Pskov’da dünyaya gelen Olga, 8. ve 9. yüzyılda Rus topraklarına göç eden Vikingler olarak bilinen Varyag soyundan geldiği tahmin edilse de, kökeni hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Kiev Knezliğinin başında olan I. Igor ile evlenen Olga, bu evlilikten Svyatoslav adında bir erkek çocuğu sahibi olur. Ancak her şey bir anda tepetaklak olur. I. Igor’un ağır vergiler ödemek zorunda bıraktığı Drevlian Doğu Slav kabilesi isyan çıkartarak Igor’u öldürür. 

Kocasının öldürülmesinin ardından oğlu çok küçük yaşta olduğu için yönetimi Olga devralır. Drevlianlar, Olga’ya elçiler göndererek daha fazla kanın dökülmesini istemediklerini söyleyerek Prensleri Mal ile evlenerek yönetimi ona devretmesini teklif ederler. Olga’nın bu teklife cevabı elçileri diri diri gömdürmek olur.

Kocasını öldüren kabile için intikam planları yapmaya başlayan Olga, evlenmelerini istedikleri Prens Mal’a mektup göndererek evlilik teklifini kabul edeceğini, ancak halkına bu evliliği kabul ettirebilmek için prensin yanına giderken kendisine eşlik edecek asilzadeler göndermesini ister.
Drevlian kabilesi en seçkin asilzadelerini gönderir, Olga asilzadeleri dostane bir şekilde karşılayarak dinlenmeleri ve temizlenmeleri için hamam hazırlattığını söyler. Asilzadeler hamama girdiği anda kapıları arkalarından kilitleyerek hamamı ateşe vererek diri diri yanmalarını seyreder.

Bu ırktan intikamını alacağına dair yeminler eden Olga'nın başka bir planı vardır. Drevlian’ların yanına giderek kocası için bir cenaze yemeği tertip ederek aralarındaki savaşı bitirmeyi teklif eder. Cenaze yemeğine asilzadeleri, soylu kişileri davet eder. Yemek sırasında hizmetkarlarına davetlilere bolca şarap ikram etmelerini tembihler ve davetlilerin içkiden gevşemesini sağlar. Daha sonra askerlerine emir vererek 5000 Drevlian’ı kılıçtan geçirterek, kaynar sulara atarak öldürür. Katliamın ardından Kiev’e dönerek Drevlian soyunu yok etmek isteyen Olga, ordusunu toplar. 

 Drevlian’lar Olga’ya elçi göndererek evlilikten, tahttan vazgeçtiklerini ve istediği kadar vergi ödemeyi kabul ettiklerini bildirirler. Olga elçilere vergi istemediğini, barışın simgesi olarak her evden bir güvercin gönderilmesini ister.
Barışın gelmesine sevinen Drevlian’lar evlerinde besledikleri tüm güvercinleri Olga’ya gönderirler. Askerlerine güvercinlerin ayaklarına kükürt ve fitil bağlamaları için emir verir. Akşama doğru ayaklarında fitil bağlı olan güvercinleri, fitilleri ateşe vererek güvercinleri serbest bırakır. Güvercinler geldikleri yere geri döner. Döndükleri anda her yeri alevler sarmaya başlar. Çoğu Drevlian’lar evlerinde yanarak ölürken kaçanlar da şehir dışında bekleyen Olga’nın askerleri tarafından öldürülür. 

Daha sonra Ortodoks hristiyanlığa geçen Olga, Konstantinopolis'e gidip vaftiz olur ve İmparator 7. Konstantin huzurunda devlet töreniyle Ortodoks kilisesine katılır. Ülkesine Hristiyanlığı yaydığı için ölümünden sonra kilise tarafından Azize ilan edilir.