Hümeyra bildiğiniz üzere müzisyenliğinin yanında tiyatro,dizi,film sektöründe de fark yaratmış bir isim ama bu yazıda daha çok Hümeyranın soft sesine dinlediğinizde içinizi huzurlandıran tarafından  ve şarkılarından konuşmak istiyoruz.

 

Hümeyranın tasarım görevlisi olarak çalıştığı plak şirketinde gitarıyla mırıldanırken patronunun duyduğu o nefis şarkı üstelik Aşık Veysel uyarlaması. Hümeyranın çıkış şarkısı olarak bilinen Olmasa dönemin plak satış rekorlarını da egale etmiş bulunuyor. Aşık Veysel'in şiirini içinize işleyecek bu şarkı eminim favorileriniz arasına girecektir.

"Güzelliğin on para etmez şu bendeki aşk olmasa eğlenecek yer bulamam gönlümdeki köşk olmasa"

Hümeyra Olmasa'dan sonra 1975 yılında yine bir şiirden şarkıya olan Yahya Kemal Beyatlının Sessiz Gemi şiirini büyük yankı uyandırarak ölümsüzleştiriyor. Birçok müzikseverin tekrar tekrar okuduğu "Sessiz Gemi" İngilizce, Fransızca gibi dillere dönüştürülüp dünyaya da açılmıştır. Sessiz Gemi'nin bize göre verdiği tat bambaşkadır, Hümeyra da işin içine kendi duygularını katınca çok sevmemek imkansız oluyor.

"Bir çok giden memnun ki yerinden çok seneler geçti dönen yok seferinden"

Hümeyra üretmeye ara vermeden hem aranjörlük yapıp hem de şarkı ve albüm çıkarmaya devam ediyordu bu dönemde 6 albüm üst üste çıkardı. Kendisi de bir röportajında ifade ediyor ki: "Kördüğüm çıktığında her yerde çalıyordu, çıktığı an en çok dinlenen şarkı olmuştu." 1969 yılında çıkardığı "Kördüğüm" parçası Hümeyra'nın hem önüne yol hem de kariyerindeki en önemli parça olarak nitelendirilebilir.

"Ya her şeyim ya hiçim sorma dünyam ne biçim bir kördüğüm ki içim çözdükçe dolanıyor"

Hümeyra'nın en sevilen şarkılarında sona yaklaşırken sizlere her satırı anlam yüklü "Nasıl Anlatsam" şarkısıyla tanıştırmak isteriz. Hümeyra'nın aşkı kendine özgü sözlerle tanımladığı şarkı hem melodisiyle hem de yüklü anlamıyla zamanenin dilinden düşmeyen bir parça olmuştur. İnsanın sevmeye, sevilmeye ihtiyacını ruhu doyuran cinsten anlatıyor Hümeyra. Dinlemediyseniz son yazının sonunu okuyup, bir an önce dinlemeye gidin. Gerçekten pişman olmayacaksınız.

"Bir köşede durup dinlenir gibi acelesiz ve rahat sevmeyi Nasıl anlatsam?"

Hümeyra'nın 1984 ve 2000 yılları arası aptığı albümlerde en çok aşina olduğumuz şarkı kuşkusuz "Tutsana Ellerimi". Birçoğumuz Issız Adam filminin efsane soundtracki olarak biliyoruz. "Benim Şarkılarım" albümünün nadir bulunduğunu söylemek pek yanlış olmaz çünkü albümün ilk versiyonu 2222 tane üretiliyor.

"Sana bu karanlık bu gürültü içinde ellerimi uzatıyorum,sen bu karanlık bu gürültü içinde görmüyorsun."

Çok üzülerek yazımızı sonlandırıyoruz. Hümeyra'nın değerini,türk hafif müziği için önemini,şarkılarının huzurunu size aktarabildiysek ne mutlu bize. Hümeyra'ya hak ettiği değerin verilmesi dileğiyle.