Advertisement Tracker

On İki Olymposlu

On İki Olymposlu
  • 2
    0
    1
    1
  • Yunan mitolojisinde Olympos Dağı önemli bir yere sahiptir. Çünkü Olympos Dağı tanrıların yaşadığı ve oradan dünyayı yönettiği yerdir. Tanrıların her biri üstlerine düşen görevi Olympos Dağı'nda gerçekleştirir ve yeryüzünde bir denge sağlanır. Bunlar tanrı kralı Zeus olmak üzere Aphrodite, Apollo, Ares, Artemis, Athena, Demeter, Hephaistos, Hera, Hermes, Hestia ve Poseidon'dur.

    1. ZEUS: Gökyüzü ve Fırtına Tanrısı

    Kehanete göre Titan Kronos oğlu tarafından öldürülecekti. Bundan dolayı eşi Rhea çocuk doğurduğunda Kronos çocukları yutuyordu. Kronos, beş çocuğunu da böyle yuttu fakat Rhea Küçük oğlu Zeus'u Girit'e göndererek kurtardı ve Kronos'a altıncı çocuk yerine yutması için beze sarılı taş verdi. Zeus büyüdükten sonra babasından intikam almak için geri döndü ve kardeşlerini kurtararak babasını öldürdü. Böylece Titan Savaşı'nı kazandı.

    En çok korkulan silahı Kyloplar tarafından tasarlanan yıldırımdır. Tanrıça Hera ile evli olmasına rağmen tanrıçalar, periler ve ölümsüz kadınlarla birliktelik kurduğu için çok fazla çocuğu vardır bu da Yeryüzündeki insanları etkilemiştir.

    Zeus sık sık kılık değiştirir. Çünkü ölümlüleri korkutan bir parlaklığı vardır ve yıldırım ile öldürebilir. Bunun için cinsel partnerlerine yaklaşırken kılık değiştirir. Bazen altın bir yağmur olurken bazen de boğa kılığına girer. Kadınlarla birlikte olmak için her olayı kendi lehine çevirerek istediği şeye dönüşür.

    2. APHRODİTE: Aşk Tanrıçası

    Olağanüstü bir güzelliğe sahiptir. Bundan dolayı da hem tanrılar hem ölümlülerden oluşuna zengin erkek koleksiyonuna sahiptir. Genç ve güzel olan Aphrodite çoğunlukla çıplak sergilenir, fiziksel mükemmeliyeti temsil eder.

    Aphrodite, kutsal demirci Hephaistos ile evlidir ve kocasın ona aşıktır. Ama Aphrodite sürekli kocasını aldatır ve büyük aşkı da savaş tanrısı Ares'tir. Hephaistos karısının Ares ile olan ilişkisini öğrenince intikamını büyük alır ve onları tanrılar arasında rezil eder.

    Aphrodit'in olağanüstü olan güzelliğine sahipken eşinin ona aldığı afrodizyak etkili korsesi ile daha da çekici olur. Bu güzellik ve çekicilik diğer tanrıçaları kıskançlığa sürükler.

    3. APOLLO: Müzik ve Sanat Tanrısı

    Genç bir adam olan Apollo'nun pek çok alanda gücü vardır. Başarılı bir lir çalgıcısıdır ve Apollo'yu simgeler.  Aynı zamanda iyileştirici ve mitolojik Doktor Asklepios'un babasıdır.

    Apollo'nun kehanet gücü vardı. Bundan dolayı kehanet tanrısı olarak da bilinir ve bu gücü insanlara da aktarabilir. 

    Apollo, Eros'un okçuluk becerilerini küçümseyince Eros intikam için altın uçlu okla Apollo'yu, kurşun uçlu okla da karşılıksız aşkı Daphne'yi vurur. Daphne kurşun ucun etkisi ile sürekli Apollo'yu reddeder ve Daphne bu aşktan kaçmak için Zeus'a gider, kendini başka bir şeye dönüştürmesi için yalvarır. Zeus Daphne'yi bir defne ağacına çevirir ve Apollo defne yapraklarından kendine taç yapar. Bundan dolayı Apollo için defne ağacı kutsal sayılır.

    4. ARES: Savaş tanrısı

    Zeus ve Hera'nın oğlu olan Ares en sevilmeyen tanrıdır. Athena'nın zıttı olan Ares savaşlardan zevk alır ve amaçsızca savaş çıkarır. İnsanların savaşlarda ölmesinden zevk alır. Zeus oğlu Ares'i sevmez ve bunu sık sık dile getirir. 

    Aphrodite ile olan yasak aşkından dolayı Hephaistos'ın gazabına uğrarlar ve tanrılar arasında utanılır.

    5. ARTEMİS: Av Tanrıçası

    Roma'da Diana olarak tanınan Artemis Apollon'un ikiz kardeşidir. Ok ve yay kuşanmış şekilde tasvir edilen Artemis ay tanrıçası olarak da bilinir. Bilinen sembolleri içerisinde geyik de yer almaktadır.

    6. ATHENA: Akıl, Bilgelik ve Savaş Tanrıçası

    Güçlü bir savaş tanrıçası olan Athena genellikle aegis adlı kalkanı veya koruyucu pelerini ile resmedilir. Babasına benzeyen ve babası Zeus'un en sevdiği çocuğu olan Athena, Atina'nın da tanrıçasıdır.

    Savaş konusunda Ares ile benzedir fakat barışı ön planda tutar. Her kesimden saygınlığı olan bir tanrıçadır ve bazı kaynaklarda da Medusa'yı lanetlediği belirtilir.

