Geçtiğimiz sene hem yaşamsal anlamda hem de finansal açıdan bağımsız olmak için İngiliz kraliyet ailesinden ayrılan Prens Harry ve Meghan Markle, "asil" olmanın getirdiği birçok avantajdan vazgeçip Amerika'da mütevazi bir hayat yaşamayı tercih etmişti. 

Yeni hayatları ve kraliçeye baş kaldırmalarıyla basında da sıksık gündeme gelen çiftin, bu "normal" yaşam stili için neleri feda ettiklerine gelin birlikte bakalım. 

 

 

1-Kraliyet Hazinesi fonlaması durdu

2011 yılında uygulanmaya başlanan "Soviet Grant" ile, Birleşik Krallık hükümeti kraliyet ailesinin resmi işleri için yıllık olarak bir fonlama yapmaktadır. Prens Harry ve Meghan Markle ekonomik bağımsızlıklarını ilan ederek, kendilerinin de resmi işlerinin %5'ini karşılayan, bu ödemeden de vazgeçmiş oldular ancak Prens Charles kişisel fonundan oğlu, gelini ve torununu finanse edeceğini açıkladı. Çift, Charles'ın fonundan yıllık 2.3 milyon sterlin para almaya devam ediyor.

 

 

2- Buckingham Sarayı'nda artık özel bir ofisleri yok

Geçen sene ocak ayında çiftin Buckingham ofisinin kapatılması gerektiği ilan edilmiş ve ofis çalışanlarının işlerini kaybedecek olması gündeme gelmişti. Daha sonra Sussex Royal websitesi üzerinden yapılan açıklamada dük ve düşesin kapatılma kararından sonra ofis çalışanlarıyla birebir konuştuğu ve hiçbir sorun yaşanmadan personellerin geçişinin sağlandığı açıklaması yapıldı. 

 

 

3- Paparaziler tarafından çekilen fotoğraflarının internette yayılmasını engelleyen koruma kararları kalktı

Çift, artık kraliyet ailesinin bir üyesi olarak çalışmadıkları için İngiltere medyasına kraliyet üyelerinin yasal olarak elde edilmiş görüntülerini sağlayan "Royal Rota" adlı medya havuzundan ve haklarından da yararlanamıyor, bu da magazinciler tarafından ünlü muamelesi görmelerine ve özellikle Meghan Markle'ın, izni olmadan, fotoğraflarının sık sık internette yayılmasına neden oluyor. 

 

 

4- ABD, statülerinin "kıdemli kraliyet üyeleri"nden "normal vatandaş"lara değişmesine uygun olarak çifte güvenlik sağlamayı reddetti

Geçtiğimiz sene mart ayında, o zaman ABD başkanı olan Donald Trump, Amerika'ya taşınan çiftin güvenlik masraflarını kendilerinin bireysel olarak karşılaması gerektiğini ve ABD hükümeti tarafından maddi olarak bir ödeme yapılmayacağını açıklayan bir tweet atmıştı. Çiftin temsilcisi daha sonra yaptığı açıklamada, Prens Harry ve Meghan Markle'ın Birleşik Devletler'den ödeme yapmasını istemeye niyetleri olmadığını ve kendi özel güvenlik düzenlemelerini yapacaklarını bildirdi.

 

 

5- Frogmore Evi için harcanan 3 milyon doları geri ödemek zorunda kaldılar

Windsor'da bulunan Frogmore kır evi, çifte 2019 yılında resmi bir kraliyet ikametgahı olarak Kraliçe Elizabeth tarafından hediye edilmiş ve Harry ile Meghan taşınmadan önce İngiliz vergi mükellefleri tarafından evin yenilenme çalışmaları için 3 milyon dolar harcama yapılmıştı. Çift, Kaliforniya'ya taşındıktan sonra Frogmore Evi'nin Birleşik Krallık'taki evleri olarak kalacağını açıklasa da yenileme için harcanan parayı vergi mükelleflerine geri ödemek zorunda kaldı.

 

Frogmore Kır Evi, Windsor

 

6- Markle, Kate Middleton'ın yaptığı gibi kraliçenin mücevherlerini ödünç alamayacak

Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın, resmi kraliyet etkinliklerinde kraliçenin kişisel mücevher koleksiyonundan ödünç aldığını sık sık görüyoruz ancak, Express Gazetesi'nin haberine göre, bu lüksten Meghan Markle artık yararlanamıyor. Kaliforniya'ya taşındığından beri kraliçeye yakın olmaması ve kraliyet etkinliklerine katılmayacağı için bu tür parçalara ihtiyaç duymaması bu yaptırımın nedenleri arasında sayılıyor. 

 

Cambridge Düşesi Kate Middleton, "Lover's Knot" isimli tacı ile. / Foto: Victoria Jones - Getty Images

 

 7- Bir daha kraliyet tacı takamayacak

Bir başka tartışılan konu ise kraliyet tacı. Markle, 2018'deki düğününde kraliyet koleksiyonundan bir taç takmış ve Prens'le evlenerek Prenses ünvanını almıştı. Ancak çiftinkraliyet ailesinden ayrılma kararıyla birlikte Markle'ın "Sussex Düşesi" ünvanı da kaldırıldı. Prenses olmayanların sadece çok özel kraliyet etkinliklerinde taç takabildiği düşünüldüğünde, Markle'ın bir daha taç takma ihtimalinin çok düşük olduğu söylemek yanlış olmaz.

 

 

8- Harry ve Meghan'ın Kraliçe adına konuşma yapmalarına ve kraliyet turlarına katılmalarına izin verilmeyecek

Los Angeles Times'ın haberine göre çift; ırkçılık, cinsiyet eşitliği ve çevresel sorunlar gibi sosyal konularda konuşma yapmayı planlıyor ancak konuştukları etkinlikler özel olması gerekiyor ve Kraliçe adına demeç vermeleri yasak. 

 

 

9- Markalarında "Royal" kelimesini kullanmalarına izin verilmeyecek

Sussex Dükü ve Düşesi'nin hayır kurumu Archewell, çift kraliyet ailesinden istifa etmeden önce aslen "Sussex Royal" olarak adlandırılmıştı. Geçen yıl kraliyet ailesinden çekilme kararının duyurulmasının ardından, İngiltere hükümeti kuralları nedeniyle, çiftin "royal" kelimesini kullanmasına izin verilmedi. 

 

 

10- Gelecekteki çocukları "kraliyet bebekleri" olarak kabul edilmeyecek

Harry ve Meghan artık kraliyet üyesi olmadıkları için hiçbir çocukları da kraliyet üyesi olamayacak. Bu, Archie'nin kardeşlerine muhtemelen onun doğumunda olduğu gibi bir kutlama yapılmayacağı ve/veya Buckingham Sarayı hediyelik eşya dükkanından resmi kraliyet hatıralarına sahip olamayacakları anlamına geliyor.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Solda: Prens Harry ve Meghan Markle'ın düğün günü - Sağda: Prens Harry ve Meghan Markle, oğulları Archie Harrison ile. / Fotoğraflar: Getty Images

 

 

 

 

Kaynaklar:

Mikhaila Friel, Insider - "10 Royal Luxuries Meghan Markle and Prince Harry Gave up When They Resigned From Royal Life"

Olivia Petter, Independent - "6 Privileges Prince Harry and Meghan Markle No Longer Have After Quitting Royal Family"