Taylor Swift Neden Eski Albümlerini Tekrar Kaydediyor?

Taylor Swift Neden Eski Albümlerini Tekrar Kaydediyor?
  • 17
    0
    2
    9
  • Taylor, eski albümlerini tekrar kaydedeceğini açıkladıktan sonra pek çok insan Taylor'ın eski albümlerini neden tekrar kaydettiğini tam olarak anlayamadığını ifade etmeye başladı. Önce Fearless (Taylor's Version) sonra da Red (Taylor's Version)'ın yayımlanmasından ardından bu durum iyice arttı. Bu sebeple sizlere Taylor'ın eski kayıt şirketiyle arasından geçenleri ve neden albümlerini tekrar kaydetmeye başladığını anlatacağım.

    Taylor Swift, 15 yaşındayken o zamanlar Scott Borchetta'ya ait olan Big Machine Records ile bir kayıt anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile Taylor, Big Machine Records'a, videolar ve albüm resimleri de dahil olmak üzere, gelecek albümlerindeki tüm müziklerin masterlarını (yani şarkılarının resmi kaydının) tam sahipliğini etkin bir şekilde verdi ve onları istedikleri şekilde kullanmaları için lisans verdi. Bu, Taylor'a bu hakların nasıl, ne zaman ve kime satılabileceği konusunda hiçbir kontrol bırakmamıştı. 

     

    Bu nedenle 2019'da Ithaca Holdings'in yöneticisi Scooter Braun ki kendisi Justin Bieber, Ariana Grande ve Demi Lovato gibi pek çok kişinin menajerliğini yapmasıyla bilinmekte, Big Machine Records'u 300 milyon dolara satın aldığında, Swift'in altı albümünün tüm haklarını da buna uygun olarak elde etti. Taylor'ın hiçbir söz hakkı yoktu, hatta kendisi ona işlemden önce herhangi bir şekilde haber verilmediğini bile açıkladı. Daha sonra tüm eserleri Kasım 2020'de bu kez de Shamrock Holdings adlı bir özel sermaye şirketine satıldı. Şimdiye kadar Taylor'ın eski eserlerinin haklarını geri kazanma girişimleri başarılı olmadı. 

    Taylor, bu olaylardan hemen önce kayıt şirketini değiştirdiğini ve Universal Records'a geçtiğini açıklamıştı. İlk başta bu hamlenin sebebini açıklamasa da daha sonra Scott Borchetta'yla ne zaman albüm haklarını almak isteği hakkında konuşsa "bir albüm daha çıkar, o zaman konuşuruz" şeklinde geçiştirildiğini ve artık buna dayanamadığı için şirketten ayrılmak istediğini açıkladı. Ayrılırken yüksek bir ücret ödemeyi kabul ederek tüm albüm haklarını satın almayı teklif ettiğini ancak şirketin bunu geri çevirdiğini de açıkladı. 

    Taylor, başlangıçta Borchetta ve Big Machine Records ile iyi ilişkiler içinde olmasına rağmen, Borchetta kısa süre sonra Big Machine'i (ana kayıtları dahil) 300 milyon $'a Scooter Braun'a sattı. Taylor, Scooter Braun'u, Kanye West ve Justin Bieber ile yakın bağları nedeniyle bir düşman olarak görüyordu ve Scott Borchetta'nın bunu çok iyi bildiğini ve hatta kendisinin de Scooter Braun'dan nefret ettiğini ifade ediyordu. Reputation albümünden önceki dönem hakkında birazcık bilgiliyseniz Kanye West, Justin Bieber, Scooter Braun ve Kim Kardashian dörtlüsünün Taylor'la yıllarca fazlasıyla uğraştığını biliyor olabilirsiniz. 

    Braun ve Borchetta, Big Machine'i satın aldıklarını duyurduklarında Taylor, Tumblr'a bunun kendisi için "en kötü durum senaryosu" olduğunu yazdı ve bir fotoğrafla birlikte şunları ekledi: 

    "Yıllarca sordum, işime sahip olma şansı için yalvardım. Bunun yerine bana Big Machine Records'a yeniden kaydolma ve her seferinde bir albüm "kazanma" fırsatı verildi, her yeni albüm için bir albüm. Ayrıldım çünkü o sözleşmeyi her imzaladığımda Scott Borchetta'nın şirketi satacağını, böylece beni ve geleceğimi satacağını biliyordum. Geçmişimi geride bırakmak için acı verici bir seçim yapmak zorunda kaldım. Yatak odamın zemininde yazdığım müzikleri ve barlarda, sonra kulüplerde, sonra arenalarda, sonra stadyumlarda onları çalarak kazandığım parayla ödediğim ve hayalini videoları geride bırakmam gerekti.

    Bugünkü haberlerle ilgili bazı eğlenceli gerçekler: Scooter Braun'un kayıtlarımı satın aldığını dünyaya duyurulduğunda öğrendim. Tek düşünebildiğim, onun ellerinde yıllardır gördüğüm sürekli, manipülatif zorbalıktı.

