan Pride and Prejudice ,yani Gurur ve Önyargı, sosyal ve ekonomik sınıf farkları yüzünden ortaya çıkan gururu önyargıyı ve aşkı ile birlikte, toprak sahibi seçkinlerinden olan bir İngiliz ailesindeki beş kız kardeşin evlilik, ahlak ve kavram yanılgılarının sorunları ile uğraşmasını konu alıyor. 

    2005 yılında beyaz perdeye Jow Wright tarafında uyarlanmış, başrollerinde Keira Knightley ve Matthew Macfadyen'i gördüğümüz film kitabın nerdeyse birebir aynısı nitelikte.

    https://youtu.be/UykqkIqRTU8

    • Emma 

    Jane Austen'ın ölmeden önce yayınladığı son kitabı olan Emma, bir davranış komedisidir ve evlilik, cinsiyet , yaş ve sosyal statü konularını tasvir eder. Emma, çöpçatanlık yapmaya ve insanların aşk hayatına burnunu sokmaya bayılan bir kadını anlatır. 

    1996 yapımı olan filmde, Douglas McGrath'ın yazıp yönettiğifilmde Gwyneth Paltrow , Alan Cumming , Toni Collette , Ewan McGregor ve Jeremy Northam yer alıyor. Aynı zamanda daha güncel yapımlarda mevcut.

    https://youtu.be/Jz_P43jHN6w

    • Sense and Sensibility

    Son olarak yine bir Jane Austen klasiği olan dilimize Aşk ve Yaşam olarak çevrilen bir diğer roman, babasının ölümünden sonra beş parasız kalan Elinor ve Marianne Dashwood kardeşlerin hayatlarını anlatıyor bizlere.

    Sense and Sensibility, 1995 yapımı sinema filmi. Jane Austen'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Senaryosunu Emma Thompson yazmış, yönetmenliğini ise Ang Lee üstlenmiştir. Emma Thompson bu film ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında Akademi Ödülü almıştır.Emma Thompson(aynı zamanda senarist) ve Kate Winslet'ın başrollerini paylaşmıştır.

    https://youtu.be/kavQSzH5AWU


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.