Dekorasyon Tutkunlarının Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler

Dekorasyon Tutkunlarının Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler
  • 6
    0
    3
    1
  • Söz konusu iç mimari ve dekorasyon olunca doğadan tutun da gün içerisinde yolunuza çıkan herhangi bir şey bile size ilham verebiliyor. Ama iş profesyonel olarak tasarlanmış iç mekanları incelemek konusuna geldiğinde heyecan artıyor ve iç mimari tutkunları için bu deneyim başka bir boyut kazanıyor. Eğer siz de özenle tasarlanmış iç mekanlara sahip filmlere özel bir ilgi duyuyorsanız gelin, filmlerde izlediğimiz o neredeyse kusursuz mekanları tasarlayanların hayal gücüne Vogue İngiltere'nin bu güzel derlemesiyle yakından bakalım!

    Indiscreet, 1958

    (Fotoğraf: Warner Bros/Kobal/Shutterstock)

    Ingrid Bergman'ın Indiscreet filmindeki Londra dairesi Don Ashton tarafından tasarlanmış. Büyük şömine, sanat eserleriyle kaplı sergi duvarı ve iç ısıtan mutfağıyla bu eve dair her şey son derece şık.

    The Umbrellas Of Cherbourg, 1964

    (Fotoğraf: Parc/Madeleine/Kobal/Shutterstock)

    Bir renkler ve desenler festivali sunan The Umbrellas of Cherbourg filminde göz kamaştıran pastel renkler ve çiçek desenli çizgili duvar kağıtlarıyla kıyafetlerin uyumu da dikkat çekiyor.

    Playtime, 1967

    (Fotoğraf: Specta/Kobal/Shutterstock)

    Jacques Tati'nin kült filmi, mimari ve iç mimari tasarımın gücünün bir göstergesi niteliğinde. Minimalist yaklaşımla tasarlanan ultra modern daire, zeminden tavana cam panellerden oluştuğundan sahnelerde içeride yaşanan olaylar dışarıdan da kolaylıkla filme alınabilmiş.

    Conversation Piece, 1971

    (Fotoğraf: Mondadori Portfolio)

    Luchino Visconti şaheserlerinden biri olan filmde geleneksel bir aristokrat ailesinin evi olarak zengin dekorasyon ögeleriyle bezenmiş dramatik iç mekanlar karşımıza çıkıyor.

    Under The Tuscan Sun, 2003

    (Fotoğraf: Allstar Picture Library / Alamy Stock Photo)

    Filmin odak noktası olan country tazda döşenmiş mutfak, bir İtalyan villasında yepyeni bir hayatın hayalini kurmanıza neden oluyor!

    Eclipse, 1961

    Birkaç farklı evde filme alınan Michelangelo Antonioni'nin siyah beyaz ustalık filmi, 60'lar modernist stil ögeleriyle dikkat çekiyor.

    Out of Africa, 1985

    (Fotoğraf: Universal/Kobal/Shutterstock)

    Bu Oscar ödüllü 80'ler filmi, Kenya'da bulunan Kolonyal tarzda döşenmiş göz alıcı ev ile Afrika'da maceralara atılmak istemenize sebep olabilecek türden...

    Barbarella, 1968

    (Fotoğraf: Paramount/Kobal/Shutterstock)

    Barbarella filmine ait bilim-kurgu temalı iç mekanlar, boru biçimli bir banyodan altın yastıklara varıncaya kadar dahice ve yenilikçi fikirlerle dolu.

    Auntie Mamie, 1958

    (Fotoğraf: Warner Bros/Kobal/Shutterstock)

    Auntie Mamie'nin iç mekanları yalnızca yüzyıl ortası modern tarzın harika bir örneği olmakla kalmayıp aynı zamanda Hollywood Regency stilini de en iyi şekilde yansıtmayı başarıyor.

    Passage To India, 1984

    Filmin geçtiği Marabar Express, birinci sınıf vagonlarıyla eğlenceli ve elegan iç mekanlar sunuyor.

    50 Shades Of Grey, 2015

    (Fotoğraf: Shutterstock)

    Christian Grey'in lüks çatı katı dairesi yalnızca şatafatlı bir iç mekandan ibaret olmayıp ışıltılı şehre bulutların üzerinden bakan manzarasıyla da listede önemli bir yere sahip oluyor.

    Brideshead Revisited, 2008

    (Fotoğraf: Bbc/Miramax/Kobal/Shutterstock)

    Filmin 2008 versiyonunda Ben Whishaw tarafından canlandırılan Sebastian Flyte karakteri, kaliteli koyu yeşil ve altın rengi mozaiklerle kaplı konforlu banyoda.

