Paptircem ve Kaan Arslan: ''Türkiye simülasyonu yaratmaya çalıştık.''

Paptircem ve Kaan Arslan: ''Türkiye simülasyonu yaratmaya çalıştık.''
  • 0
    0
    0
    0
  • Günümüz elektronik pop müziği alanındaki çalışmaları ile bağımsız müziğe yön veren sanatçılardan Kaan Arslan ve odasında çektiği eğlenceli ve yaratıcı viral videolar ile kendine özgü bir tarz yaratan Paptircem ile yeni düet çalışmaları ''Sen Sorma'' ve klibi vesilesiyle bir araya geldik, aklımızdakileri sorduk.  

    Sen Sorma isimli yeni düet şarkı ve klibiniz bir bütün olarak baktığımızda çok keyifli olmuş. Projenin oluşum sürecini merak ediyoruz. 


    (Kaan)Öncelikle çok teşekkür ederiz! Aslında süreç çok hızlı ilerledi; Sena’nın aklındaki çok
    güzel bir melodi fikrine, Duhan Demirci’nin üzerine doğaçladığı bir akşamda, üçümüz o
    gece kafa kafaya verip söz ve müziğini yazıverdik Sen Sorma’nın. Düzenleme kısmını
    birlikte ilerlettik ve şarkıyı 1 yıl boyunca beklettik. Tüm bu süreçte şarkı için doğru
    zamanı bekledik, ayrı ayrı kendi şarkılarımızı yayınladık ama aklımızda sadece bu
    şarkı vardı, bir an önce çıksın istiyorduk. Sonunda sizinle buluştuğu için çok mutluyuz. :)


    Şarkıda 50 farklı back vokal duyuyoruz. Bu fikir nasıl ortaya çıktı ?


    (Paptircem & Kaan)Aslında şarkıyı daha öncesinde Paprika ekibiyle çok çalmıştık. Şarkının o bölümünde seyircinin eşlik etmesi inanılmaz hoşumuza gidiyordu. Biz de bu hissi şarkımıza da yansıtmak istedik. Evimizde olan her toplanmanın sonunda, o kalabalığı stüdyomuza
    sokup, şarkının koro kısmını hep bir ağızdan söylettik.

    Sen Sorma Video Klip Görseli

    Klipte Can Ozan, Nova Norda, Dilan Balkay gibi müzisyen dostlarınızın da size eşlik ettiğini görüyoruz ve klipte izleyiciye rengarenk bir görsel yaşatıyorsunuz. Klip hikayesinin altında yatan alt metin nedir?


    (Paptircem & Kaan) Klipte bir Türkiye simülasyonu yaratmaya çalıştık aslında. Keyfine düşkünler, onların keyfine göz dikmiş, onları kısıtlayan bir otorite, beklenmedik anlarda gelip suratınıza mikrofon uzatan sokak röportajcıları, sorsan samimiyeti her şeyin önüne koyan, samimiyetsiz influencer’lar ve tüm bunlardan bıkmış, yorulmuş ve umursamayacak kadar bezmiş olan insanlar... Klibin anlatmak istediği de, tüm bu süreçte dünya yansa bile, oturup izleyeceğimiz. :) Klipte bize Canozan, Nova Norda, Dilan Balkay’ın da dahil olduğu kocaman bir arkadaş ordusu eşlik etti. Ve hepimiz için unutulmaz bir anı oldu; bu küçük sembolik isyanımız. :)

     


    Kimilerinin hurdacı olarak da seslendiği Paptircem; nasıl bu tarz videolar çekmeye
    karar verdin? Spontane mi çıkıyor yoksa arka planda muazzam bir planlama mı var?


