2021'in Z Raporu: Türkçe Rap Müzik

2021'in Z Raporu: Türkçe Rap Müzik
  • 6
    0
    0
    1
  • Salgınıyla, yasaklarıyla, hayretle izlediğimiz politikasıyla dolu dolu geçen 2020'den sonra bu yılı da ülke olarak yeterince aksiyonlu geçirdik. Gazapizm'i Harbiye basamaklarına çıkaran Hiza albümünden, dinlemeye doyamadığım Çağrı Sinci x Deniz Sungur birlikteliğindeki Çarpıntı'dan, Otonom Piyade'nin Deliler Bayramı'ndan, Farazi ve Sorgu'nun Anti-Kahraman'ından sonra 2021'in newschool anlamında daha üretken geçtiğini söyleyebiliriz. Buna rağmen Türkçe rap'e Şafak Operasyonu yaşatan 2021'de benim gibi zevklerinden ve dinlediklerinden pek şaşmayan bir rap müzik dinleyicisini doyuran parçalar da oldu. Bununla birlikte keşif sahnemi her anlamda dolduran üç isimle tanıştım.

    Yeni yılın ilk günlerine bıraktığım bu rapora başlamadan önce hatırlatmakta fayda var: Teknik vurgulardan bağımsız kulağımın duymak istediğini dinlediğim bu senede de diyeceğim şudur, herkesin Z raporu kendine. :)

    Ocak 2021:

    K"st diskografisine bu ay bir anı bıraktı: "Asil bi misafir". Bende bıraktığı his buraya nasıl yazılır bilmiyorum, ben de böyle bahsetmek isterdim bir kaybın ardından...

    Mart 2021:

    Benim adıma durgun geçen Ocak ve Şubat ayından sonra Mart'ı çok eskilerde dinlediğimiz Dramelodi Project ile açtım. Kodes Kahra ve Sorgu'yu birlikte dinlemenin keyfinin yanı sıra Yüce de ayrı bir tat katmıştı "Bu Kaçıncı Bela" isimli parçaya. "Aklım bir mezarlık yabancı yüzler ordusu" sözüyle aklımda kalan bu şarkı liriğiyle, beatiyle, aranjesiyle keyifle girdi listeme.

    Bu ayın asıl gündemi hiç şüphesiz No.1'in "Kron1k" albümüydü. 21 şarkılık çoğu parçası ayrı zevk veren dolu dolu bir albüm çıkardı No.1. Albümün çok iyi şarkıları varken sönük kalan şarkıları da var ama çok iyi şarkıları o kadar iyi ki pek de göze çarpmıyor geri kalanı. Düetlerin her biri kendi dinleyicisinin beğenisini aldı fakat elbette benim için ayrı olan Çağrı Sinci'nin de yer aldığı "Uçurumlar" parçasıydı.  Tabii bu parçada yeni tanıdığım Aras'ın katkısı da göz ardı edilemez. Çağrı Sinci bu parçada lirikal ustalığının tartışmaya açık olmadığını tekrar gösterdi. Bunun yanında Melek Mosso düeti, bir tutunca hep tutacak yanılgısıyla gelişmiş bir parça gibi gelmişti bana. Ek olarak albümde üç parçada Farazi'nin olması albümün parlayan bir başka yanıydı. Bu albümün muhtemelen en göze çarpan eksiği ya da en eleştirilebilecek yanı şarkıların sıralamasıydı. Harici her türlü dinlenir devam.

    Nisan 2021:

    Nisan ayını uyumunu inanılmaz sevdiğim Çağrı Sinci x Deniz Sungur ikilisinin 4 şarkılık EP albümüyle açtım. Talan EP'de diğer şarkıların hakkını yemekten korkarak "Dar Mahalle" parçasına bayıldığımı söyleyebilirim. Kaç kez tekrar ettim, kaç kez sokaklarda dolaşırken her adımımı birken bin etti bu parça bilmiyorum. Nicesini diliyor ve istiyorum.

