Ekofeminizm Nedir?

Ekofeminizm Nedir?
  • 6
    1
    0
    0
  • Bu içerikte ekofeminizm kavramı yüzeysel ve basit şekilde açıklanılmaya çalışılmıştır. Kavram çok daha geniştir. Keyifli okumalar!

     

    Ekofeminizm kavramı 1974 yılında Françoise d'Eaubonne tarafından ekolojik devrimin adı olarak çıkmıştır. 1970'lerin ikinci yarısından itibaren dünyada çeşitli yerlerinde ekofeminist hareketler başlamıştır. Rosemary Radford Ruether, Susan Griffin gibi isimlerin çalışmalarıyla ekofeminizm kavramı gelişmiştir. Amacı erkek gücünün yerine geçmek değil, ataerkil düzeni şekillendirmektir. Kadın ve doğanın ikili sömürüsünün ataerkil sistemden dolayı kaynaklandığını düşünmektedir. Doğal kaynakların sömürüldüğü gibi kadınların aynı şekilde sömürüldüğünü belirtir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadınların çevresel zararlara daha çok maruz kaldığını söylerler. Bunun nedenini ataerkil düzene dayandırmıştırlar.

     

    Ekofeminizmin içerisinde farklı görüşler bulunmaktadır. Kültürel ekofeminizme göre doğa ve kadın doğal olarak birbirlerine bağlıdırlar. Radikal feminizm ise bu bağın ataerkil düzenin sonucu olduğunu ve egemen olan ataerkillik tarafından sömürüldüğünü düşünür.Bu kavramı destekleyenler olduğu gibi eleştirenlerde olmuştur. Bu düşüncenin eleştirisi ise kadın ve doğa arasında kurulan bağın kapsamlı olmadığı yönündedir. Çünkü erkekler de doğal varlıklardır derler.

    Sonuç olarak çevre konuları daha çok dikkate alınması gereken konulardır. Ekofeminizm kavramı ise daha çok çalışılmalı ve feminizm düşüncesinin içerisindeki farklılıkların devamı sağlanmalıdır.

     

    kaynak 1, 2, 3, 4

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.