    (Paptircem) Açıkçası bu videolar, öncesinde yalnızca ses kayıtlarıydı. Müzisyen arkadaşlarımla paylaştığım minik ses kayıtları, beraber gülmemize vesileydi yalnızca. Bir arkadaşım “bunları koysana sosyal medyaya” dediğinde, hiçbir şekilde başkalarının buna güleceğini tahmin etmiyordum. Bir tanesini denemek istedim. O da Hurdacı oldu. :) Son dönemde, kendi şarkılarım en büyük hayalim olduğu için onlarla uğraşıyorum ancak ne zaman Twitter’da komik ve hafif melodik bir video görsem, elim hemen gidiyor tabii. Dolayısıyla muazzam bir planlama var diyemem aslında. Tabii, videoyu bulduktan sonra onu dinlenebilir bir hale getirmek epey uğraştırıyor. Ama genelde hepsi spontane diyebilirim.

     

    Kaan Arslan, hem müzisyen hem aranjör hem prodüktör hem de vokal performansların ile adeta yeteneklerini konuşturuyorsun. Nasıl bir çalışma disiplinin var merak ediyoruz doğrusu?

    (Kaan) Teşekkür ederim, aslında öyle çok sıkı bir disiplinim yok, disipline en yakın his şu; çok seviyorum müziği, sıkılmıyorum, doymamak gibi bir his. Elimden geldiğince de müziğin her alanında farklı deneyimler yaşamaya çalışıyorum. Ortaya çıkan şarkılar kadar, üretme ve öğrenme süreçlerinin kendisi de beni çok heyecanlandırıyor diyebilirim.


    Paptircem ve Kaan Arslan nasıl bir araya geldi?


    (Kaan) Sosyal medya üzerinden ben Sena’yı zaten çok uzun zamandır takip ediyordum ama Sena ile komik derecede benzediğimizi düşünen birkaç ortak arkadaşımız, tanışmamız konusunda ikimize de ayrı ayrı çok ısrar etti. (Paptircem) Kaan’la tanışmadığım dönemde, bir müzik açıyordum, etraftaki insanlar “Senin Kaan’la tanışman lazım” diyordu. Bir espri yapıyorum, “Senin Kaan’la tanışman lazım” ve böyle bir sürü işaret vardı. Sonunda bir toplu etkinlikte tanıştık ve o akşam bile direkt bir grup arkadaşımızla müzik yapmaya gittiğimizi hatırlıyorum. Gerçekten bir sürü konuda birbirimizi tamamlayıp birbirimizle oldukça örtüşüyoruz. O günden beri de birlikteyiz.


    Birlikte müzik üretmeyi nasıl tanımlarsınız?


    (Paptircem & Kaan) Tek başına müzik yapmakla biriyle birlikte yapmak arasında hem konforlu hem de zor olan birçok dinamik var. Ama bize sorarsanız, birbirini iyi tanımak müzik geçmişlerinin de örtüşmesiyle birleşince, bir diğerinin fikrine en az kendininki kadar güvenmek ve kulak vermek tek başına yapacağımız işlerin etkisinden daha dinamik ve güçlü bir etki yaratıyor. Zor olan kısmı da, eleştiriye daha açık hale gelmek. Bazen beğendiğimiz şeyleri bir diğeri beğenmediği takdirde değiştirmeye razı olabilmek, ki çok zordur inatçı olmamak ve gerçekten dinlemek yönünde eğitmek kendini. Ama bu zorluklarla baş edebildiğimiz takdirde, her zaman arkasında durabildiğimiz işler yapmaya devam edeceğimize inanıyoruz.

    Kaan Arslan, alternatif müzik icra eden birçok sanatçının aynı zamanda prodüktörlüğünü de üstleniyorsun. Kendi çalışmaların ile prodüktörlüğünü üstlendiğin işlerin arasındaki dengeyi nasıl kuruyorsun?

