Edinburgh'da Görmeniz Gereken 10 Harry Potter Lokasyonu!

Edinburgh'da Görmeniz Gereken 10 Harry Potter Lokasyonu!
  • 8
    0
    0
    3
  • Eğer siz de benim gibi sıkı bir potterhead iseniz bu içeriği okuduktan sonra ''Yok mu bir Edinburgh'umuz yaaa'' moduna gireceksiniz. Birçoğumuz büyük bir iç çekerek ''Yok'' dedi ama halledicez dostlarım... Gelin hep beraber Harry Potter evreninin büyülü dünyasına biraz daha yaklaşalım ve mimarisiyle baş döndüren Edinburgh'u birlikte inceleyelim.

    J.K. Rowling, Harry Potter kitaplarından bazılarını Edinburgh'da yaşarken yazdı ve şehirde geçirdiği süre boyunca romanları için kendisine çok fazla ilham kaynağı buldu. Felsefe Taşı, Ateş Kadehi, Ölüm Yadigarları ve daha pek çok şeye ilham veren büyülü yerlere sahip olan Edinburgh'daki en iyi Harry Potter mekanlarını bir araya getirdim. Kim bilir belki biz de Rowling'in kitapları oluşturma sürecinde ilham aldığı sokaklarda aynı hisleri tekrar yaşayabiliriz.

    ''Peki bu yerleri nerede bulabilirim?'' Diyorsanız eğer; ''Time to get Sirius!'' diyor ve sizleri lokasyonlarla baş başa bırakıyorum.

    1- Spoon Cafe


    İlk olarak bu büyüleyici evrenin temellerinin atıldığı Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın doğduğu yeri ziyaret ederek başlayalım. JK Rowling, ilk kitabını oluşturmaya Edinburgh Old Town'da yer alan Spoon Cafe isimli bu şirin kafede başladı. Bu kafede kitabın büyük bir kısmını yazdı ve bu nedenle Edinburgh'un her yerinde Harry Potter'ın gerçek doğum yeri olarak burası biliniyor. Nicholson Caddesi'nde bulunan Spoon Cafe'yi yolunuz Edinburgh'a düşerse mutlaka ziyaret ederek; bir kahve eşliğinde J.K. Rowling'in yaşamından bir anı hissedebilirsiniz.

    2- The Elephant House


    Kahveleri tazeleme vakti geldiyse eğer yolculuğumuza yine farklı bir şirin kafe ile devam edelim. JK Rowling'in kitaplarını yazarken en çok vakit harcadığı kafelerden birisi olan Edinburgh’un Old Town bölgesinde yer alan The Elephant House isimli kafede, Rowling'in, serinin belki de en heyecan verici kitaplarından ikisi olan Azkaban Tutsağı ve Ateş Kadehi'ni burada yazdığı söyleniyor. Kafe sahipleri her ne kadar Harry Potter'ın temellerinin atıldığı yer olarak iddaa etse de bu bilgi doğru değil. Ancak yine de bu şirin kafede de birçoğumuzun hayal gücünü geliştirmiş hikayeler doğmuştur. Turistik bir kafe olacağı için kapının dışına kadar sarkan kuyruklarla karşılaşırsanız şaşırmayın! 

    3- Balmoral Hotel

    JK Rowling'in Harry Potter serisinin son kitabı Harry Potter ve Ölüm Yadigarları'nı bitirdiği yer olan Balmoral Hotel, Edinburgh'un kalbinde, Princes Caddesi'nde yer almaktadır. Rowling, 11 Ocak 2007'de 552 numaralı bu odada; Harry Potter ve Ölüm Yadigarları'nı bitirdi. .Odanın şimdiki ismi ise J.K. Rowling Suite olarak bilinitor. Rezervasyon yaptırmak isterseniz gecelik maliyeti sadece 1000 £! Biz sırt çantalı gezginler elbette bunu karşılayamayız ancak bir şeyler içmek için otele her zaman gelebilir veya dışarıdan fotoğraflarını çekebilirsiniz.


     4- Greyfriars Kirkyard
     
    Dünyanın en büyülü mezarlıklarından biri olarak bilinen Greyfriars Kirkyard'da yer alan bu mezar taşının, edebiyat dünyasının belki de en kötü ve en korkunç karakterlerinden birisi olan Tom Riddle ismine ilham vermesine şaşırmamalı. Greyfriars Kirkyard'da yer alan Thomas Riddell isimli mezar taşı; Rowling'in Lord Voldemort'un gerçek ismini bulmak için ihtiyaç duyduğu ilham kaynağı olabilir. Ama bu mezarlıkta sadece serinin kötü karakteri olan Tom Riddle'ın değil aynı zamanda serinin sevilen isimlerine de ilham olan "Potter", "McGonagall" ve "Moodie" isimli mezar taşları da yer almakta.

