Taylor Swift'in Country Şarkıcısından Pop Yıldızına Geçiş Yaptığı Albüm: "1989"

Taylor Swift'in Country Şarkıcısından Pop Yıldızına Geçiş Yaptığı Albüm: "1989"
  • 22
    0
    0
    17
  • Taylor Swift'in belki de en çok bilinen ve onu country şarkıcısı sıfatından çıkarıp bir dünya yıldızına dönüştüren 5. stüdyo albümü 1989, 20 Ekim 2014'te yayımlamıştı. Önceki albümü Red'de maruz kaldığı daha fazla ödül almak için hem country hem pop şarkısı çıkarıyor, sürekli eski erkek arkadaşları hakkında yazıyor eleştirilerini yeni albümüyle kırmak isteyen Taylor, hem pop müzik tarihinin hem de kendi kariyerinin en önemli albümlerinden birini biz dinleyicilerle buluşturmuştu.

    Öyle ki albüm 3 Grammy, 1 Emmy, 4 AMA ve 4 VMA Ödülü dahil olmak üzere 158 ödül kazanarak müzik tarihindeki en çok ödül almış pop albümü olurken Taylor'a kattığı yeni imaj kamuoyunun ve genel müzik kitlesinin daha çok ilgisini çekmesini sağladı.

     

    Taylor'ın albümün adını 1989 olarak belirlemesinin sebebi ise Taylor'ın doğduğu yıl olmasının yanı sıra albümü hazırlarken 80'lerin sonlarındaki müziklerden etkilenmiş olması. Kendisi verdiği bir röportajda albümü hazırlarken tam olarak nereden ilham aldığını şu şekilde açıklamıştı:

    "Bu kaydı hazırlamadan önce çok fazla 80'lerin sonlarından bir sürü pop dinliyordum ve aldıkları riskleri çok sevmiştim, çok cesurlardı. Görünüşe göre sınırsız bir potansiyelin olduğu zamanlardı, sadece ne isterlerse onları yapıyorlardı. O andan itibaren ne istersem onu yapmak ve sınırsız olasılık fikrini hayatımın merkezine almaya karar verdim, ve sonucunda da bu albüm ortaya çıktı."

    İçerisinde 13 şarkı bulunan albümün delüks versiyonunda bu 13 şarkıya ek olarak Wonderland, You Are In Love ve New Romantics olmak üzere üç adet ek şarkı bulunmakta. Ayrıca delüks versiyonda albümde bulunan üç adet şarkının yazım aşamasında Taylor tarafından kaydedilen sesli notlar da bulunmakta. Taylor, bu kayıtları hayranlarına kendi yaratıcı sürecini göstermek için delüks versiyona koyma kararı almış. Billboard'un deyimiyle "2010'larda yayımlanan albümlerde nadiren görülen kültürel bir varoluşa sahip" bu albüme biraz daha yakından bakalım. 

     

    1. Welcome To New York

    Albümün açılış şarkısı olan Welcome To New York, albümdeki en upbeat şarkılardan biri ve aslında bize yeni bir dönemi, yeni bir Taylor'ı tanıtan bir parça. Geçtiğimiz sene yayımlanan Miss Americana belgeselinde dediğine göre Taylor, önceki albümü Red'i yayımladıktan sonra medyanın kendisine yapıştırdığı sadece ayrılık şarkıları yazıyor etiketini kırmak istediği için sadece New York, arkadaşlarla iyi vakit geçirmek, eğlenmek temalı bir şarkı yazmak istemiş. Verdiği bir röportajda Taylor, şarkı için şunları söylemiş:

    "New York'ta bulduğum ilhamı tarif etmek ve hayatımda deneyimlediğim diğer ilham kaynaklarıyla karşılaştırmak biraz zor. Oraya taşınmaya öyle bir iyimserlikle yaklaştım ki, orayı sonsuz potansiyel ve olasılıkların olduğu bir yer olarak gördüm. Bunun müziğime ve özellikle bu ilk şarkıya yansıdığını duyabilirsiniz."