    7. DEMETER: Bereket Tanrıçası

    Demeter, tarıma ve mevsimlere hükmettiği için bereket tanrıçası olarak adlandırılır. Toprak Ana olan Gaia ile karıştırılan Demeter toprağa hükmedemez. 

    Roma mitolojisinde Ceres olarak anılan Demeter'in sembolü buğday başağıdır. 

    Demeter'in kardeşi Zeus ile gizli birlikteliğinden Persephone adlı kızı olur. Hades, Persephone'ye aşık olur ve Demeter'in kızından ayrılmayacağını bildiği için Persephone'yi Yeraltına kaçırır. Demeter kızının yasını tutarken başka bir şeyle ilgilenemez ve ekinler kurur ve ölür. Zeus bunun farkına vararak Hades'i ikna eder ve Persephone ilkbahar ve yaz aylarından Demeter ile yeryüzünde kalacak diğer aylar Yeraltında Hades ile birlikte kalacaktır. Böylece Persephone annesinin yanında iken toprak verimli fakat sonbahar ve kış aylarında Demeter'in üzüntüsünden toprak kuruyacaktır.

    8. HEPHAİSTOS: Ateş ve Demir Tanrısı

    Zanaatkar özelliği ile öne çıkan Hephaistos demirciliği ile meşhurdur. Athena'ın aegis zırhını yaptığı bilinir.

    Zeus ve Hera'nın oğlu olan Hephaistos, Hera tarafından kendiliğinden doğmuştur. Buna sebep olan da Zeus Athena'yı başından çıkarmasını kıskanmış ve Hephaistos'u kendi doğurmuştur. 

    Topal ve çirkin olan Hephaistos güzellikte zıttı olan Aphrodite ile evlidir. Çirkinliğine karşın yaptığı işler çok güzeldir ve demir işçiliğinde ortaya koyduğu zanaatlarla birçok silah ve zırh yapmıştır.

    Roma'da Vulcan olarak anılan Hephaistos'un sembolü çekiç ve yanardağdır.

     9. HERA: Aile ve Evlilik Tanrıçası

    Hera, Zeus'un kardeşi ve ilk eşidir fakat bazı kaynaklara göre de son eşidir. Zeus'un çapkın olmasına karşılık Hera çok kıskanç biridir. Bu yüzden Hera, Zeus'un diğer ilişkilerini ve ilişkilerinden olan çocuklarından haz etmez ve onları kıskanır.

    Hera, tanrı ve tanrıçaların kraliçesidir. Aphrodite'den sonra gelen bir güzelliği vardır fakat Hera eşi Zeus'a sadık kalarak güzelliğini ilişkilerinde kullanmamıştır.

    Hera'nın doğum yapan kadınları ve evlilikleri koruduğu bilinir.

    Roma mitolojisinde ismi Juno'dur. Sembolleri inek, tavus kuşu, nar ve taçtır.

    10. HERMES: Haberci Tanrı

    Tanrıların en kurnazı ve hızlısı olarak bilinir. Zeus'un habercisidir ve haberci tanrı olmasından kaynaklı yeraltına girebilen tek tanrıdır. Hırsızların, tüccarların, kaçakçıların yardımcısıdır. Bundan dolayı kötü tanrı olarak anılsa da iyi bir tanrıdır. 

    Yeraltına ölü ruhları taşıdığı bilinir. 

    Roma mitolojisinde Mercury olarak anılır. Sembolü altın değnektir.

    11. HESTİA: Ocak ve Aile Tanrıçası

    Kronos ve Rhea'nın ilk kızı olan Hestia hayatı boyunca hiç evlenmemiştir. Apollo ve Poseidon aşık olmasına rağmen bakiredir çünkü evlenmeyeceğine ve bakire kalacağına kardeşi Zeus'un başı üzerine yemin etmiştir. 

    Tacı yoktur ama Olympos Dağı'ndaki kutsal ateşle ilgilenme görevine sahiptir.

    Roma'da Vesta olarak anılır ve sembolleri ateş ve evdir.

    12. POSEİDON: Denizlerin Tanrısı

    Kronos'un oğlu olan Poseidon 3 büyük tanrıdan (Zeus, Hades ve Poseidon) biridir. Zeus, erkek kardeşlerini kurtararak evreni üç parçaya bölmüşlerdir. Zeus, gökyüzüne; Hades, yeraltına; Poseidon, denizlere hakim olmuştur.

    Depremin de tanrısı olarak bilinir. Bundan dolayı 'Enosigios' yani 'yeri sarsan' olarak da tanınır.

    Romalılar tarafından Neptün olarak da bilinir.

    HADES: Yeraltı Tanrısı

    3 Büyükler arasından yer alan Hades yeraltına hükmeden tanrıdır.Olympos Dağı'na çıkmadığı için On İki Olymposlu arasında yer almaz. Ölülere hükmeder. 

    Gaddar ve insafsız olarak bilinir. Hades, görünmez anlamına gelir görünmezlik miğferi Hades'i simgeler. 

    Tüm yeraltına sahip olduğu için Romalılar tarafından bereket ile anılır. 

     

     

     

     

    Kaynak: 1, 2, 3, 4, Efsane ve Mitler

     

     


    Yorumlar (1)
    • Hello, we are a travel agency that organizes daily tours, cultural tours and tours with accommodation abroad in Rize, the most beautiful nature city in Turkey. We are honored to host you, thank you and wish you a good work.Verry Good Admin.. https://www.rizetours.com/

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.