Fovizm, 1905’ten 1910’a kadar Henri Matisse ve André Derain’de dâhil olduğu bir grup sanatçının canlı renkler ve etkileyici fırça darbeleriyle ortaya çıkardığı eserlerin yer aldığı, Empresyonizme tepki olarak doğmuş akıma yerilen isimdir.
Akımın kökleri Paul Gauguin’in Ard-İzlenimci ya da Post-Empresyonist resimlerine dayanmaktadır. Gauguin, rengin duyguları görsel olarak ifade etmek için kullanılabilecek bir sembolik kelime dağarcığı olduğunu öne sürmüştü. Rengin, resimdeki yerleşmiş tanımını ortadan kaldırmış ve genç sanatçılara renk için yeni olanaklar deneyebilmelerini sağlayacak ilhamı vermişti. Gauguin’in ilhamı ile Fovizm’de saf ve canlı renkler, duyguları ifade etmek için kullanılmıştır. Sanat eserleri birkaç renkle sınırlıdır ve tüplerden çıkan boyalar direkt olarak eserlerde kullanılmıştır.
Fovizm’in temellerini 20. yüzyılın ilk yıllarında Fransa’da o zamanlarda henüz iki genç sanatçı olan Henri Matisse ve André Derain’de dâhil olduğu, kullandıkları çarpıcı canlı renkler ve sert etkileyici fırça darbeleriyle eserler ortaya çıkaran ressamlar oluşturdu. Akıma adını veren, 1905 yılında Salon d’Automne (Sonbahar Salonu)’nda gerçekleşen sergide genç ressamların sanatlarında kullandıkları tüpten direkt olarak tuvallere aktarılmış canlı, saf, çiğ renklerle dalga geçmek amacıyla Fransızca’da ‘Vahşi Hayvanlar’ anlamına gelen ‘Les Fauves’ diye gruba hitap eden sanat eleştirmeni Louise Vauxcelles’tir.
Fovizm, kurallar ve düzen içeren bir sanat akımı değildir. Aksine basit çizimlerin, canlı renklerin ve sert fırça darbelerinin kendilerini ifade etmek isteyen sanatçıların içgüdüsel bir şekilde bir araya getirilişidir. ‘Vahşi Hayvanlar’ rengin doğrudan duygularla bağlantılı olduğuna inanıyordu ve mümkün olduğunca en çarpıcı şekilde duygularını canlı renklerle eserlerinde kullanmayı seviyorlardı. Henri Matisse ve André Derain dışında Fovizm’e dâhil olan diğer sanatçılar; Maurice de Vlaminck, Kees van Dongen, Jean Metzinger, Albert Marquet, Georges Rouault, Othon Friesz, Raoul Dufy ve Kübist Georges Braque akıma kendi varyasyonlarını katmışlardır. Fovizm zaman içerisinde modern sanat kategorisi içerisine dâhil oldu ve akımın etkisi rengi soyut bir kavram olarak nitelendirecek olan gelecek nesil ressamlarına renk kullanımı özgürleştirdi.
Yorum Bırakın