    Şarkının albümdeki yerinden bahsederken Taylor, şarkının albümdeki ilk şarkı olmasını istemesinin nedeninin "Bunun sebebi New York'un son birkaç yıldır hayatımın hikayesi için önemli bir manzara ve yer olmasıydı. New York'ta yaşamayı hayal ettim, New York'a taşınmayı takıntı haline getirdim ve sonra yaptım."

    Tam bu dönemlerde Taylor'ı hiçbir toplumsal konu hakkında konuşmaması sebebiyle çokça eleştirenler de vardı. Normalde politik olaylar hakkında konuşmasına plak şirketi ve menajerleri tarafından izin verilmese de bu şarkıdaki "And you can want who you want / Boys and boys and girls and girls" sözleriyle LGBTI haklarına destek verdiğini göstermek istemiş.

     

    2. Blank Space

    Albümün en hızlı yazılan şarkısı ve ikinci teklisi olan Blank Space, medyanın Taylor'a çizdiği aşırı zengin, aşırı etkileyici, ama bir o kadar da deli, manipülatif, bir erkek arkadaştan diğerine geçen eski kız arkadaş imajına yaptığı bir gönderme.

    Blank Space'in yazılış süreci hakkında konuştuğu bir röportajda Taylor, bu durum hakkında şunları söylüyor:

    "Birkaç yıldır medya benim hakkımda sinir bozucu şeyler söylüyor. Kendim, karakterim, hayatımı yaşama şeklim, konuşma şeklim, olaylara tepki verme şeklim... Sanki her zaman benim sinir bozucu biri olduğuma dair oy birliğiyle verilmiş bir karar var gibiydi. 2012-2013 yıllarında çok fazla kişiyle çıktığımı düşündüler, çünkü bir buçuk yıl içerisinde iki kişiyle çıkmıştım, ama her neyse orada bırakalım. Oh, sürekli sevgili değiştiriyor, şarkılarını sadece erkeklerden duygusal olarak intikam almak için yazıyor, o bir erkek düşmanı, onu erkek arkadaşlarınızın yanına yaklaştırmayın. Başlarda bu yorumları çok kırıcı ve aşırı buluyordum ama sonra bu durumdan eğlenmeye başladım. Aslında bu karakter çok ilginçti, eğer dedikoduları bir kenara bırakırsak ve beni nasıl tanımladıklarına bakarsak yani benim asıl karakterimden tamamen farklı olan karaktere bakarsak, istediğim erkeği elde edebiliyorum, onların kabusu oluyorum, yapışkan ve korkunç biriyim, sürekli öfke nöbetleri geçiriyorum, sonunda beni terk ediyorlar, ama dayanamayıp geri dönüyorlar ve bu sefer ben onları geri çeviriyorum, duygusal olarak kırılganım ve tahmin edilemez bir karmaşayım. Birden baktım ki kafamda bu karakterin resmini tamamen çizmişim ve bunu yaparken çok eğlendim."

    Elektropop türünde olan bu şarkı kullanılan altyapıyla ve şarkı sözleriyle bizlere Taylor'ın kendi deyimiyle "psikopat" olan bu karakterin ilişki içerisindeki etkileyici ve güzel kadından deli ve takıntılı kız arkadaşa dönüşme evresini anlatıyor. Şarkının sonunda duyulan klik sesi ise Taylor'ın fikri, burada anlatılmak istenen şey karakterin önceki erkeği bırakması ve kendi uzun eski erkek arkadaş listesine ekleyecek yeni birisini bulması. 

    "Got a long list of ex-lovers
    They'll tell you I'm insane
    But I've got a blank space, baby
    And I'll write your name"

    Joseph Khan'ın yönettiği müzik videosunda da Taylor, bir malikanede yaşayan, sürekli lüks kıyafetler giyen, erkek arkadaşına takıntı derecesinde bağlı, sürekli duygu değiştiren, güzel ama histerik kız arkadaş karakterini canlandırıyor. Bu video en kısa sürede 1 milyon izlenme alan müzik videosu olarak tarihe geçiyor. 

