Öncelikle bu eser efsaneler ve figürler içeriyor, önde gelen kelime ‘’ISHTAR’’. Ishtar (İştar) Eski Mezopotamya tanrıçasıdır. Ishtar aynı zamanda aşk, güzellik ve doğurganlığın yanı sıra öfke ve savaşın tanrıçasıdır, merkezdeki onun portresi olabilir. 

‘’KHNUM’’ ve ‘’SEBEK’’ eski mısır tanrılarının isimleridir. 

‘’2. KINGS VII 21,22’’ ise Samson’un tapınağın sütunlarını kırmasına bir atıftır. Samson’un kim olduğunu söylemeden geçemeyeceğim, Samson doğaüstü güçleri olduğuna inanılan İbrani efsanevi kahramanıdır. Eskiçağ gizem dünyasından bir kahramandır ve gücünü saçlarından alır. Samson Dalila’ya aşıktır, onun bu sevgisini öğrenen Dalila, Samson uyuduğu esnada saçlarını kesip gözlerini kör eder ve Filistinlilere teslim eder. Samson’un saçları tekrar uzar ve Dagon Tapınağı’nda yapılan bir tören sırasında yapının sütunlarını yıkar ve böylece bin kadar Filistinli enkazın altında kalır. 

‘’SIDE VIEW OF AN OXEN’S JAW’’ metni ise Samson’un eşek çene kemiğini binlerce Filistinliyi öldürmek için kullanmasına atıfta bulunur. Eşek çene kemiği incilde birnevi silah olarak geçer.

Sağ altta çok dikkatli bakarsak görebileceğimiz ‘’COLUMBIA’’ adlı kadın figürü Kolomb öncesi Amerikan pişmiş toprak doğurganlık figürlerini anımsatıyor. 

‘’DYNASTIES’’, ‘’TEMPLE’’, ‘’REVELATION’’, ‘’ALTER EGO’’, Basquiat’ın destansı, antik mitler, tarihler ve savaşlar hakkındaki düşüncelerini birleştiriyor. Bu tür kahramanca temaların çağdaş bir enkarnasyonu süper kahraman geleneğidir (burada Kaptan Amerika ve Flash’ı görebiliyorum). Basquiat süper kahraman çizgi romanlarını ve çizgi filmleri severdi.

Diğer modern referanslar ‘’PETROL’’, ‘’POLICE’’, ‘’MOTOR’’. Anlaşılması zor olan bu çağrışımlar, sözcükler ve semboller yığını Basquiat’ın karakteristiğidir. Jenny Holzer’in de dediği gibi, ‘‘Eserleri gizemli bir şekilde ansiklopedik’’. 

Basquiat, bu eserin yaratılmasından bir yıl önce (1982) bunun gibi anıtsal triptikler yapmaya başlamıştır. 

Bu eser Basquiat’ın kolaj tekniğini en geniş haliyle gösterir. Canlı boyalı bölümlerin altına bir çeşit patlatılmış ve parçalanmış kolaj oluşturmak için çizimlerin fotokopilerinin yapıştırıldığını gördünüz mü? Basquiat bu eser de sanatsal silme ismini verdiği stratejisini kullanmıştır, o ’’çiziyorum ve siliyorum’’ demiştir ve eklemiştir ‘’orada daha önce ne olduğunu bilmeyecekleri kadar’’. 

Eserdeki üstü çizili kelimeler Basquiat tekniğinin bir özelliğidir, der ki ‘’Ben kelimeleri daha çok görmeniz için üstünü çiziyorum, gizlenmiş olmaları gerçeği onları okumak istemenize neden olur’’. Bu yaklaşım onu William Burroughs ve Patti Smith gibi deneysel edebi figürlerle aynı hizaya getiriyor. 

O dile ve kodlara takıntılıydı, serseri arkadaşlarına bilgi veya uyarı sağlamak için serserilerin bıraktığı tebeşir izleri olan ‘’Hobo’s Code’’ dan çok etkilenmişti. Kod Basquiat’ın en sevdiği kitaplardan biri olan Henry Dreyfuss’un Symbol Sourcebook (1972) da detaylandırılmıştır. 

O ‘’Bildiğiniz bir şekilde değil de işin biraz daha şifreli olmasını istiyorum’’ demiştir, bu sayede eseri tamamen yorumlayabilmek mümkün değil. Böylece Basquiat’ın resimleri yalnızca bakarak ‘’görebileceklerini’’ düşünen insanlara meydan okuyordu.