Unutulmuş Bir Yazar: Adnan Veli Kanık

Unutulmuş Bir Yazar: Adnan Veli Kanık
  • 0
    1
    0
    0
  • Yazar, Gazeteci, Hukukçu ve bir Vatan sever Adnan Veli Kanık.

    Bu ismi kimileri hiç duymamış olabilir fakat Adnan Veli Kanık adını altın harflerle edebiyatımıza yazdırmıştır. 

    Orhan Veli Kanık'ın kardeşi, Adnan Veli Kanık 9 Aralık 1916'da İstanbul'un Beykoz ilçesinde dünyaya geldi. Babası İzmirli tüccar Fehmi Bey'in oğlu Mehmet Veli, annesi ise Beykozlu Hacı Ahmet Bey'in kızı Fatma Nigar Hanım'dır.

    Adnan Veli orta mektep ve liseyi Galatasaray Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı ve yaklaşık iki yıl burada hukuk eğitimi aldı. Ani bir kararla Ünivesiteyi bırakan Adnan Veli 1949 yılında Vatan gazetesinde muhabirliğe başladı. Muhabirliği çok seven Adnan Veli yazarlığada merak salmıştı ve Akbaba, Dolmuş, Karikatür, Taş-Karikatür, Tef ve Papağan gibi mizah dergilerinde magazin yazıları, mizah yazı ve hikâyeleri yayımlandı.

    Bir süre sonra beklenmedik bir şekilde cezaevine giren Adnan Veli, 1952 senesinde Ankara Cezaevi’ndeyken Vatan gazetesinde  “Bir Hukukçu” ve “Mehmet Yanık” ismi altında yazıları yayınlandı. Adnan Veli Kanık radyo piyesleri, öyküleri ve fıkraları ile tanınır. Ayrıca toplumdaki alt ve üst sınıf insanların yaşamlarını kaleme aldığı mizahi öyküleriyle öne çıkmıştır. 

    1952 yılında ise Vatan gazetesinde "Mahpushane Çeşmesi" adlı romanını yazmıştır. Bu romanda hapishanedeki günlerini anlatır. Cezaevinden çıktıktan sonra gazetelerde yazmayı sürdürür fakat abisi Orhan Veli Kanık'ın ölümünden sonra 1952 senesinde “Orhan Veli” İçin adlı bir kitabı derler ve bu kitap onu uzun bir süre uğraştırır.

    Adnan Veli Kanık, 6 Aralık 1972 tarihinde hayata gözlerini yumdu. 

    Adnan Veli Kanık eserleri:  Mahpushane Çeşmesi, Sosyete, Uçan Daireler, Tercih Konuşmaları, Kayınvalide.

     

    Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/Adnan_Veli_Kan%C4%B1k


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.