     

    Bu şarkıda da görüyoruz ki Taylor, kendisine zarar veren bir durumu bile hem şarkısıyla hem de müzik videosuyla kolayca kendi yararına çevirebiliyor. Hala pop anthemlarından biri olarak görülen şarkıyı aslında Reputation dönemine de benzetebiliriz.

    Albümün delüks versiyonunda bulunan üç sesli nottan birisi de Blank Space'in yazım sürecine ait. Kayıtta albümün yapımcıları Max Martin ve Shellback prodüksiyon için fikirler sunarken Taylor, yazdığı sözleri akustik gitar eşliğinde seslendiriyor.

     

    3. Style

    Önceki iki şarkıya göre daha low kalan Style, gitarın yanı sıra davul ve synthesizer seslerini de yoğun bir biçimde içeriyor. Synthpop olarak geçen şarkının nakaratı ise kalan kısımlara göre daha tipik bir pop altyapısı içeriyor. Şarkıda ne olursa olsun tekrar bir araya gelen, karışık bir ilişkisi olan iki kişi anlatılıyor. Taylor, şarkıda bulunan "We never go out of style" sözüyle ne olursa olsun bu iki kişinin bağının kopamayacağını söylüyor.

     

    Hem şarkının adının Style olmasından dolayı hem de şarkıdaki bazı göndermeler sebebiyle şarkının Harry Styles hakkında olduğunu düşünen pek çok insan var. Ancak taylor, hiçbir zaman bu şarkının kime ait olduğunu açıklamadı. Verdiği bir radyo röportajında Taylor, bu şarkıyı yazarken "her zaman biraz kapalı" olan ilişkilerinin birinden ilham aldığını ve önceki şarkılarındaki "ben haklıydım, sen haksızdın" bakış açısından her iki tarafın da yanlışlarını kabullendiği bir bakış açısına geçtiğini açıklamıştı ki Taylor'ın bu olgunlaşmış yapısını gösteren dizeler vefasız sevgilisine kendisinin de onu aldattığını itiraf ettiği ikinci ön nakaratta yer alıyor.

    I say, "I heard that you've been out and about with some other girl"
    He says, "What you've heard is true, but I,
    Can't stop thinking about you and I"
    I said, "I've been there too a few times"

     

    4. Out Of The Woods

    Albümün ilk yazılan şarkısı Out Of The Woods, Style'ın getirdiği puslu havayı daha da arttıran bir yapıya sahip. Basit bir ritme sahip olan şarkı 80'ler pop müziğinden ilham alınarak bestelenmiş. Albümün yapımcılarından biri olan Jack Antonoff, şarkının herhangi bir vokal veya söz içermeyen halini Taylor'a gönderdikten 30 dakika sonra Taylor, şarkının sözlerinin tam halini Jack Antonoff'a göndermiş.

    Şarkıda Taylor, önceki ilişkisinde yaşadığı endişeleri ve heyecanları içeren anıları anma durumunu, ilişkilerin kırılganlığını ve kırılabilir doğasını bizlere anlatıyor. Ayrıca şarkı albümün yapısını en iyi şekilde yansıttığı için Taylor'ın albümdeki en sevdiği şarkıdır.