    Tam bu EP'nin içinde dolaşırken bir gece vakti sürpriz bir şekilde Saian, "Kuz"u bıraktı listeme. 2020'de çıkardığı şarkılara doyamadığımı hissetmeye devam ettiğim bir anda gelen Kuz, Saian'ın tek atışının neleri karşılayabileceğini bana tekrar gösterdi. İyi ki varsın abi.

    Mayıs 2021:

    Bir elinde bin marifet Da Poet'in, 10 yıl sonra 10 şarkılık albümüyle piyasaya geri dönüşü bu ayın en anlamlı yanıydı. Bu 10 yıllık solo sessizliğinde yaptığı tüm işlerle adını rap müziğe hakikatle kazıyan Da Poet'in "Kendini Bul" albümü duyurulduğundan beri heyecanla beklediğim bir albümdü. Dinledikçe her parçasından ilk defa dinlercesine zevk aldığım bu albümde "Dipsomani" uzun süre kulaklarımdan gitmedi. Hatta bu yazıya başlamadan hemen önce  albüm daha dün çıkmış gibi bir heyecanla ve doyumla dinliyordum şarkıyı. Da Poet'in Karaçalı'yı, (şarkıda olmasa da) Kayra'yı, Allame'yi ve Savai gibi isimleri ağırladığı bu albümün üzerinden de çok zaman geçer mi bilmiyorum ama beni bir süre daha idare edecek kadar sevdiğim bir albüm olduğu bir gerçek.

    Çağrı Sinci için en üretken geçen seneydi sanırım 2021. Nisan ayını Bildiri parçasıyla kapatırken Mayıs'ı da Heja ile beraber çıkardığı şarkısıyla geçirdi. Bildiri parçası adının hakkını veriyordu bu yüzden söyleyecek çok bir şey yok. Renk paletine hayran kaldığım Ağır Taşlar'ı ilk dinlediğimde söz anlamında uyumsuz gelmişti ama dinledikçe tamamlandı Heja ile. Bu arada daha önce çok söylemiştim ama yazmamışım sanırım. Çağrı Sinci harbi ağır taştır.

    Haziran 2021:

    Çağrı Sinci diğer parçalarından çok daha farklı bir parçayla geldi bu ay. Sade bir kliple kendini sunan "Parıltı" parçasının liriği üzerine harbiden ne söylenir bilmiyorum. Bu parçayı da dinleyince "Çağrı abi olmasa Türkçe rap müzik kimsesiz kalır." düşüncem daha da anlamlı hale geliyor.

    Otonom Piyade'nin bu ay çıkan "Filtreli Passaparola" şarkısını sevsem de mutlaka listemde olmalı diyeceğim kadar etkilememişti beni. Şarkıyı bu rapora da uyumu bambaşka bir boyutta yakalayan Otonom Piyade'nin ilk işlerini çok özlediğimi söylemek için ekledim.

    Temmuz 2021:

    İşte şimdi yılın en bomba ayına geldik. Temmuz'da duyurulduğu ilk andan itibaren inanılmaz bir merakla ve heyecanla beklediğim, yılın geri kalanında ve muhtemelen daha iyisi gelene kadar -gelir mi pek emin değilim- konuşulacak olan DJ Sivo albümü "Griot" ile bir araya geldik. Albümde hep dinlediğim isimleri düşününce özellikle beklediğim 3 parça vardı. Ceza-Gazapizm, Saian-Çağrı Sinci, K"st-Aga B parçaları beklediğime değdi. Hatta dinlerken doyamadığım tekrara aldıkça daha da zevk aldığım 3 eşleşmeydi.  DJ Sivo'nun yerinde başka biri olsaydı bu yetenekle ve bu çevreyle onca zaman albüm çıkarmadan duramazdı herhalde ama Griot albümü de zaten Sivo'yu o başka birinden ayıran yanıyla listemize gümbür gümbür girdi. Geri kalan isimlerle genel olarak pek uyuşamadığım için -Cashflow harici- o parçalar üzerinde çok duramadım fakat bu parçaların dinleyicisinin kulaklarını doldurduğu da göz ardı edilemez. Direkt tüm albümü tekil olarak dinlemekte zorlanabiliriz ama ayrı ayrı aldığımızda listelerimizde ağırlayacağımız nitelikli şarkılarla dolu bir albüm. Uzun zaman boyunca da Türkçe rap müziğin en iyi collab albümü olarak kendini var etmeye devam edecek.

