Türkiye’nin turizm başkenti İstanbul’da sınırsız sayıda gezilecek yer bulunmaktadır. Tarihi yapılarından doğal güzelliklerine, benzersiz boğazından masmavi sularına kadar hemen her kategoriden insanı kendine çeken güzelliği vardır. Gezilecek yerler arasında kimisi dünya genelinde bir üne sahipken, kimisi saklı bir cennet gibi konuklarını ağırlamaktadır.

İstanbul’da az kişinin bildiği gezilmesi gereken yerler arasında hem doğal güzellikler hem de tarihi yerler bulunmaktadır. İstanbul geziniz sırasında bu benzersiz noktayı keşfederek tatilinize farklı bir hava katmanız mümkün olacaktır.

Baltaliman Japon Bahçesi

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Emirgan Mahallesi’nde bulunan Baltalimanı Japon Bahçesi, Japonya ve Türkiye arasındaki kardeşliği simgelemektedir. Bahçe içerisinde çeşitli türde bitkiler yer almaktadır. Keyifli vakit geçirmenize olanak tanıyan Japon Çayevi’nin yanı sıra şelale ada, adayı kıyıya bağlamaya yarayan taş, doğal gölet ve tahta köprü bulunmaktadır. 

Bünyesinde bulundurduğu yaklaşık 4850 çeşit bitki ile görsel bir şöleni andırmaktadır. Yıl boyunca yerli yabancı birçok ziyaretçiyi konuk eden Baltaliman Japon Bahçesi’nde yer alan ve doğal taştan yapılmış fenerler ise parka farklı bir görünüm kazandırmıştır.

Baltaliman Japon Bahçesi’ne giriş ücretsizdir.

Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde yer almaktadır. İstanbul’un artan yapılaşmasından dolayı saklı bir cenneti andıran görünümü ile görenleri büyülemektedir. Belgrad Ormanı’nın yanından bulunması sayesinde hem doğaseverlerin hem de kaçamak yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir noktadır.

Atatürk Arboretumu içerisinde 1500’ten fazla bitki çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca 1916 yılında yapılmış Türkiye’nin ilk fidanlığına ev sahipliği yapmaktadır. Bünyesinde barındırdığı 3 adet yapay göl etrafında yürüyüş yapmak en çok tercih edilen aktivitelerinden birisidir.

Atatürk Arboretumu’na giriş ücreti 7,5 TL’dir.

Ayın Biri Kilisesi – Vefa Kilisesi

Diğer adı Vefa Kilisesi olan Ayın Biri Kilisesi, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Vefa semtinde bulunmaktadır. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen kilise hakkındaki en eski kaynak 1080 yılına aittir. Zaman içerisinde çeşitli amaçlar için kullanılsa da, günümüzde etkin bir kilise olarak ön plana çıkmaktadır. 

Ayın Biri Kilisesi denmesinin sebebi ise her ay yalnızca bir kez ibadete açılmasından kaynaklanmaktadır. Çeşitli restorasyonlar sebebi ile orijinal yapısını kaybeden Ayın Biri Kilisesi, tek katlı bir yapıdır. Gezi sırasında bir anahtar satın alıp, duvarlara sürterek dilek dilemek de ayinden sonra yapılan aktivitedir.

Ayın Biri Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.

Tekfur Sarayı

İstanbul’un tarihi yarımadası Fatih’te bulunan Tekfur Sarayı, günümüze kadar ulaşan ve orijinal yapısını barındıran bir Bizans Kalesi’dir. 13. yüzyılın sonunda, 14. yüzyılın başlarında inşa edilen Tekfur Sarayı, Geç Bizans mimarisinin bozulmamış örneklerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. 

Yaklaşık 1400 yıldır zamana meydan okuyan yapının en dikkat çeken noktası, motifli sütunların bulunduğu ve sur hatlarının belirgin bir şekilde gözlemlendiği avluya bakan cephedir. İçerisinde ise kale tarihini gösteren projeksiyon sunumları izletilmektedir.

Tekfur Sarayı’na giriş ücreti 10 TL’dir.

Ayvat Bendi Tabiat Parkı

Ayvat Bendi Tabiat Parkı, İstanbul’un Eyüp ilçe sınırları içerisinde bulunan bir tabiat parkıdır. Yaklaşık 120 bin metrekarelik alanı bulunan park, Belgrad Ormanı içerisindeki 9 tabiat parkından birisi olmakla birlikte, onlarca farklı bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.

İstanbul’un bilinmeyen cennet noktaları arasında bulunan park, sadece doğal güzellik değil aynı zamanda tarihi güzelliği de bünyesinde barındırmaktadır. Günümüzde mesire ve piknik alanı olarak da sıklıkla tercih edilen Ayvat Bendi Tabiat Parkı’nda ayrıca Osmanlı Dönemi’nde yapılmış Kurtkemeri de dikkatleri üzerine çekmektedir.

Ayvat Bendi Tabiat Parkı’na giriş ücreti kişi başı 6 TL’dir.

Berkay Öztürk - Otellerinet Gezi Rehberi Editörü