     

    Taylor şarkı için şunları söylüyor: "Bir ilişkimiz bittiğinde elimizde kalan tek şey anılardır ve öyle anlar gelir ki bu anıları tekrar yaşadığımızı hissederiz." Şarkıda geçen "twenty stiches in a hospital room" ve "hit the brakes too soon" sözleri sebebiyle pek çok insan şarkının Harry Styles hakkında olduğunu düşünmekte. Çünkü Taylor ve Harry Styles birlikteyken bir kar arabası kazası geçirmişlerdi. Taylor, bu sözler için: "Bu sözler gerçek bir kaza hakkında da olabilir, ilişkinin bazı korkular sebebiyle olması gerektiğinden erken bitmesi üzerine bir metafor da olabilir." şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

    "Remember when you hit the brakes too soon?
    Twenty stitches in a hospital room
    When you started crying, baby, I did too
    But when the sun came up, I was looking at you"

     

    Şarkı ayrıca albümün müzik videosuyla birlikte yayımlanan son teklisidir. Bu durum da Taylor'ın bir sonraki albümü Reputation'da bulunan Look What You Made Me Do'nun müzik videosunda "eski Taylor öldü" metaforunu yansıtmak için kullanılmıştır.

     

    5. All You Had To Do Was Stay

    Taylor'ın meşhur "Track 5" parçalarından biri olan All You Had To Do Was Stay, upbeat bir melodiye sahip olmasına rağmen tıpkı bir önceki albümü Red'in "Track 5"ı All Too Well gibi duygusal şarkı sözlerine sahip. Şarkıda Taylor, karşısındaki kişinin kararsızlığı yüzünden ayrılıp barışmalı ilerleyen parçalanmış bir ilişkiyi anlatıyor. Karşısındaki kişinin artık ne yaparsa yapsın bir anlam ifade etmeyeceğini, çünkü zamanında tek yapması gerekenin kalmak olduğunu ama artık ona güvenmediğini anlatıyor.

    "Hey, now you say you want it back
    Now that it's just too late
    Well, could've been easy
    All you had to do was stay"

     

    Bu şarkıdan sonra hayranları Taylor'ın albümlerindeki 5. şarkının her zaman albümün en duygusal şarkısı olduğunu fark etmişlerdir, ki Taylor da daha sonrasında bu varsayımı bir ipucu olarak Lover albümündeki şarkısı "Archer"ın tanıtımında kullanmıştır. All You Had To Do Was Stay'in bir önceki albüm Red'de bulunan Stay, Stay, Stay'in duygusal versiyonu da diyebiliriz.

    Ayrıca Taylor, albümü yayımlamadan önce hayranlarına ipucu olması için şarkıda bulunan bir cümleyi kağıda yazarak bu kağıdı kendi instagram hesabında paylaşmıştı.

     

    6. Shake It Off

    Albümün çıkış teklisi olan Shake It Off, klasik bir Taylor çıkış teklisi. Önceki albümden farklı bir tarza sahip olması, hit potansiyeli taşıması, albümü merak ettirmesi, ama dinleyicilerin ya o kadar da kaliteli olmamış demesini sağlayarak beklentiyi düşürmesi Taylor'ın tüm çıkış teklilerinde görülen özelliklerdir. Çünkü Taylor bir albüm sanatçısı ve asıl amacı şarkıyı değil albümü satmaktır. Bu sebeple her zaman şarkılarını ikiye ayırır ona popülerlik kazandıracak hit şarkılar ve ödül kazandıracak daha kaliteli şarkılar.

     

    Bu şarkıda Taylor, kendisine yapılan kafası çalışmayan, çok fazla randevuya çıkan ama sürekli terk edilen yorumlarını önemsemediğini çünkü nefret edenlerin ne olursa olsun her zaman nefret edeceğini, kalp kıranların her zaman kalp kıracağını kendisinin yapması gereken tek şeyin bunları sallamaması olduğunu anlatıyor. Şarkının yapısı ise klasik bir pop şarkısı.

    "'Cause the players gonna play, play, play, play, play
    And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate
    Baby, I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake
    I shake it off, I shake it off"

     

    7. I Wish You Would

    I Wish You Would'da Taylor, bir daha asla birlikte olamayacağı ama ilişki bittikten sonra kendisine karşı tüm kötü hislerinin bittiği ve sadece özlem duyduğu bir eski ilişkisini anlatıyor. Şarkının ana teması aslında tamamen bu özlem ve keşke yapmasaydım dediği şeyler.