    Kim Kardashian'ın bir telefon görüşmesinin yasa dışı olarak kaydedilmiş bir parçasını sızdırılmak üzere düzenlemesi ve ardından Scooter'ın iki müşterisini bir araya getirerek bana bu konuda çevrimiçi zorbalık yapması gibi (fotoğrafa bakın), veya müvekkili Kanye West, vücudumu çırılçıplak soyan bir intikam porno müzik videosu düzenlediğinde olduğu gibi. Şimdi Scooter, bana satın alma fırsatı verilmeyen hayatımın işini elimden aldı. Esasen, müzik mirasım onu ​​parçalamaya çalışan birinin ellerinde yatmak üzere.

    Bu benim en kötü senaryom. "Sadakat" teriminin açıkça sadece sözleşmeye dayalı bir kavram olduğu birisiyle on beş yaşında bir anlaşma imzaladığınızda olan budur. Ve o adam 'Müzik değerlidir' dediğinde, değerinin onu yaratmada hiçbir rolü olmayan insanlara borçlu olduğunu kastediyor.

    Tüm kayıtlarımı Scott'ın ellerine bıraktığımda, sonunda onları satacağı gerçeğiyle barışmıştım. En kötü kabuslarımda bile asla alıcının Scooter olacağını düşünmemiştim. Scott Borchetta ne zaman 'Scooter Braun' kelimesini dudaklarımdan duysa, ağladığım ya da ağlamamaya çalıştığım zamanlardı. O ne yaptığını biliyordu; ikisi de yaptı. Kendileriyle ilişkilendirilmek istemeyen bir kadını sonsuza kadar kontrol etmek istediler. Sonsuza kadar...

    Neyse ki, yarattığım her şeye sahip olmam gerektiğine inanan bir kayıt şirketiyle anlaşma imzaladım. Neyse ki sadece geçmişimi Scott'ın ellerine bıraktım, geleceğimi değil. Ve umarım, genç sanatçılar veya müzikal hayalleri olan çocuklar bunu okuyacak ve bir müzakerede kendilerini nasıl daha iyi koruyacaklarını öğreneceklerdir. Yaptığın sanata sahip olmayı hak ediyorsun.

    Geçmiş çalışmalarımdan her zaman gurur duyacağım. Ancak daha sağlıklı bir seçenek için Lover 23 Ağustos'ta çıkacak.

    💔

    Taylor"

    Ancak olaylar bununla sınırlı kalmadı. Taylor, Lover albümünü çıkardıktan ve sular bir süreliğine durulduktan sonra Taylor bu kez de Borchetta ve Braun'un eski şarkılarını Amerikan Müzik Ödülleri'nde çalmasının yanı sıra Netflix belgeseli Miss Americana'da kendi müziğini kullanmasını engellediğini iddia etti.

     

     

    "Millet - Geçenlerde Amerikan Müzik Ödülleri'nin bu yılki törende beni On Yılın Sanatçısı Ödülü ile onurlandıracağı açıklandı. Şovda on yıl boyunca hitlerimden oluşan bir karışık performans sergilemeyi planlıyordum. Ancak Scott Borchetta ve Scooter Braun, eski şarkılarımı televizyonda çalmama izin verilmediğini çünkü bunun müziğimi yeniden kaydetmek anlamına geldiğini ve gelecek yıla kadar buna iznim olmadığını iddia ettiler. Ek olarak - ve bu haberi size bu şekilde anlatmayı planlamıyordum - Netflix hayatımın son birkaç yılıyla ilgili bir belgesel hazırladı. Scott ve Scooter, filmin herhangi bir yerinde ikisinden veya Big Machine Records'tan söz edilmemesine rağmen, bu proje için eski müziğimin veya performans görüntülerinin kullanımını reddettiler.

    Scott Borchetta ekibime müziğimi kullanmama ancak aşağıdakileri yaparsam izin vereceklerini söyledi: Şarkılarımın taklit versiyonlarını gelecek yıl yeniden kaydetmemeyi kabul edersem (ki bu hem yasal olarak hakkım hem de sabırsızlıkla beklediğim bir şey) ve buna ek olarak ekibime onun ve Scooter Braun hakkında konuşmayı bırakmam gerektiğini söyledi.

    Bana olanları paylaşmanın diğer sanatçıların farkındalık düzeyini değiştirebileceğini ve potansiyel olarak benzer bir kaderden kaçınmalarına yardımcı olabileceğini çok güçlü bir şekilde hissediyorum. Bana gönderilen mesaj çok açık. Temel olarak, uslu bir küçük kız ol ve çeneni kapa. Yoksa cezalandırılacaksın.

