Dünyanın En Güzel Seraları

Dünyanın En Güzel Seraları
  • 3
    0
    0
    0
  • Binaların en temel fonksiyonunun kökleri, bir sığınak oluşturmasına dayanmaktadır ve seraların da ilk amacı budur. Orijinal olarak 17. Yüzyıl'da Avrupa'nın kış mevsimine karşı bitkileri korumak için tasarlanan ahşap yapılar yıllar içerisinde mimari ve mühendisliğin yenilik ve estetik anlayışı sayesinde bambaşka bir boyut kazanmış. "The Book Conservatory: Gardens Under Glass" kitabının yazarları ve tasarım firması Tanglewood Conservatories'in kurucuları Alan Stein ve Nancy Virts, bu büyüleyici cam yapıların mütevazı geçmişinden başlayarak günümüzde nasıl en iyi mimarlar tarafından yenilikçi camdan saraylara dönüştürüldüklerine dair bir çalışma yürütmüşler. Gelin, birlikte kitabın sayfalarından etkileyici seralara bir göz atalım!

    1.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    Almanya'da Barok döneme ait bir sarayın içinde yer alan kış bahçesi, 1709 yılında Frederick Augustus döneminde inşa edilmiş olup Versay'daki limonluktan esinlenilmiş. Taş işleme ve camın ustaca bir araya getirildiği yapının çevresi ise portakal ağaçları ile donatılmış.

    2.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    Syon Park Serası pek çok mimarlık tarihçisi tarafından en önemli seralardan biri olarak görülüyor. Londra'nın dışında yer alan yapı taşın, hakimiyetini metal ve cama bıraktığı ilk gerçek anlamdaki sera olma özelliği taşıyor. 1830 yılında yapımı tamamlanan bina, Viktorya Dönemi'nin hemen öncesine denk geliyor.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    Syon Park Serası'na içeriden bakıldığında ise ana kubbe ve detaylı işçilik ile bir mimarlık ve mühendislik harikası olduğu gözler önüne seriliyor.

    3.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    İngiltere'de camdan seraların artan popülaritesinin ardından Avrupa'nın kalanının da bu akıma dahil olmasıyla 1882 yılında Viyana'da Schönbrunn Palace Park serasının yapımı tamamlanıyor.

    4.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    Londra'da inşa edilen ve 1936 yılında gerçekleşen bir yangınla yok olan Kristal Saray'dan (The Crystal Palace) esinlenen Madrid'teki Palacio de Cristal'in yapımı 1887 yılında tamamlanıyor ve bina, Filipinler'den gelen bitkilere ev sahipliği yapıyor.

    5.

    (Fotoğraf: Courtesy of Carol M. High smith Archive-Library of Congress)

    Camdan saraylar haline gelmeden önce bazı seralar evlerin bir parçası olarak kullanılıyordu. Yapımı 1895 yılında tamamlanan Kuzey Carolina'da bulunan Winter House da bunun en güzel örneklerinden birini sunuyor.

    6.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    Mimar Albert Kahn beton yapılarıyla tanınıyor olmasına rağmen Detroit'te bulunan ve yapımı 1904'te tamamlanan Belle Isle ya da resmi adıyla Anna Scripps Whitcomb Serası da mimarın önemli eserlerinden biridir.

    7.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    Pensilvanya'da bulunan Longwood Bahçeleri.

    8.

    (Fotoğraf: Alan Stein)

    1936 yılında inşa edilen Forest Park Serası, Viktorya geleneğinin dışına çıkarak Art Deco çizgileriyle tasarlanmış bir yapı olma özelliği taşıyor.

    9.

    (Fotoğraf: Bewitch/Shutterstock)

    İki farklı modern kış bahçesine ev sahipliği yapan Parc André Citroën Paris, 1990'lı yıllarda inşa edilmiş.

     

    Kaynak

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.