Mercedes Benz Fashion Week İstanbul, 12 Ekim 2020 itibarıyla izleyicileriyle buluştu. 16 Ekim'e kadar devam edecek olan ve Türkiye'nin en önemli moda etkinliklerinden biri olma niteliği taşıyan şov, www.mbfwistanbul.com adresi üzerinden canlı olarak izlenebiliyor ve instagram üzerinden de tasarımcı ve markalara ait defilelerden videolar paylaşılıyor.
"37 tasarımcının yer alacağı ve 2021 İlkbahar/Yaz koleksiyonlarının yanı sıra 2020 Sonbahar/Kış koleksiyonlarının da tanıtılacağı etkinliğin yaratıcı bir season-free (sezonsuz) platform olarak işlev görmesi amaçlanıyor. Bu sezonu farklı kılan bir diğer özellik ise her defilenin ardından gerçekleşecek canlı yayın sohbetleri. Sunuculuğunu Ece Sükan, Rachel Araz Kiresepi, Ceylan Atınç, Aslı Barış ve Asena Sarıbatur’un gerçekleştireceği canlı moda sohbetlerinde Olivia Palermo, Leonie Hanne, Veronica Ferraro, Tamara Kalinic ve Amy Juliette Lefévre gibi uluslararası katılımcılar yer almaya hazırlanıyor."
New Gen-MBFWI 2020
2020 yılının başlarından itibaren tüm dünya eğitim, kariyer, moda ve daha pek çok farklı alanda dijitalleşme yoluna gitti. Dijital dünya halihazırda pek çoğumuzun hayatının tam ortasında yerini alsa da pandemi sürecinde bir çeşit zaruri ihtiyaca da dönüşmüş oldu. Bu sırada moda dünyasında da önemli etkinlikler art arda dünya basınında yer aldı. Paris ve Milano Moda Haftaları ve Rihanna'nın Savage X Fenty defilesinin yankıları hala üzerimizdeyken Mercedes Benz Fashion Week İstanbul için de beklentiler yükselmiş oldu.
Niyazi Erdoğan-MBFWI 2020
Evet, dijitalin muazzam etkilerini belki fark ettik ama bunun yalnızca bir zorunluluk değil, aynı zamanda yaratıcılık ve sanat boyutu olduğunu da kabul edebildik mi? Geçtiğimiz moda etkinliklerinde, seyircileri temsil eden ekranlar, modelleri temsil eden kuklalar ve sanal gerçekliğin yalnızca bir sohbet konusu değil de bir moda şovunun temelini oluşturmasını izledik.
Moschino
Beş gün sürecek bir etkinliği elbette ki yalnızca ilk gününe bakarak değerlendirmek haksızlık olur. Ancak, ilk günün getirdikleri benim adıma tekdüzelik. Bir tasarımı sunmanın birbirinden farklı yolları olduğunu çoğu kez görmüş olduk. Ancak, yıllardır süregelen, dümdüz bir platformda modellerin hep aynı hareketlerle yürüdüğü, yaratıcılıktan, çeşitlilikten ve görsel bir şölen olmaktan çok uzak olduğu moda şovları daha ne kadar süre boyunca devam edebilir? Bu aşamada online platformlardan yayınlanan moda şovları, tüm bu iddialı yapımların ardından yararımıza kullanabileceğimiz bir fırsatken, neden konfor alanımızdan çıkmak 2020 yılında bile zor geliyor?
Niyazi Erdoğan-MBFWI 2020
Niyazi Erdoğan'ın sanal defilesi bu anlamda üzerine düşünülmüş ve gelecekteki moda şovları için örnek olma niteliği taşıması açısından takdire şayan. Kıyafetleri, detayları ve kumaşları sergilemenin en doğru yönteminin ne olduğu konusu tartışmaya açık olsa da yeniliklere açık olmasıyla moda şovunun ilk gününde gerçekleşen diğer defileler içinde bu yönüyle öne çıkıyor.
Savage X Fenty
Bir diğer konu ise çeşitlilik. Moda dünyası uzun yıllardır "kusursuz" bedenler için tasarlayıp, yine onlar üzerinden tasarımlarını sergiliyor. Ama dünyanın en önemli iç giyim markalarından biri olan Victoria's Secret'ın bir zamanlar yıl boyu beklenen şovu bile sırf insan bedeni üzerinde yarattığı acımasız algılar yüzünden iptal edilebiliyorsa, moda dünyasının da artık bu konu üzerine eğilmeye başlamasının gerekli olduğu düşüncesindeyim.
Tuvanam-MBFWI 2020
Son olarak, moda şovları tasarlanan kıyafetler, kıyafetlerin sergilenmesi, doğru ışık kullanımı ve set tasarımı gibi faktörlerin tamamının önemli rol oynadığı bir bütündür. Chanel, Louis Vuitton, Moschino gibi markaların bundan yıllar önce bile birbirinden yaratıcı mekanlarda koleksiyonlarını sunmuş olması, Türkiye'de de artık set tasarımında daha yaratıcı ve üzerine düşünülmüş hissi veren çalışmalar adına bir örnek teşkil eder diye umuyorum.
Yorum Bırakın