    High Society, 1956

    (Fotoğraf: Silver Screen Collection)

    Bu romantik komedi tadındaki müzikal filmi, şimdiye kadar beyaz perdeye aktarılan en stil sahibi yapımlardan biri. Rüya gibi duvar kağıtları, beyaz hasır mobilyaları ve masalsı havuzuyla 50'ler Amerikan zarafetinin simgelerinden biri olma özelliği taşıyor.

    The Danish Girl, 2015

    (Fotoğraf: Focus Features/Working Title/Kobal/Shutterstock)

    İskandinav Art Nouveau akımına özgü yumuşak tonlardaki dekorasyonuyla öne çıkan The Danish Girl set tasarımı, şık ve rahatlatıcı bir atmosfer sunuyor. Üstelik bir loft ya da sanat stüdyosu döşemek için ilham arayışındaysanız, bu film sizler için bulunmaz bir fırsat!

    Call Me By Your Name, 2017

    (Fotoğraf: Stefano Dall'Asta/Frenesy/Kobal/Shutterstock)

    Maksimalizm hiç bu kadar çekici olmamıştı! Elio'nun ailesinin eviyle ilgili her detay oldukça yalın ve zamansız. Antikalar, ışıklar, koltuklardan tutun da dekoratif objelere ve büyük piyanoya varıncaya kadar her şey İtalyan "buona famiglia" cazibesi timsali.

    North by Northwest, 1959

    (Fotoğraf: Moviestore/Shutterstock)

    Hitchcock klasiklerinden biri olan filmde muhtemelen sinema tarihinin en ilgi çekici özelliklerinden bazıları olan Rushmore dağının zirvesinde yer alan konum ve Frank Lloyd Wright'tan ilham alan bir mimari tarz izleyiciye sunuluyor.

    The Personal History Of David Copperfield, 2019

    Tilda Swinton tarafından canlandırılan David Copperfield'ın büyük teyzesi Betsey Trotwood'un büyüleyici ve eksantrik evi; cam göbeği duvarları ve beyaz-yeşil çizgili koltuklarıyla Viktoryen silüetini beyaz perdeye taşıyor.

    Interiors, 1978

    (Fotoğraf: United Artists/Rollins-Joffe/Kobal/Shutterstock)

    Interiors filmini en iyi  tanımlayacak söz muhtemelen ton sür tondur. Filmde kullanılan masalar, sandalyeler, lambalar, yataklar, mutfak eşyaları ve çok daha fazlası için bej ve şeftali tonları tercih edilmiş.

    Mommie Dearest, 1981

    (Fotoğraf: Paramount/Kobal/Shutterstock)

    1981 yılının hit filmlerinden biri olan yapımda, Faye Dunaway'i Joan Crawford rolünde görüyoruz. Tabii filmde oyunculuklar kadar dikkat çeken diğer ögeler de üst düzey bir giysi dolabı ve stil sahibi iç mekanlar.

    American Hustle, 2013

    Tüm 70'ler hayranları David O Russell'ın yıldızlarla dolu yapımında tüm bu kadife kaplı detaylara bayılacak! 

    The Graduate, 1967

    (Fotoğraf: Rex)

    Mike Nichols'un Oscar ödüllü 1967 yapımı filmi ne kadar klasik hale geldiyse bir o kadar da şık bir tasarıma sahip. Dairesel formlu, merkeze konumlandırılan barı ve siyah deri koltuklarıyla Mrs. Robinson'ın iç mimari zevki en az karakteri kadar davetkâr.

    A Clockwork Orange, 1971

    Çilekli öksürük şurubu pembesi ve nane yeşili renk kombinasyonu muhtemelen sonsuza kadar bu Stanley Kubrick klasiği ile birlikte anılacak. 70'li yıllarla özdeşleştirilen canlı renkler bir yana Mr. Alexander'ın evinde, ayırıcı duvar görevi üstlenen kitap rafları ve büyük ölçekli sanat eserleriyle minimalist tarz, çağın ötesinde bir yaklaşımla ele alınıyor.

    Amelie, 2001

    (Fotoğraf: Rex)

    Koyu tonlarda bir renk şemasına sahip film, dekorasyon konusunda ilham almak isteyenler için oldukça zengin bir kaynak niteliğinde. Yatak odası tasarımı ise tıpkı ana karakterin kendisi gibi alışılmışın dışında ögelerle tasarlanmış.

    A Single Man, 2009

    Tom Ford'un 2000'ler sonu sinematik çıkışında kullanılan George Falconer karakterinin cam evi her anlamda karşı konulamaz retro cazibesiyle izleyiciyi büyülüyor. Mimar John Lautner tarafından tasarlanan California'daki modernist konut, temiz çizgileriyle minimalizm anlamında da oldukça kayda değer bir yere sahip.