    1989 Secret Session'a katılan bir hayranının dediğine göre Taylor, şarkıyı Harry Styles'la ayrılıp arkadaş kaldığı dönemde yazmış. O dönemde arkadaş olduklarından ilişkideki sorunları daha rahat konuşmuşlar ve Taylor geçmişte yaptığı bazı hareketlerini gözden geçirmeye başlamış, sonuç olarak da ortaya bu şarkı çıkmış.

    "I wish we could go back
    And remember what we were fighting for, and I
    Wish you knew that
    I miss you too much to be mad anymore, and I


    Wish you were right here, right now, it's all good
    I wish you would"

     

    Albümün delüks versiyonunda bulunan sesli notlarından biri de I Wish You Would'a ait. Kayıtta Taylor, Jack Antonoff'un kendisine gönderdiği bir besteyi çok beğendiğini ve albümünde kullanmak istediğini söylediğini anlatıyor ve bestenin üzerine yazdığı sözler hakkında Jack'in fikrini soruyor. 

     

    8. Bad Blood

    2010'lardaki en büyük magazin olaylarından biri olan Taylor Swift - Katy Perry tartışmasını iyice alevlendiren şarkı Bad Blood, albümün yayımlanan 4. teklisi. Taylor, Rolling Stone'a verdiği bir röportajda şarkısını yazdığı kişi hakkında şunları söylemişti:

    "Yıllarca arkadaş olup olmadığımızdan asla emin olamadım. Ödül törenlerinde yanıma gelir, bir şeyler söyler ve çekip giderdi, ben de 'Arkadaş mıyız yoksa bana hayatımın en ağır hakaretini mi yaptı?' diye düşünürdüm. Sonra geçen yıl, diğer yıldız çizgiyi aştı...

    Çok korkunç bir şey yaptı. 'Oh, biz sadece düpedüz düşmanız' dedim. Üstelik bu bir erkekle ilgili bile değildi! İşle ilgiliydi. Temelde bütün bir arena turunu sabote etmeye çalıştı. Arkamdan bir sürü insanı işe almaya çalıştı. Ve şaşırtıcı bir şekilde çatışmacı biri değilimdir – çatışmalardan ne kadar nefret ettiğime inanamazsınız. Bu yüzden şimdi ondan kaçmalıyım. Garip ve bundan hoşlanmıyorum." 

    Bu sözleriyle Taylor, şarkının Katy Perry hakkında olduğunu bir nevi doğrulamıştı. Tam bir intikam şarkısı olan Bad Blood, hala pek çok insanın listesinde birinci sıradadır.

     

    Şarkının müzik videosunda pek çok ünlü arkadaşını oynatan Taylor, kendisi ve arkadaşlarına medya tarafından takılan "Squad" lakabını bu müzik videosu sonrasında ortaya çıkmıştı. Müzik videosunda Karlie Kloss, Selena Gomez, Gigi Hadid, Hayley Williams, Lena Dunham, Zendaya gibi pek çok ünlü isim bulunmakta. Müzik videosunda şarkının albümde bulunan versiyonu yerine Kendrick Lamar ile düet yapılan versiyonu kullanılmış.

     

     

    9. Wildest Dreams

    Albümün yayımlanan 5. teklisi Wildest Dreams, basit bir beat ile başlıyor ve şarkı boyunca aynı beat sürekli deavm ediyor. Kalp atışına benzeyen bu beat aslında Taylor'ın kalp atışı kaydedilerek oluşturulmuş. Şarkıda Taylor, ilişkisi bitse bile eski sevgilisinin onu hala eskisi gibi hatırlamasını istiyor.