    Eylül 2021:

    ve Kayra... Öyle bir isim ki Kayra söylerken ağır geliyor çünkü yaptığı onca iş, onu tüm piyasadan ayıran şahsına münhasır hali zihnimi dolduruyor. Mori De Zappa dönemini yavaştan açan Kayra, "Kanlı Karnaval" diye nasıl tarif edeceğimi bilemediğim bir parçayla geldi. Parçayı dinlerken hem sound'uyla hem verse'ü ile katarsis yaşadım desem yeridir. Şarkı hem çok tanıdık hem çok yabancı hissettirdi bana ama iki hissi de çok sevdim.

    Bu ay beni keyiflendiren başka bir parça ise Çağrı Sinci ve Zeze iş birliğiydi. Twitter'da teknik olarak zayıf bulanlar olduğunu okumuştum da yahu ne tekniği ne matematiği. Çağrı Sinci ve Zeze'yi birlikte dinliyoruz! İkisini de aynı anda keşfetmiştim yıllar önce. Bu yüzden benim için aşırı özel bu parça ama yine de subjektif yaklaştığımı düşünmüyorum. :) Şarkıyı dinlerken Zeze dinlemeyi çok özlediğimi anladım orası da ayrı tabii. Tam olarak çok iyi tanıdığımız bir Argo İzmir işi, Çamur. Bu parçayla ilgili söyleyeceğim son şey, keşke Ocak ayında çıksaydı da tüm yılımı doldursaydı.

    Ekim 2021:

    2021’in ülkemiz hip hop dünyasında yaşanan en büyük gelişmelerden biri ise hiç şüphesiz Fuat Ergin’in “KREMATORYUM” isimli EP’siydi. 5 şarkıdan oluşan EP’nin tamamı ft.’lerden oluşmasıyla dikkat çekti ve old school rap müzik sevenleri fazlasıyla tatmin eden bir proje oldu. Benim içinse bu laf atmaların sonunun gelmesini istediğim bir albümdü...

    Ekim benim için Kayra'nın Da Poet ile birlikte sahneye çıktığı "Her Yerde Hiçbir Şey" ile açıldı. Bu şarkı bende garip bir hafifleme hissi vermişti dinlerken. Belki beat'ten belki Kayra'nın şarkılarında alışık olduğumuz o öfkenin biraz daha minimalize edilmiş hali olduğundandı.

    Ben daha Çamur'u dinlemeye devam ederken Çağrı Sinci, yepyeni bir iş birliğiyle kapattı Ekim ayını. Genjah ve Afel isimlerini gördüğümüz bu şarkıda da Da Poet mix-mastering koltuğunda oturmuştu. Diğerleri kadar konuşulur mu dinlenir mi bu parça bilemiyorum ama benim bu sene ÇS'nin elinden çıkıp da dinlemediğim bir şarkı olmadı sanırım. Abimiz vallahi yapıyor bu sporu.

