Her ay yeni eserlerin eklenmesi hedeflenen "Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri" isimli sergiye Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ev sahipliği yapıyor.
Sergide, Türkiye'nin sanat ve resim alanlarının tarihten bugüne yolculuğunu, 115 farklı eserle inceleme imkanı sunuyor. Eserlerin tamamının Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu'na ait olmak üzere; Abdülmecit Efendi, Hüseyin Zekai Paşa, Hoca Ali Rıza, İvan Konstantinoviç Ayvazovski, Şevket Dağ, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya Güran'ın eserleri yer almaktadır.
Sergi, öğrenci ile hoca arasındaki ilişkiler üzerinden, jenerasyonların etkileşimi ve dönüşümünü anlatıyor. Hocalarından aldıkları derslerle ustalaşan öğrencilerin; ülkenin toplumsal, sosyal, ekonomik açılardan nasıl etkilendiğini ve değiştiğini gözler önüne seriyor.
Fransa başta olmak üzere yurt dışında eğitim sanat eğitimi almış Osman Hamdi Bey ve Halil Bey'in dahil olduğu kuşağın resimleriyle başlayan sergi kronolojik bir düzende ilerlemektedir. Manzara, natürmort ve portre tarzlarının yanı sıra özellikle kadınları konu alan portreler Tanzimat Dönemi ile beraber Osmanlı kadınlarını görünür olmaya başladıkları süreci gösteriyor.
İstanbul'un sokakları, evleri, tarihi yapıları, Boğaz manzaraları ve sahillerinin resmedildiği eserlerin yanı sıra Türkiye'deki dönüşümü de anlatmaktadır.
Yorum Bırakın