    "Say you'll remember me
    Standin' in a nice dress
    Starin' at the sunset, babe
    Red lips and rosy cheeks


    Say you'll see me again
    Even if it's just in your
    Wildest dreams"

    Şarkıcılar arasında tartışma yaratmayı seven bazı magazinciler bir dönem Taylor'ın şarkıyı normalden daha ince bir tonda söylemesinin sebebini Lana Del Rey'i taklit etmek ya da onunla dalga geçmek amacıyla olduğunu iddia etmişlerdi.

    Şarkının müzik videosunda Taylor, ilişkisi olan rol arkadaşı birine aşık olan ünlü bir film yıldızını canlandırıyor. Tıpkı Blank Space müzik videosunda olduğu gibi bu videoda da Taylor'ın kendisine yapıştırılan dengesiz, erkekleri ağına düşürmeye çalışan ünlü ve etkileyici kadın imajına atıfta bulunuyor.

     

    10. How You Get The Girl

    İlk olarak Coca-Cola'nın reklamında duyduğumuz How You Get The Girl, kız arkadaşını tekrar elde etmeye çalışan bir erkeğe verilen tavsiyeleri içeriyor. Önceki sevgilerine verilen ve kendisi üzerinde uygulanan taktiklerin kötü olduğuna değinen Taylor, şarkıda daha iyi taktikler öneriyor, ki bu kötü taktiklerin kendi üzerinde nasıl işe yaramadığına bir önceki albümü Red'de bulunan We Are Never Ever Getting Back Together isimli şarkısında değinmişti.

    Bazı kişilere göre Taylor, bu şarkıyı Selena Gomez ve Justin Bieber'ın ayrılıp barışmalı ilişkisi hakkında yazmış. Ancak Taylor, bu konuda hiçbir zaman kesin bir açıklama yapmadı.

     

     

    11. This Love

    Albümün 11. şarkısı This Love, albümün en yavaş şarkısı olan ve Taylor'ın herhangi bir co-writer olmadan tek başına yazdığı tek şarkı. Albümün yazılan ilk şarkısı olan This Love'ın nakaratı aslında Taylor'ın yazdığı bir şiire ait ve Red albümü yayımlandıktan hemen sonra kaydedilmiş. Şarkı bu sebeple Taylor'ın deyimiyle "önceki dört albümüne bir veda"

    Şarkıda Taylor, ilişkisindeki bir döngüden bahsediyor, öyle ki bu ilişki bazen çok iyiyken bazen çok kötü, ama ne olursa olsun bunun aşk olduğunu ve bu aşkın kendisinde kalıcı bir iz bırakacağından bahsediyor. 

    "This love is good, this love is bad
    This love is alive back from the dead, oh-oh, oh
    These hands had to let it go free, and
    This love came back to me, oh-oh, oh


    (This love) This love left a permanent mark
    (This love) This love is glowing in the dark, oh-oh, oh
    (This love) These hands had to let it go free, and
    (This love) This love came back to me, oh-oh, oh"

    Kimilerine göre şarkı Taylor'ın bir türlü bırakamadığı bir ilişkisi hakkındayken kimilerine göre ise ilişkilerin alışkanlığa dönüşmesi ve bir türlü vazgeçilememesi hakkında.

     

    12. I Know Places

    Basit bir piyano sesiyle açılan I Know Places isimli şarkıda ünlü iki insanın ilişkisi anlatılıyor. Şarkıda çift iki tilkiye benzetilirken sürekli peşlerinde olan magazinciler ise onları yaklamayı çalışa avcılara benetiliyor ve Taylor, ne olursa olsun bu kez ilişkisini koruyacağını ve yanındaki kişinin yapması gereken tek şeyin onun elini tutması gerektiğini söylüyor.

    "Lights flash and we'll run for the fences
    Let them say what they want, we won't hear it
    Loose lips sink ships all the damn time
    Not this time

    Just grab my hand and don't ever drop it, my love
    They are the hunters, we are the foxes, and we run"

     

    Bu şarkı kimilerine göre Taylor'ın Harry Styles ile ilişkisi varken onların peşini bırakmayan magazinciler hakkındayken kimilerine göre ise bir zamanlar sadece dedikodu olarak kalan Karlie Kloss ile olan gizli ilişkisi ile ilgili.