    2001: A Space Odyssey, 1968

    Geleceğe bakmak için geçmişe dönmek biraz kaygı verici görünse de Stanley Kubrick'in bu geç 60'lar filminde iç mekanlar neredeyse tam da olması gerektiği gibi tahmin edilmiş. Filmde kullanılan Olivier Morgue tasarımı kırmızı Djinn koltukları ise, filmin ardından en çok satılan koleksiyoner parçalarından biri haline gelmiş.

    Atonement, 2007

    Ian McEwan'ın büyük beğeni toplayan romanının sinema uyarlaması, İngiliz cazibesinin en saf halini gözler önüne seriyor. Detaylarla süslü avizeler, çiçek üzeri çiçek desenleri ve ölçülü kullanılan baskılı kumaşlarla Tallis ailesinin görkemli evinde abartısız bir şıklık hakim.

    Breakfast At Tiffany's, 1961

    (Fotoğraf: Rex)

    Holly Golightly'nin New York apartmanı metrekare olarak küçük olsa da kişilik olarak büyük bir alan kapladığı aşikâr. Eğer küçük ama güzel ve kullanışlı döşenmiş bir daire için ilham arıyorsanız, tam da olmanız gereken yerdesiniz!

    Coco Before Chanel, 2009

    Coco Chanel'in Paris apartmanının içi, ünlü modacının biyografik filmi için özenle dekore edilmiş. Ev, realistik detayları ve görkemli tasarımıyla gösterişli bir kütüphane ve kişisel çalışma alanını da içinde barındırıyor.

    Down With Love, 2003

    (Fotoğraf: Rex)

    Filmde yer alan az eşyalı New York apartmanı, lacivert detaylara sahip krem-kahve ağırlıklı dekorasyonuyla modernist Manhattan stilini yansıtıyor.

    Gone With The Wind, 1939

    Bir yanda Miss Scarlett'in hacimli elbiseleri, Bir yanda ise dramatik merdivenler, parke döşeli giriş holleri, heykelsi kolonlar ve altın-hardal ışıltılarına sahip zengin kumaşlarla ev tam anlamıyla bir görsel şölen vadediyor.

    The Great Gatsby, 2013

    (Fotoğraf: Rex)

    Romeo and Juliet ve Moulin Rouge gibi filmlerin ardından gösterişli iç mekan tasarımlarıyla ün kazanan Baz Luhrmann, F. Scott Fitzgerald'ın klasik romanından uyarlanan filme En İyi Prodüksiyon Tasarımı Oscar'ı kazandırdı.

    I Am Love, 2009

    30'lı yıllarda mimar Piero Portaluppi tarafından tasarlanan Villa Necchi Campiglio isimli Milano konağında büyük bir kısmı geçen filmin, her sahnede gözlerimize ziyafet çektirmek gibi bir gayesi var gibi! Ceviz kaplama merdiven korkulukları ve mermer detaylı banyosuyla bile hatırlamaya değer bir iç mekan tasarımı sunuyor.

    Marie Antoinette, 2006

    (Fotoğraf: Rex)

    Bizzat tarihin başrolde yer aldığı, eğlenceli bir şekilde abartılı ve savurgan iç mekanlara sahip bu Sofia Coppola yapımı, Fransız kraliçenin şöhretini her yönüyle gözler önüne seriyor. Tarihî, aşırı ve cennetten düşmüş gibi güzel!

    The Royal Tenenbaums, 2002

    (Fotoğraf: Rex)

    Wes Anderson klasiklerinden biri olan yapımda Tenenbaum ailesinin zekice dekore edilmiş tuhaf evi, izleyiciyi şaşırtırken bir yandan da etkilemeyi başarıyor. Öne çıkan kısımlar mı dediniz? İç mekanda yer alan telefon kulübesi, püskül detaylı kanepeler, portrelerle kaplı balo salonu, yeşil perdeli ayaklı küvet ve Zebra desenli duvar kağıdı.

    The Talented Mr. Ripley, 1999

    İç ve dış mekan çekimleri âdeta şimdiye kadarki en etkileyici Anthony Minghella adaptasyonu için yarış halinde. İtalya'nın Ischia adasında filme alınan, Jude Law'un canlandırdığı Dickie Greenleaf karakterinin evi Instagram hayallerine malzeme olacak türden.

     

    Kaynak: 

    Vogue-35 Films Every Interiors Lover Needs To Watch

     


     

     


    Yorumlar (3)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.