Yazıma başlamadan önce şunu belirtmek isterim ki kendi gözlem ve deneyimlerimden yararlanarak yazacağım bir yazı olacak.Bu cinsi almak isteyen, bu cinsle ilgili internette genel bilgilerden daha fazlasını öğrenmek isteyen birilerine şuana kadar deneyimlerimi aktarmak istedim. Biz bugüne kadar tüm süreci veteriner hekimlerimizin tavsiye ve yapılacak listelerine göre geçirdik. Evcil hayvanınızla ilgili tüm bilgiyi veteriner hekimden öğrenmeli, onun yönlendirmesine göre ilerlemelisiniz.
Golden Retriever cinsi köpek ile ilgili en sevdiğim şeylerden biri canlılar arası Barış elçisi ünvanı. Önce kendi kızımdan bahsetmek istiyorum. Bu yazıda güzel kızımdan KADİFE diye bahsedeceğim.:) Bir site içinde bahçeli bir evde yaşıyorum. Birçok küçük çocuk var, bundan önce hep golden hayalim olması dışında site içinde zarar vermeyeceğinden emin olacağım, herkesle dost olabilecek bir köpeğe ihtiyacım vardı bu tam olarak Golden! Mayıs ayında evimize gelen köpeğimiz 2 aylıktı. Bu annesinden ayrılıp benim yanıma gelmesi anlamını taşıyordu, Henüz bebekti ve yürümeyi bile bilmiyordu. Mutfak zemininde ayakları kayarak yürüdüğü anları gülmekten çekemediğim için gösteremiyorum!
GELDİĞİ İLK AY
Golden yavrularıda her yavru gibi yoğun ilgi istiyor. Tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kuru mama var herhangi bir takviye gerekmiyor. Sadece veteriner hekim tavsiyesi ile geldiği 2. haftadan sonra kabızlık sorunu olmasın diye haftada bir kere yaş mama hakkı vardı. Bizim kızımız bunu sadece bir hafta yaptı. Sonraki süreçte sabah kahvaltı olarak yumurta öğle yemeği iyi pişmiş tavuk ve yağsız haşlanmış makarna gibi takivyeler verdik. Tabiiii bunları aynı gün yapmanızı tavsiye etmem çünkü bu onu kendi mamasından iğrenme istememe durumuna itebilir.
Bir sonraki kontrolde köpeğimiz Kadife'nin önceki kontrolden sonra 4 kilo aldığını öğendik (2kg-6kg). Bu hız golden köpek için biraz daha fazla tehlike arz ediyor. yemeği seven ve tok denk gelemeyeciğiniz bir cins. Henüz diyetlik bir kilosu yoktu fakat öğünleri daha kontrollü olmalıydı. Kadife artık büyüyor, bir senelik aşılar doğru zamanlarda vuruluyor.
2. AY
Kadife artık aşılarını tamamlamıştı (karma aşı, iç-dış parazit, gençlik hastalığı aşısı, kuduz...) Yürüyüşe çıkarmak, bahçede tamamen serbest bırakmak aşıları tam değilken pek güvenli olmuyor. Hastalık taşıyan bir canlının dışkısına ufacık bir temasında bile köpeğimiz hastalanıyor. Bu sebeple dostunuzun ilk 1 senelik aşıları tamamlanmadan dışarı çıkarmanız tavsiye edilmez.
Kadife'mizin artık bir tasması oldu! Yürüyüşe çıkmak, gezmek onun için eğlenceli olur sandık ama evden uzaklaştığı an ağlıyor, heyecanlanıp çiş vs kaka yapıyor stres durumuna giriyor. Aynı durum veterinere giderken arabada da yaşanıyordu ama ben arabayı sevmediğini düşünüyordum. Sanırım problem evden uzaklaşmaktı. Yavru olduğu için bunun normal olduğu doğru. Bu tarz durumda kendi keşfettiğim yöntemleri söylemek istiyorum (Bu arada bu zamanlarda yanınızda biri olmasını tavsiye ederim!)
Yürüyüşte Oturup ısrarla kalkmak istemediği zaman yanınızdaki kişi biraz önünden mesafeyle ''koş!'' komutu ile ilerlesin köpeğiniz bu komuta uyarak kalkacaktır.
Yürümek istemediği anlarda tasma ile çekiştirmek zorlamak doğru bir uygulama değil, onu ikna etmek daha uygun olacaktır.
Kadife yine oturup yürümek istemediğinde tasmasını kardeşime verip, 5-6 adım uzaklaştıktan sonra adıyla sesleniyorum. Bu sesine hassas olduğu kişi ise kesinlikle harekete geçiyor.
Bunun bir süreç olduğunu unutmamalı ve sabırlı olmalısınız. İlk yapmanız gereken onu ikna etmek olmalı. Aşırı sert davranmak onu iyice strese sokmak köpeğinizde travmaya sebep olabilir.
YIKAMA&HİJYEN
İlk geldiği zaman yavru olduğu için suya ihtiyaç yoktu. Kuru toz şampuan ile tarama ile banyo yaptırmış oluyorduk. Kadife'miz şuan 3 ayını doldurmak üzere ve su ile banyo yapmak zorunda. Besin çeşitliliği, yürüyüşler, dışarı ile daha fazla temas dolayısıyla artık tam anlamı ile banyo yapıyor. Her konuda olduğu gibi bu konuda da veteriner hekim görüşü çok önemli.
TÜY SAĞLIĞI
Golden cinsi köpekte en büyülendiğim şey efil efil tüyleri... Bu güzelliğin bakımında özenli ve zarif davranmalıyız. İlk süreçte köpeğimizin kıyafeti vardı, bir süre sonra tüylerinin şekilsiz biçimde olduğunu düşündüm, büyüdükçe kıyafeti içinden taşıyordu sanki! Tıraş durumunu veterinerimize danıştığımızda, tüylerin yazın sıcaktan kışın soğuktan koruyan özellikte olduğunu, tıraşla birlikte bunun etkisinin daha az olacağı, tüylerinin tıraştan sonra sert ve tam aksi bakımsız görüneceğini, tavsiye etmediğini söyledi. Bizde tabiki bu uyarı ile hiç tıraş yaptırmadık. Köpeğimiz şuan tüy döküyor bunu daha aza indirmek için ekstra bir şey kullanmıyorum. Düzenli tarama ile daha azaldığını söyleyebilirim.
Köpekler en sadık dostlarımız, goldenler ise ayrı bi parantez ile aşırı duygusal ve zeki canlılar. Hayatıma dahil olduğundan beri onunla ilgilenmek, sorumluluğunu almak bu yoğunlukta bana en iyi gelen şey. Sevgi dolu bir çocuk ve aşırı heyecanlı! Bu güzelliklerin yanında çok ciddi bir sorumluluk, lütfen bunu kaldıracak bir yaşam tarzınız yoksa, köpek bakma, ilgilenme ve her türlü ihtiyacını karşılama ile ilgili gelgitiniz varsa köpek sahiplenmeyin. Bu her iki taraf için haksızlık olur.
Vermek istediğim bilgiler bu kadar ş, eğer golden sahiplenmek gibi bir fikriniz var ve aklınızda daha fazla soru işareti varsa lütfen sorun!
Güzel kızımı anlatmak, onunla yaşamak kadar keyifliydi. Umarım sizde okurken keyif almışsınızdır.
Hoşçakalın!
Yorum Bırakın