Lou Andreas Salome- Ruth,arayışlar,feniçka

Lou Andreas Salome- Ruth,arayışlar,feniçka
  • 6
    0
    0
    0
  • Lou Andreas-Salome , rus asıllı bir psikanalist ve yazardır. Bilgili, güçlü ve çok kültürlü bu kadın yazarın, Nietzsche, Rilke,Tolstoy, Paul Ree Freud gibi ünlü isimlerle tanışıklığı da vardır. Aynı zamanda , Nietzsche'nin evlenme teklifini geri çevirmiş ve onu acılara boğmuş olduğu da biliniyor. Lou Andreas- Salome 1800'lerde feminizmi savunan, kadınların kendi ayakları üzerinde durabiliceğini ve geleneklere bağlı kalınmasının zorunlu olmadığını mükemmel bir dille anlatan yazardır. Paul Ree Freud'un öğrencisi olması da ek bir bilgidir. Ayrıca Rainer Maira Rilke ile büyük bir aşk yaşamışlar ve Rilke'nin eserlerinde büyük bir katkısı olmuştur. 

    Ruth adlı eserine gelince, idealist bir öğretmen,eşi ve oğlu ile birlikte yaşarken,öğrencisi Ruth'un da aileye dahil olmasıyla öykü başlar. 1895 yılında yazılan bu roman, zamanın edebi zevkini yansıtırken,  öğretmeninin evinde ailesiyle yaşarken, öğretmeni ile arasındaki ilişkiye odaklanılmıştır. Sanki, öğretmeninin en başından beri  Ruth'u, kendisi  için 'kadın olması' için eğitiyormuş gibi anlatılmış.  Yer yer 'vadideki zambak', 'aşk ve gurur' kitaplarının konusu tadı verilmiş. Bu yazarın hikayelerinin arasında 'Ruth' , yazarın sağlığında en ço ilgi çeken yapıtıdır. 1928 yılına dek on baskı yapan ;'Ruth'un okurları arasında , Rainer Maria Rilke, kendi kızına 'Ruth' adını  vermiştir. Okuduğum kitaplar arasında , kitap zevikimi yansıtan sıradışı bir romandır.

    Feniçka, kitabın ilk kısmı Rusya'da geçiyor.Ben özellikle ilk kısmına, orada geçen sohbetlere ve kadının asaletine bayıldım. Kısa süreli okuma serüveninde Feniçka ile psikoloğun kadın erkek ilişkileri üzerine ve kadının çağlarındaki konumu üzerine sohbetleri tıpkı Nietzsche ile Breuer arasında geçen konuşmalara benziyordu. Bağımsız, özgürlükçü ve güçlü kadın Feniçka. Aşık olsa da kimseye bağımlı olmak istemediğinden, sevgilisinin evlilik teklifini reddeder ve aşkından vazgeçer. Karşısına, kadınların okula gıtmesine ve kadınları bir birey gibi görmeyen Max isimli birisi çıkar. Feniçka ile tanışan Max'ın düşünceleri değişir ve Feniçka ile yakın dost olup herşeyini birbirleriyle paylaşırlar. Bu eser yazarın düşüncelerini yansıttığı eseridir, bu yüzden Feniçka aslında Salome'dir. 

    Arayışlar, Lou Andreas-Salome bu yapıtında bir erkeğe kayıtsız şartsız teslim olmakla,ondan bütünüyle bağımsızlaşma arasında kalan bir kadının hikayesini konu almıştır. Yazarın kendi hayatında da başa çıkmak zorunda kaldığı noktadır. Paris'te atölyesini kurmuş ve kendini sanatına adamış bir ressam, çılgınca aşık olmuştur. Sonra ilişkisinin bitmesiyle girdiği yolda, sanatının aşkına üstün gelmesiyle, kendini gerçekleştirme hedefine sürüklemiştir. Nietzsche'nin kadınlardan nefret etmesinin sebebi olarak gösterilen Salome, Nietzsche'nin 'ağladığında' kitabını okuyanlar, Lou Andreas Salome'yi Hemen hatırlayacaklardır. 

     

    Ben 3 kitapda da ayrı bir serüven yaşadım. Okurların mutlaka kitaplığında bulunması gereken ve Okuyacakları listede bulundurulması gereken 3 kitap. Size hem yazar hakkında ve yazarın eserleri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Okuduktan sonra , inşallah sizin de etkilendiğiniz eserler arasında olur. BÜTÜN ÖZGÜR KADINLARA SELAM OLSUN !


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.