    5- Edinburgh Castle


    Edinburgh Kalesi'nin Hogwarts Okulu'nun yaratılmasına ilham verdiğine dair kesin bir kanıt olmasa da, iki tarihi bina arasında tuhaf bir benzerlik var örneğin, ikisi de bir kayanın üzerine oturuyor. J.K. Rowling zamanının çoğunu şehirde kitapları yazarak geçirdi, ama kim bilir belki de Hogwarts'ı oluştururken bu kaleden ilham aldı. JK Rowling, bunun gerçek mi yoksa kurgu mu olduğunu hiçbir zaman onaylamadı ancak Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun İskoçya'da olduğunu söyledi.

    Her iki durumda da Edinburgh Kalesi, şehirde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken turistik mekanlardan birisi, bu nedenle Potter hayranı olsanız da olmasanız da Edinburgh Kalesi'ni ziyaret etmenizi tavsiye edebilirim.

    6- The Dog House
     
    Clerk Street'te yer alan bu ilginç barda, ne J.K. Rowling kitabı yazdı ne de yukarıda bahsettiğimiz diğer yerler gibi buradan ilham aldı. Ama serinin de sevilen içeceklerinden birisi olan kaymakbirasını denemek istiyorsanız The Dog House'ı kesinlikle ziyaret etmelisiniz! Modern dünyanın Three Broomsticks'i olan bu ilginç barı ziyaret edip enfes içeceklerini denemeden geçmeyin!

    7- Victoria Street


    Edinburgh'un tarihi sokaklarında dolaşırken, Rowling'in kitaplarında anlattığı bazı bölgeler arasında büyük benzerlikler olduğunu fark edebilirsiniz. Örneğin Victoria Street'in Diagon Alley'e ilham verdiğini söylemek çok da güç olmasa gerek. Edinburgh Old Town'da bulunan Victoria Street, tıpkı Diagon Alley gibi Arnavut kaldırımlı bir alışveriş caddesidir. Cadde üzerinde bulunan renkli ve sivri çatılı dükkanlar ile birlikte dar bir virajda uzanmaktadır. 

    Aslında Grassmarket bölgesindeki yani Victoria Caddesi'nin bulunduğu yerdeki birçok caddenin Rowling'e ilham verdiği söyleniyor, ancak bunu kendisi onaylamadı. Ama benzerlikleri de göz önüne alırsak eğer Rowling'in Victoria Caddesi çevresindeki kafelerde çok zaman geçirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

    8- Museum Context


    Eğer bu büyülü evrene dair anı hediyeleri almak istiyorsanız gitmeniz gereken adres kesinlikle Museum Context olmalı. Victoria Caddesi'nde yer alan bu lisanslı Harry Potter mağazasında büyülü evrenimize dair birçok farklı eşya bulunmakta. Voldemort'un asasından çapulcu haritasına kadar her şeyi bu mağazada bulabilirsiniz. Ayrıca, kitap ve filmlerdeki tüm küçük ayrıntıları da size anımsatacağı eşsiz bir yerdir. Tüm paranızı burada harcamak size cazip gelse de, yolculuğun eve dönüş kısmını da aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ederim :) 

    9- J.K. Rowling’s Handprints


    J.K. Rowling, tüm dünyada ses getiren bu büyüleyici evreni oluşturduğu için 2008'de Edinburgh Ödülü'ne layık görülmüştür. Ve böylece altından yapılmış el izleri ise Royal Mile'ın hemen çıkışındaki Edinburgh City Chambers'ın önünde Sir Chris Hoy, Tom Gilzean ve Ian Rankin gibi diğer başarılı İskoçların el izleri ile birlikte yer edinmiştir. 

    10- The Cauldron


    Uzun ve yorucu bir Edinburgh seyahatinin sonlarına doğru geldiğinizde ise artık kendinizi birazcık şımartabilirsiniz! The Cauldron isimli bu restaurantta sihirli değneklerinizle birlikte kendi kokteyllerinizi yapmaya ne dersiniz? 29,99 £ karşılığında, güçlü bir başlangıç içeceğinin yanı sıra büyülü asalarınızla birlikte hazırlayacağınız iki sihirli kokteyl de dahil olmak üzere yaklaşık 2 saatlik bir süreye sahip oluyorsunuz. Edinburgh'un kalbinde bu büyücü deneyimini yaşamak istiyorsanız eğer yerinizi daha önceden ayırtmanız gerekebilir! 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.