    Bu YANLIŞ. Bu adamların hiçbirinin bu şarkıların yazılmasında parmağı yoktu. Hayranlarımla olan ilişkimi yaratmak için hiçbir şey yapmadılar. Bu yüzden yardımınızı istediğim yer burası.

    Lütfen Scott Borchetta ve Scooter Braun'a bu konuda ne hissettiğinizi bildirin. Scooter, ayrıca diğer sanatçılara ve onların çalışmalarına gerçekten değer verdiğine inandığım birkaç sanatçıyı da yönetiyor. Lütfen onlardan bu konuda yardım isteyin - umarım sadece yazdığı müziği çalmak isteyen biri üzerinde zalimce kontrol uygulayan erkeklere karşı çıkabilecek mantıktadırlar. Bu iki adama müziğimin satışı için para veren The Carlyle Group'tan özellikle yardım istiyorum.

    Sadece KENDİ müziğimi icra edebilmek istiyorum. Bu kadar. Bunu ekibim aracılığıyla özel olarak çözmeye çalıştım ama hiçbir şeyi çözemedim. Şu anda AMA'daki performansım, Netflix belgeseli ve Kasım 2020'ye kadar yapmayı planladığım diğer kayıtlı etkinlikler tamamen bir soru işareti.

    Sizleri seviyorum ve neler olduğunu bilmeniz gerektiğini düşündüm.

    Taylor"

    Hem hayranların baskısı hem de diğer bazı sanatçıların ısrarlarıyla AMA töreninde kendi eserleriyle performans gerçekleştiren Taylor, verdiği pek çok röportajda Kasım 2020'den itibaren eski albümlerini yeniden kaydedeceğini de açıklamaya başladı.

    Ancak her sanatçı Taylor'ın yanında durmadı. Özellikle de Scooter Braun'un mesanjerliğini yaptığı Justin Bieber ve Demi Lovato, Taylor'ı bu konuda çokça eleştirdi. Justin Bieber, Scooter Braun'un Taylor'a her zaman çok iyi davrandığını ve Taylor'ın onu haksız yere suçladığını iddia ederken Demi Lovato da Scooter Braun'un harika birisi olduğunu ve özellikle de kadın sanatçıları fazlaca desteklediğini ifade etti. Taylor ise bunların üzerine 2019'daki Billboard Women in Music töreninde On Yılın Kadını ödülünü alırken bu konuda şunları söyledi:

    "Sadece şunu söylememe izin verin, sektörümüzde toksik erkek ayrıcalığının tanımı, sanatçılar ve onların müziklerine sahip olma hakları hakkında geçerli endişeleri dile getirdiğimde insanların 'Ama bana her zaman iyi davrandı' demesidir. Ve tabii ki sana iyi davranıyor, eğer bu odadaysan, ihtiyacı olan bir şeye sahipsin… Gerçek şu ki, bu adamın kendi sosyal medya paylaşımlarına göre 'beni satın alabileceğini' düşünmesini sağlayan şey özel sermayeydi. Ama açıkçası isteyerek gitmiyorum."

     

    Tüm bu olaylardan sonra Universal Music Group'a ait Republic Records'la birlikte Lover, folklore ve evermore isimli üç yeni albüm yayımlayan Taylor, bu üç albümün tüm haklarına tamamen kendisi sahip. Ancak önceki albümleri Taylor Swift, Fearless, Speak Now, Red, 1989, Reputation albümleri üzerinde hiçbir hakkı yok. Şu an yeniden kaydettiği Fearless (Taylor's Version) ve Red (Taylor's Version)'ın da tüm hakları yine Taylor'a ait. 

    Peki, bu konuda Taylor'ın önünde herhangi bir yasal engel var mı? Şöyle ki, bu şarkıların kulağa nasıl geldiğine bağlı. Şu an Taylor'ın eski şarkılarının "orijinal" halleri üzerinde herhangi bir hakkı yok, yani şarkılarda bire bir aynı alt yapıyı kullanamaz, bazı değişiklikler yapması gerekiyor. Vokallerde de durum benzer, o zamanki vokal kayıtlarını kullanamaz, şu anki vokaliyle şarkıları kaydetmesi gerekiyor ki bazı hayranlar özellikle Red (Taylor's Version)'da şarkıların kulağa çok farklı gelmesi sebebiyle Taylor'ı eleştirmişti, ancak olayın asıl sebebi bu. Taylor, aynı zamanda eski albüm fotoğraf çekimlerini ve müzik videolarını da kullanamadığı için bunları da tekrar yapması gerekiyor. 

    Şu an altı albümünden ikisini yeniden kaydeden Taylor'ın bir sonraki albümünün hangisi olacağı ise hala merak konusu.

     

    Kaynak: 1


    Yorumlar (2)
    • Taylor Swift is A QUEEN OF MUSIC INDUSTIRY

      • Taylor Swift'e saygım bir kere daha arttı. Ellerine sağlık yine çok özenli, çok bilgilendirici bir yazı olmuş 💜

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.