Dünyanın En Ünlü Yolları

Dünyanın En Ünlü Yolları
  • 7
    0
    0
    1
  • Yollar; kimi zaman hikayelerimizde kimi zaman seyahatlerimizde kimi zaman ise gündelik hayatlarımızda önemli bir yere sahip olurlar. Bazen, sessiz sakin bir yolculukta size eşlik eden huzurlu bir playlist ile bazen ise bir an önce bitsin diye dilediğimiz yoğun tempolu geçen çalışma günlerimizde bizlerle birlikte olurlar. Bu yazımda ise dünyadaki en ünlü yolları sizler için listeledim. Yazıyı okurken kendinizden habersiz ''Bu yol nereye gider bilmem ama yürüyorum işte 🎵'' diye mırıldanmaya başlayacağınız huzurlu bir yazı olması dileğiyle :) Keyifli okumalar!


    1- Ring Road, İzlanda


     Ring Road; İzlanda adasını çepeçevre dolaşan, Batı Fiyordları dışında ülkenin tamamını görmenizi sağlayan, turistik amaçla oluşturulmuş bir rota. Yol İzlanda’da görülmesi gereken yerlere yakın geçecek şekilde tasarlanmış. İzlanda’ya kendi başına gelen turistlerin pek çoğu araç kiralayarak bu rotayı yapıyor. Rotayı üç günde yapan da var, bir ayda yapan da. Görmek istediğiniz yerler, yapmak istediğiniz aktiviteler, ayırmak istediğiniz zamana göre süre değişebilir. Bu rota ile birlikte kuzey ışıklarının keyfini çıkarmanızı da sizlere şiddetle tavsiye ederim :) 

    2- Yonge Street, Kanada

    90'lı yılların başlarına kadar dünyanın en uzun caddesi olarak anılan bu caddenin uzunluğu, 1896 kilometredir. Seattle-San Diego arasındaki mesafe kadar olan bu cadde, Ontario Gölü'nden başlayarak Cochrane'de uzanabileceği en kuzey noktaya kadar giden ve Superior Gölü çevresinden batıya dönüp Thunder koyuna kadar yol almaktadır. Yonge yani 'Genç' anlamını çağrıştıran bu caddenin tarihi ise yaklaşık 200 yıldır. Toronto'daki bu cadde 90’lı yıllardan sonra yapılan değişikliklerle Guinness rekorlar kitabındaki “dünyanın en uzun caddesi” unvanını kaybetmiştir.

    3- Road Giza, Mısır


     4600 yıldan eski olduğu düşünülen bu yol, dünyanın en eski asfalt yoludur. Yaklaşık 11 kilometre uzunluğundaki Giza yolu, yapı malzemelerinin taşınması amacıyla yapılmış olup şu anda ise Mısır'ın en önemli simgelerinden biri haline gelmiş yerlerden sadece birisidir.


    4- Ebenezer, İskoçya


     

    Sadece Mackays Hotel’e ev sahipliği yapan bu küçücük sokak, dünyada belki de kaybolmanın imkansız olduğu tek sokaktır. Sokağın toplam uzunluğu 2,06 metredir. 1883 yılında inşa edilen otel için yapılan bu sokak, 1887 yılında resmi olarak açılmış olup turistlerin İskoçya'daki uğrak noktalarından birisi haline gelmiştir.

    5- Lombard Street, ABD

    Formula 1 tutkunlarının çok yakından bildiği Monaco Pistş'ni anımsatan yapısıyla bu cadde sürücüleri için adeta bir kabus olabilmektedir. Trafiğin akışı için cadde tek yönlü ve park yasaktır. 100 metre içerisinde 7 viraj bulunan bu cadde, Dünyanın en çarpık sokağı konumundadır.

    6- Passo dello Stelvio, İtalya 

    Otomobil mükemmellik testleri için doruk noktası olarak tanımlanan Kuzey İtalya’daki Stelvio Geçidi, Doğu Alpleri arasında sert virajlarıyla kıvrılarak ilerliyor. Geçidin sunduğu enfes manzaralar ise insanın içinde huşu uyandıran karlarla kaplı zirvelerden oluşmakta.

    7- Abbey Road, İngiltere

    İngiltere'nin en meşhur yerlerinden birisi olan Abbey Road özellikle müzikseverler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Beatles’ın 11. albümü "Abbey Road"un kaydedildiği, Kuzey Londra’daki efsanevi Abbey Road Stüdyoları’na ev sahipliği yapan yolda, aracınızla yapacak olacağınız ufak bir gezinti bile sizlere keyif dolu dakikalar geçirtecektir. Üstelik, Beatles’ın yaya geçidi üzerindeki ünlü albüm kapağı pozu, albüme adını veren bu sokakta çekildi. Arkadaşlarınızla birlikte bu ünlü kareyi tekrar canlandırmak, sizler için unutulmayacak bir anı olacaktır eminim :)


    8- Trollstiger, Norveç


     Norveç'in eşsiz manzalarını deneyimleyebileceğiniz teperler ile dolu olan bu yolda huzuru her bir hücrenizle hissedebileceğinizi temin edebilirim. Aynı zamanda Orta Dünya’ya doğru yolculuk ettiğinizi düşündürecek denli farklı bir yol olan Trollstigen’in anlamına baktığımızda, "Troller’in Yolu" diyebiliriz. MøreogRomsdal’daki bu yolun 11 keskin virajı bulunuyor. Seyahatinize unutulmayacak bir deneyim katmak isterseniz ise, Trollstigen’in tepesine çıkıp Stigfossen Şelaleleri’ni ziyaret edebilirsiniz.


    9- Champs-Elysées, Fransa


    Bu geniş cadde, iki yanında uzanan muntazam biçimde özenle şekillendirilmiş ağaçları, ultra lüks mağazaları, şirin kaldırım cafeleri ve yolun batı tarafındaki ucunda yer alan Zafer Takı’yla (Arc de Triomphe) dünyanın en ünlü ve en güzel caddelerinden biridir. Özellikle Noel dönemi ve yılbaşında cıvıl cıvıl süslü ve bir hayli kalabalık olan bu cadde, binlerce turist ağırlamasına rağmen zarafetini korumayı başarıyor. 

    10- Great Ocean Road, Avustralya


    Avustralya'nın güney doğusundaki Great Ocean Road (Büyük Okyanus Yolu) yeryüzünün en meşhur sürüş yolları arasında yer alıyor. Avustralya’ya seyahat etmek için başlı başına bir sebep olan otoyol, I. Dünya Savaşı’ndan dönen askerler tarafından, savaşta hayatını kaybeden askerler için inşa edilmiş. 243 km boyunca uzanan Büyük Okyanus Yolu, Avustralya Milli Mirasları arasında listeleniyor ve  I. Dünya Savaşı’ndan dönen askerler tarafından Torquay ve Warrnambool kentleri arasında inşa edilen yol dünyanın en büyük savaş anıtı olarak biliniyor. Kıyı şeridindeki eşsiz manzaralar ise sizlere hayatınız boyunca unutamayacağınız bir anıya sahip olmanıza vesile olacaktır.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.