    (Kaan) Açıkçası kuramıyordum, yeni yeni çözüyorum bu meseleyi. Prodüktör olarak yoğun geçirdiğim süreçler kendi yaratıcı sürecimi olumsuz etkiliyor. Prodüktörlüğün ve şarkı yazarlığının çalışma alanları ve çalışma şekilleri bire bir aynı olduğu için, kendi şarkılarımı yazmak için bir süre stüdyomda serbest zaman geçirme ihtiyacı duyuyorum. Bu da prodüktörlük yaptığım işlere bir ara vermeyi gerektiriyor. Bu aralar çözüm olarak aralıklarla zihnimi iş yapmaktan arındırıp şarkı yazmaya yönlendirdiğim süreçler yaratıyorum kendime, ardından yeniden prodüktör koltuğuna oturup iş birliklerime devam ediyorum. Şimdilik iyi gidiyor gibi görünüyor, göreceğiz.

    Bundan sonraki projeniz yine birlikte işbirliği mi olacak yoksa tekli kendi projelerinizi
    mi çıkaracaksınız?


    (Paptircem & Kaan) Önümüzdeki süreçte ikimiz de solo şarkılar yayınlamayı planlıyoruz. Ben (Kaan) kısa bir süre önce Yalnızlığıma isimli yeni teklimi yayınladım. Yine de artık müzikal olarak birbirimizden çok beslendiğimiz için birbirimizin şarkılarında birbirimizin esintilerini taşıyor olacağızdır mutlaka. Hatta beraber yazdığımız şarkılar var, onları ikimizden de ayrı ayrı dinliyor olacaksınız önümüzdeki süreçte ama, yeni bir düet yapmak şimdilik planlarımız arasında yok.


    Paptircem ve Kaan Arslan nelerden beslenir?


    (Paptircem & Kaan) Yeni müziklerden, kitaplardan, birbirimizle sohbet etmekten, yeni insanlar tanımaktan, yeni konserlere gitmekten, yer yer geçmişimizden... Hayatımızda çok fazla yaratıcı arkadaşımız var, onlarla dirsek temasında olmak bizi hep dinç tutuyor.


    Paptircem, her objeden ses kaydı alabiliyorsun. Sen bir enstrüman olsaydın hangi
    enstrüman olurdun?


    En sevdiğim enstrüman sanıyorum trompet, büyük ihtimal trompet olmak isterdim.


    Kaan, aklındakileri melodilere döken biri olarak sen hangi şarkı olurdun?


    Bohemian Rhapsody.


    Bir gününüz nasıl geçiyor?


    (Paptircem & Kaan) Makul bir saatte kalkış, parkta minik bir yürüyüş, Sena’nın kahvaltı hazırlaması, Kaan’ın kahve söylemesi ve birlikte kahvaltı esnasında minik bir video izleyiş. Ardından kişisel işlere odaklanma, Sena’nın ve Kaan’ın bir süre ayrı odalara çekilmesi ve kendi işlerini toparlaması. Akşam saatlerinde birkaç arkadaşla spontane bir buluşma, bir arkadaşın konseri varsa onu dinlemeye gitme, sohbet ve muhabbetten sonra da birlikte eve dönüş. Gece boşlaması, YouTube/Netflix çürümesi ve kapanış. :)


    Karşılaştığınız hem farklı hem de en komik anınız nedir?


    (Paptircem) Kaan evden çıkmayı düşünüyordu, bana da birlikte yaşamaya teklif etmişti. Ben de o dönem kiramın oldukça uygun olmasından kaynaklı buna pek yanaşmamıştım başlarda. Kaan’ın bana bunu sorduğu gün; ev sahibimi arayıp, kontrat yenilemek için ne yapmam gerektiğini sordum. Ev sahibim de sağ olsun, evi bana sormadan sattığını ve 1 ay içinde evden çıkmam gerektiğini söyledi. Böylece Kaan’la teklif ettiği gün ev arkadaşı olmaya karar verdik. :)


    Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

    (Paptircem & Kaan) Kaan’ın yeni şarkısı “Yalnızlığıma” 19 Ağustos’ta yayınlandı umarım beğenirsiniz. Sena’nın -ismi henüz belli olmayan- yeni şarkısı da Eylül ortasında yayında olacak. Afiyetle!

    Teşekkür ederiz.

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.