    Albümünün delüks versiyonunda bulunan ses notlarından biri de I Know Places'a ait. Ses kaydında Taylor, şarkının kendi kafasındaki ilk halini piyano eşliğinde seslendiriyor ve albümün yapımcılarından biri olan Ryan Tedder'ın şarkı hakkındaki fikrini soruyor.

     

    13. Clean

    Elle dergisine verdiği bir röportajda Taylor, Clean şarkısını yazarken nereden ilham adlığını şu şekilde anlatmıştır:

    "Clean'i Londra'da Liberty'den çıkarken yazdım. Sokakta yürürken birden eskiden çıktığım biriyle iki haftadır aynı şehirde olduğumu ve onun hakkında hiç düşünmediğimi fark ettim. Bu durumu fark ettiğimde düşündüğüm tek şey "Ah, umarım iyidir" oldu, bu kadar, başka hiçbir şey düşünmedim. Ve kalp kırıklığı durumunu bilirsin. Kalbi kırık bir insan diğerlerinden farklıdır, onlar için zaman diğer insanlardan farklı hızda akar. Bu zihinsel, fiziksel, duygusal acı ve çok çelişkili bir his. Hiçbir şey seni bundan uzaklaştırmaz. Sonra zaman geçiyor ve hayatınızı daha çok yaşayıp yeni alışkanlıklar edindikçe, her sabah 'Merhaba güzelim. Günaydın' diyen bir mesajın olmamasına alışıyorsun. Geceleri birini arayıp günün nasıl geçtiğini söylememeye alışıyorsun. Bu eski alışkanlıkları yeni alışkanlıklarla değiştiriyorsun, bütün gün grup sohbetinde arkadaşlarına mesaj atmak, eğlenceli akşam yemeği partileri planlamak ve kız arkadaşlarınla maceralara çıkmak gibi ve sonra aniden bir gün Londra'dasın ve eski sevgilinle iki haftadır aynı yerde olmana rağmen bu senin için bir anlam ifade etmiyor. Ve onun iyi olduğunu umuyorsun. Aklıma gelen ilk düşünce şuydu: Sonunda temizim."

    Çok sakin ve yavaş ilerleyen şarkıda eski ilişkisinin yüklerinden, yarattığı kalp kırıklığından ve üzüntüden kurtulmuş ve tamamen temizlenmiş biri anlatılıyor. Şarkının gizli mesajı ise "she lost him, but she found herself, and somehow that was everything"

     

    14. Wonderland

    Albümün delüks versiyonunda bulunan ekstra şarkılardan ilki olan Wonderland, başından sonuna kadar toksik olan bir ilişki ile ilgili. Şarkıda Taylor, tamamen kontrolünü ve kendisini kaybettiği bu ilişkiyi Alice In The Wonderland hikayesine benzetiyor. Şarkıda Taylor, kendisine bir şeyler için acele etmemesi gereken insanları dinlemediğini ve kendisini yeni ve heyecanına kaptırdığını ancak kendi deyimiyle aslında "bir gözü açık uyuması gerektiği"ni anlatıyor. 

    "Didn't they tell us don't rush into things?
    Didn't you flash your green eyes at me?
    Haven't you heard what becomes of curious minds?

    Ooh, didn't it all seem new and exciting?
    I felt your arms twistin' around me
    I should have slept with one eye open at night"

    Şarkının sonunda tıpkı Wonderland'daki karakterler gibi abartılı, tuhaf, dengesiz, iniş çıkışları olan ilişkisi hakkında Taylor, tıpkı Alice gibi artık eve dönmesi gerektiğini yani ilişkisini bitirmesi gerektiğini söylüyor.

