Narsisizm Nedir?
Narsisizm, çeşitli kaynaklarda bireyin kendisini sevmesi (özsevicilik) olarak tanımlansa da bireyin kendine tapması şeklindeki tanımın daha uygun olduğunu düşünüyorum.Burada sevmek yerine tapmak fiilini kullanmamın nedeni, sevmenin söz konusu durum bakımından fazla masum olması.Kişinin kendisini sevmesi gayet doğal karşılanabilir ve bunun belli bir ölçüde olması kişinin dış dünya ile kurduğu ilişkinin, olumlu bir seyir izlemesi açısından önemlidir.Fakat bireyin kendine tapması durumuna geldiğimizde dış dünyayla olan ilişki, yalnız bireyin kendine olan imanını arttırdığı derecede önmelidir.Yani insanın kendisiyle ve dış dünyayla olan ilişkisi sevmek açısından karşılıklıyken tapmak açısından ise yukarıdan aşağıya doğrudur.Bu sebeple narsisizm tanımlaması yaparken tapmak fiili daha yerinde bir ifade olacaktır.
Kutsal Sıçmık
Kendine tapmak... Hiçbir Tanrıyı tapılmaya değer görmeyip en sonunda kendinden bir tanrıcık yaratmak... Üstelik oluşturulan bu put için ne toprağa ne de helvaya ihtiyaç var. Sadece bir akıllı telefon ve tanrısal faaliyetleri içeren gönderileri, beğeni yağmuruna tutacak bir kul güruhu oluşturmak yeterli. Tanrısal faaliyet dediğimde gözünüzde mistik şeyler canlanmasın. Gayet tabii, her insanın günlük yaşamında var olan yemek, içmek, giyinmek, sıçmak gibi faaliyetler bunlar ancak bir narsist yapınca tanrısal niteliğe bürünürler. Hatta öyle ki bokunun fotoğrafını çekip paylaşsa dahi kınanmayacak aksine hür irade kılıfı içerisinde gösterdiği 'medeni' cesaretten ötürü beğenilerle, retweetlerle sosyal medya mabedinde gündem olacak ve zamanla kanıksanacak türden faaliyetler bunlar. Burada narsist tanrıcığımız kadar onun takipçi kul kitlesi de dikkate değer çünkü adeta bir dini veya ideolojiyi savunurcasına narsist bir popodan çıkan sıçmığı savunabilmekteler. Şaşırmamak gerek buna ne de olsa savundukları tanrıcıkları, tanrı adayı olma yolundaki ideal benlikleridir onların ve her beğeni bir adım daha yakınlaştırır onları ilahi olana.
Dijital Aforoz
Şüphesiz sanal alemde narsist kimliğe bürünüp tanrılık taslamak, reeldekinden çok daha kolay dolayısıyla da narsist bireylerin sosyal medyada kendilerini gerçekleştirmesi ve reel dünyadaki tanrılıklarını tehdit eden her türlü kusurun üstünü sanal alemde örtmeleri daha basit. Sanal tanrımız baktı ki bir kulu gönderisinin altına olumsuz yorum yapmış. Hemen engeli basıp bu günahkarı aforoz edebilir. İşte bu kadar basit bir işlem, tek parmak hareketi ve elfatiha. Gelin şimdi bu tanrıcığımıza kimseden pek bir farkı olmadığını ve onun da hatalar yapabileceğini anlatın. Ne, hata mı? Gönderiyi sil, enter. Tek parmak hareketiyle aforoz etmeye ve yok etmeye muktedirken onun aslında bir tanrı olmadığını iddia etmek sizce de saçma değil mi?
Kapitalizm Yine Mi Sen?
Kapitalizmin hükümdar olduğu sosyal medyada bizim bu tanrıcıklarımız ya da fenomenlerimiz - adına ne derseniz deyin - adeta onun birer halifesi görevinde. Bu açıdan bakıldığında onlar aslında kapitalizmin tanrı görünümlü, dijital ruhlu köleleri. Ruhları, milli ve manevi değerleri ayaklar altına ala ala materyalizmin çarklarında parçalanmış ve yok olmaya yüz tutmuş. Onlar şan, şöhret ve para uğruna reel dünyadaki insanlıklarını, sanal dünyadaki tanrılıkları için kapitale satan birer...Ama sorsanız kapitalizmin ne olduğunu dahi bilmezler. Neye kulluk ettiklerinden haberleri dahi yoktur çünkü nazarlarındaki tek hakikat kendileridir. Fakat bu cahilliğe rağmen ayet hükmündeki görüşlerini orada burada paylaştıklarını görebilirsiniz. Hatta bunların entel takılanları vardır ki tek bilgi kaynakları arama motorları ya da kendi mukaddes kıçlarıdır. Gel de bu tanrıcığımıza işin aslında onun dediği gibi olmadığını, çeşitli güvenilir bilgi kaynakları olduğunu ve kıçının bunlar arasına girmediğini anlat. Nafile çünkü onun kıçının tanrısal nitelikleri var ve oradan çıkan bilgi de mutlak surette doğrudur, bitti, tweetle.
Sorular
Peki ya biz neyiz? Sosyal medyada yerimiz neresi? Tüm bu iğrençliği eleştirmekten veya derin bir bulantı duymaktan başka yaptığımız bir şey var mı? 'Ey dijital ruhlu narsist köleler, sanal dünyada kaçacak bir yeriniz kalmayınca ve gerçeklik sizi kenara sıkıştırıp omuzlarınızdan silkelediğinde işte o zaman tanrılığınızın aslında bir parça peynir uğruna kanalizasyonda benliğini satan farelikten farklı olmadığını göreceksiniz!' şeklinde nutuk çekmekten başka elimizden bir şey gelir mi?Veya tüm gerekli şartlar oluştuğunda ve kapitalizm, bize sosyal medya mabedinin anahtarını sunduğunda sanal tanrıcıklığı reddedebilecek miyiz? Zannımca önce bu sorulara analitik ve dürüst cevaplar vermeliyiz ya da sosyal medya devlerinden beğeni butonunun yanına bir de kusmuk butonu eklemelerini rica edebiliriz, ne dersiniz?
Yorum Bırakın