    Kasım 2021:

    Kasım ayında bu sefer Çağrı Sinci listeme girerken yanına Kamufle'yi de almıştı. Kamufle ile bir türlü kuramadığım bir bağ var. Sevdiğim biri olunca yanında dinlemekten aşırı zevk alıyorum ama kendim açıp direkt solo parçasını çok nadiren dinlemişimdir. Her şey kendi zamanını kovalıyor muhtemelen Kamufle'de de benim için böyle bir durum var. Her neyse bomba gibi verse'leriyle dinlerken bana bir tık çok eskileri hatırlatan bir şarkıydı "Fesupanallah". Hatta çok eskilerden gelen bir şarkı gibiydi. Belki Savai'nin scratch'lerindendir :)

    Kasım ayının bir diğer şarkısı Allame'nin "Her Şekil Flex"iydi. Uzun zamandır eskiden bildiğim Allame'yi özleyerek geçiriyorum. Bu şarkı da Allame, Allame'dir diyerek açtığım bir şarkıydı ama dinledikçe yükseldi zihnimde.

    Aralık 2021:

    Yılın son ayını yine bir Kayra ve Da Poet birlikteliğindeki şarkıyla açtım. "Haziranda Vurulmak" giriş kısmıyla beni inanılmaz etkilemişti teaser'ında. Keza şarkıyı dinlerken de kaç kez baştan aldım bilmiyorum. Son 3 parçasıyla Kayra, benim onu dinlemeyi neden bu kadar sevdiğimi yeniden gösterdi bana. Kayra'nın kendisi için açtığı bu yeni döneme tanıklık etmenin keyfiyle baş başa bırakıyorum kendimi.

    Çağrı Sinci bir albümle kapattı seneyi.  Sinci'nin teke tek çalıştığı bir albüm "Karanlık". Daha önceden her şarkısını ayrı dinleyeceğimizi öğrendiğimiz ama sürpriz bir şekilde yılı kapatan bir albüm oldu Karanlık.

    Yılın hiç beklenmedik bir anda gelen albümü de Gxblin ve Farazi iş birliğinde çıkan "Alice'in Fabrikalar Diyarı" albümü oldu. Ben albümü bitirdiğimde yanıma Kodes Kahra'nın da katıldığı "Kusurlarımın Sonu" parçasını aldım. Yılın en kıymetli albümlerinden biri olmaya kesinlikle aday, bilindiği sürece.

    KEŞİF SAHNESİ

    Bu yılın en iyi keşfi benim için Kanove idi. Rap müziğe bakışın hem üretici hem tüketici açısından böylesine değişime uğradığı bir zamanda Kanove'nin çok eskilerden gelirmişcesine yaptığı sıfır pürüz rap'e hayranlığımı nasıl anlatırım bilmiyorum. Başka bir zaman özel olarak bir içerik yazacağım üzerine. Bu sene çıkardığı şarkılardan en sevdiğim, Karakoç atıflı "İnsanlar Havada Uçtu Ama Yerde Öldüler" parçasını şuraya bırakıyorum:

    2021'in en iyi keşiflerinden biri olan naperva*, Beyk ile içerisinde kendimi, çocukluğumu bulduğum bir şarkı yaptı. Çocukluğumu aradığım, özlediğim ya da çocukluğumun gölgesinden her kaçtığımda arkada çalıyordu "Bir Ölü Macar Cambaz"

    Yılı iyi geçirmeme sebep olan bir diğer keşif ise Armando ismiydi. 2021'de "BNELİ POEZİA" isimli piyasada mainstream sayılan (maalesef) birçok ismi katlayacak bir albüm paylaştı. Bu albümde benim için -biraz taraflı davranarak :)- Kanove ile olan parça öne çıkanlar arasındaydı.

    Geçen sene çıkardığım Z raporunu "2021'in çok daha farklı, çok daha adaletli ve yaşanabilir geçmesi dileğimce!" diyerek kapatmıştım. Aynı dileği diliyorum ve kendime ekliyorum "Yıkılma Sakın!"

     

    Ek olarak bu raporu okuyup "Bu sene de mi sadece Saian, Çağrı Sinci, Kayra dinledin be Krayir" diyerek desteğini esirgemeyen Bekir Vedat İlhan'a teşekkürlerimi sunarım.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.