     

     

    15. You Are In Love

    Albümün en sakin şarkılarından You Are In Love, albümde bulunan en naif aşk şarkısı. Jimmy Kimmel'a verdiği bir röportajda Taylor, This Love şarkısını yazarken albümün yapımcısı ve arkadaşı Jack Antonoff ile arkadaşı Lena Dunham arasındaki ilişkiden ilham aldığını ifade ediyor. Bir gün Jack Antonoff kendisine şarkının bestesini atmış ve Taylor besteyi çok beğendiğini ve bu besteyi kendi albümünde kullanmak istediğini söylemiş ve Jack'in bu jestine karşı ona bir hediye vermek istemiş. 

    Şarkının bestesini ilk duyduğu anı ise şu şekilde anlatıyor: "Bugüne kadar duyduğum en güzel, dokunaklı, basit besteydi ve gerçek aşkın sesine çok benziyordu. İlişkilerdeki iyi şeyler ve kötü şeyler, kolaylıklar ve zorluklar, tamamen aşkın kendisi gibiydi." Şarkıyı çok hızlı bir şekilde yazdığını ifade eden Taylor, şarkıda iki insanın aralarındaki şeyin aşk olduğunu anlama süreçlerini anlatıyor.

    "You can hear it in the silence (Silence), silence (Silence), you
    You can feel it on the way home (Way home), way home (Way home), you
    You can see it with the lights out (Lights out), lights out (Lights out)
    You are in love, true love"

     

    16. New Romantics

    Albümün kapanış şarkısı New Romantics, yeni bir dönemi başlatan Welcome To New York ile benzer bir ritme sahip. Taylor, ilk dört albümünün masalsı romantizminden gönül meselelerine daha kaygısız bir bakış açısıyla geçerken, aşka daha olgun bir bakış açısı ve yaklaşım getiriyor. Artık aşkın bir peri masalı olmadığını ve bazen ilişkileri çok da ciddiye almamak gerektiğini anlatıyor ve bu durumu da yeni bir ilişkiye başlanan iki kişi üzerinden anlatıyor. 

    Taylor, aşka ve ilişkilere bakış açısını Cosmopolitan'a verdiği bir röportajda şu sözlerle açıklamıştı:

    "İnsanlar sana birini ayarlamama izin ver diyecekler ve ben sadece orada oturup, 'Yaptığım şey bu değil. Yalnız değilim; Kimseyi aramıyorum' diyeceğim ama bunu anlamıyorlar. Sırf biri sevimli diye ve seninle çıkmak istiyor diye bunun bağımsızlığını feda etmek ve herkesin senin hakkında istediğini söylemesine izin vermek için bir sebep olmadığını öğrendim. Artık bunu yapmıyorum. Bir randevuyu deneyimlemek için yaşamam gereken koşullara katlanmak benim için gerçekten özel birini gerektirir."

     

    Şarkının adının New Romantics olmasının sebebi hem yeni bir ilişkiden bahsedilmesi hem de şarkının bestesinin Yeni Romantizm (New Romanticisim) akımından ilham alınarak yazılması. Yeni Romantizm, Birleşik Krallık'ta hem erkeklerin hem de kadınların makyaj yaptığı ve gösterişli kıyafetler giydiği bir pop kültürü hareketiydi. Culture Club'ın androjen solisti Boy George, türün tipik bir örneğiydi.

    Taylor, bu şarkıyla 1989 albümünü kapatırken 1989 dönemini başlatıyor, tamamen kendine güvenen, başarılı bir kadın olarak...

     

    Taylor'ın kendi deyimiyle pek çok yeni şeyler denediği, kendisini bulduğu ve pek çok müzik eleştirmenine göre 2010'ların en iyi albümlerinden biri olan 1989, hem Taylor'ın kariyerinde, hem pop müzik tarihinde, hem de bizim listelerimizde her zaman çok özel bir yere sahip olacak.

     

    Kaynak: 1, 2

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.