Mobil teknolojiler ve internet üzerinden bilginin bize ulaşmasını sağlayan platformlar ve bu platformlar üzerinde üretilen içerikler bütününe yeni medya denir. Peki bu denli hayatımızın her yerinde var olan yeni medyanın günlük ilişkilerimizdeki rolü nedir?

Yeni Medya’nın Hayatımıza Girişi 

  2004 yılından itibaren kullanmaya başladığımız web 2.0 teknolojisi ile birlikte kullanıcılar olarak internet üzerinde aktif olmaya başladık. Teknolojik olarak minyatürleşmemiz ile birlikte yeni medya artık hayatımızın her anında yanımızda.

  We Are Social’ın yayınladığı 2020 raporuna göre Türkiye’de 37 milyon Facebook, 38 milyon Instagram ve 11.8 milyon Twitter kullanıcısı bulunmakta. Türkiye’nin %45’nin sosyal medya kullandığını görüyoruz. Peki sosyal medyada neler yapıyoruz? 

Yeni Medya Ve Günlük Yaşantımızdaki Rolü

   Türkiye’de 38 milyon kullanıcısı olan Instagram’ı baz alalım. İlk zamanlarda sadece fotoğraf paylaşıp, arkadaşlarımızı eklediğimiz ve yeni arkadaşlar edindiğimiz bir sosyal medya platformuydu. Kullanıcı sayısının artması ve popülerleşmesi ile birlikte bir sürü yeni özellik eklendi ve rakibi Facebook’u bu zamanda geçmiş durumda. 

 Artık Instagram’a girdiğimizde sadece arkadaşlarımızın fotoğraflarını likelamıyoruz, yeni medya ile ortaya çıkmış olan influencerların giydiklerini swipe uplıyoruz ve tek tık ile satın alıyoruz. Yani Instagram fotoğraf paylaşma amacından çıkarak koca bir ticari mekan haline geldi. İlk başlarda tarzlarını ve günlük yaşantılarını sevdiğimiz insanlarını fenomenleştirdik ve daha sonra yukarı kaydırarak onların giydikleri, kullandıkları şeylere bizler de sahip olduk. Başta hepimiz için çok cazipti tek tık ile her şeye kolayca erişiyor ve isteklerimize internet alışverişi ile kolayca sahip oluyorduk. 

 Fakat olaylar artık değişti, olay bir tüketim çılgınlığına doğru da yol alıyor. İnsanların sosyal medyada aktif olması sebebi ile internet reklamcılığı arttı ve insanlar ister istemez, gerekli gereksiz, ucuz pahalı önlerine sürekli çıkmakta olan reklamlar yüzünden sürü psikolojisine girip sürekli alışveriş yapmaya başladı. Öyle bir alışveriş düşünün ki kargo şirketleri yoğunluklarından aksaklıklar yaşamaya başladı. Instagram artık algoritmasını değiştirdi ve mağaza kısmı açtı. İlgi alanlarımıza uygun olan ürünleri sağ tık yaparak kolaylıkla görüyoruz ve ister istemez almak istiyoruz. Tüketim çılgınlığı adeta ruhsal bir tatmin yaşatıyor, peki bu tatmin sonsuza kadar mı yoksa bir yukarı kaydıra kadar mı sürüyor? Hadi biraz düşünelim.