Advertisement Tracker

Kentucky'den Dünyaya Uzanan Yolculuk: Cage the Elephant

Kentucky'den Dünyaya Uzanan Yolculuk: Cage the Elephant
  • 2
    0
    0
    0
  • 2006 yılında Kentucky, USA'de kurulan Cage The Elephant'ın başarılarla ve bolca şarkıyla dolu bu serüvenini anlatacağım yazımıza hoş geldiniz. Kentucky'de liseden beri birlikte olan grup üyeleri "Perfect Confusion" adlı bir grupta çalmaktalardı. Matt Shlutz'un anlattığına göre eski gruplarıyla yaptıkları bir konser sonunda zihinsel engelli bir adamın kendisine sarılıp "You have to cage the elephant!" (Fili kafese koymak zorundasın!) diye tekrarlaması sonucunda grubun ismi Cage the Elephant oldu.

    "Cage the Elephant" 


    Grup ilk çıkardığı kendi adını taşıyan "Cage the Elephant" albümüyle başarılı bir çıkışa imza attı. Alternatif Rock ve Blues esintilerini hissettiren bu albümde, hepimizin kulağının aşina olduğu "Ain't No Rest For The Wicked" şarkısı da yer almaktaydı.

    Cage The Elephant bu şarkıda, herkesin aslında hayatını devam ettirmek için birer günahkara dönüştüğünü anlatıyor. Şarkının son dizelerinde ise 


    "Oh no, there ain't no rest for the wicked
    Until we close our eyes for good"


    cümleleriyle ancak hayatımız sona erince rahata kavuşabileceğimizi öne sürüyor. Şarkının hikayesini anlatırken Matt Shultz, ona bu şarkıyı yazmasında ilham veren şeyin bir tesisatçı olarak çalıştığı zamanlarda aynı zamanda uyuşturucu satıcısı olan bir iş arkadaşının sözleri olduğunu anlatıyor. Onun "There's no rest for the wicked." sözünün içindeki parıltıyı oluşturduğunu ve şarkının ilk dizelerini iş arkadaşının evindeki bir duvara yazdığını anlatıyor.

    "Thank You, Happy Birthday"

    Grubun 2011-12 yıllarında piyasaya sürdüğü "Thank You, Happy Birthday" albümünde çok fazla göze çarpan bir başarı elde edememesine karşın, albümün "Shake Me Down" adlı parçası MTV Video Müzik Ödülleri'nde "En İyi Rock Videosu" kategorisinde adaylık gösterdi.

    "Melophobia"

    Cage The Elephant'ın deyim yerindeyse kendisini bulduğu, 2013-15 yılları arasında yapılan, anlamı "müzik korkusu" olan "Melophobia" adlı albümü müzik camiası tarafından beğeniyle karşılandı. "Melophobia" isminin kendilerinin nezdinde asıl anlamını anlatırken Matt Shultz, "Korktuğumuz şey müzik değil, sahte iddialar ve sosyal standartları koruma çabasıyla imaj yaratmak yönünde yapılan müzikten korkmak." açıklamasında bulundu. Melophobia albümünün "Come a Little Closer" ve "Cigarette Daydreams" adlı iki şarkısı Amerika ve Kanada'daki birçok listede ilk sıraları gördü.

    Matt Shlutz, Indie Rock'ın tınılarını yansıtan "Cigarette Daydreams" parçasının sözlerinın aslında kendisinin içinde olduğunu ve tamamının kişisel deneyimlerinden etkilenerek kağıda döküldüğünü belirtiyor. Ayrıca bu şarkıyı tamamıyla şeffaf olmak ve çıplak bir şekilde doğruları söylemek arzusuyla yazdığını belirtiyor.

    Grubun şahsıma göre en güzel şarkılarından biri olan "Come a Little Closer" parçası melodram içerisinde mutluluklar yaşatan, tüyleri diken diken eden bir şarkı. Matt Shlutz bu şarkıyı yazma ilhamını, Sao Paulo'da sabah erken saatte uyandığı bir otel odasından gündoğumunu izlerken karınca yuvalarına benzettiği gecekonduların üzerinden doğan güneşe dalarak, içerisinde yaşayan insanların sevgilerini, kayıplarını, üzüntülerini ve de keyiflerini düşünürken aldığını belirtiyor.

    "Tell Me I'm Pretty"

    2015-17 yılları arasında tamamlanan Cage the Elephant'a ilk "En İyi Rock Albümü" dalında Grammy ödülü kazandırmış "Tell Me I'm Pretty" albümü, müzik eleştirmenleri tarafından büyük beğeni toplamıştı. Birden fazla şarkısı listelerde 1. sırayı gören bu albümün prodüksiyonunda ve söz yazımında Cage the Elephant, The Black Keys'den tanıdığımız Dan Auerbach ile birlikte çalıştı. Albümün tüm şarkılarının dinlemeye değer olmasıyla birlikte, "Cold Cold Cold" ve "Trouble" albümün en öne çıkan şarkıları oldu.

    Harika bir müzik videosuna sahip olan ve sözleriyle derinden etkileyen "Cold Cold Cold" parçası, Matt Shultz'un anlattığı kadarıyla; Hepimizin mutlu olabilmek amacıyla sıkıntılarımızı gözden uzakta tutarak sosyal normlara uyma çabamızı ve bu şekilde "kendimizi düzeltme" serüvenimizi anlatıyor.

    Yine Dan Auerbach ve Cage the Elephant ortaklığında yazılan Trouble parçası, melodileriyle ruha huzur veren akustik ensturmanlar ve tatlı tınılarıyla grubun en çok beğenilen şarkılarından birisi oldu. Matt Shlutz, kendisine yakın olan birisiyle dürüst bir şekilde konuştuklarını hissetmelerine rağmen karşısındakinden bir şeyler saklaması gerektiğini düşünmesi ve bunu yaparken acaba karşısındaki insanların da konuşmalarında bir şeyleri ne kadar sakladıklarını hayal etmesi sonucunda bu şarkının ortaya çıktığını belirtiyor.

    "Social Cues"

    Cage the Elephant'a "En İyi Rock Albümü" dalında 2. Grammy ödülünü getiren Social Cues albümü de grup adına ses getiren bir albüm oldu. 2018-19 yılları arasında yapılan bu albümde, albüm ismiyle aynı adı taşıyan Social Cues, Ready Let Go, Black Madonna ve Night Running gibi birçok başarılı şarkı yer aldı.

    Yazımda belirttiğim şarkılar ve sevdiğim diğer Cage the Elephant şarkılarına göz atmak için aşağıdaki çalma listesini kullanabilirsiniz.

    Grubun tüm şarkılarına göz atmak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.