Spotify, Deezer, Youtube Music vb. platformların milyonlarca kişi tarafından kullanılmasının en önemli sebeplerinden biri algoritmalarının müzik zevkimize uygun öneriler sunabilmesi. Ama keşfetmeyi, yeni ve farklı şeyler duymayı seven insanlar için bu algoritmalar bir yerden sonra mutlaka yetersiz kalmaya başlayacaktır. İşte ben de algoritmaların ötesine geçmek isteyen bu insanlar için kendi deneyimlerimden hareketle bir yol haritası sunmak istedim ve böyle bir yazı kaleme aldım. Umarım faydalı olur.
Web Siteleri
Müzik keşfi konusunda öncelikle web sitelerinden bahsetmek istiyorum çünkü müzik keşfederken en çok bu yöntemi kullanıyorum. Bu sitelerden aklıma ilk gelen ise Pitchfork. Pitchfork albümlere verdiği düşük puanlarla tanınan gıcık bir site aslında. Diyelim ki bir albümü beğendiniz ve eleştirmenlerin ne düşündüğünü merak edip araştırdığınızda muhtemelen bu sitedeki düşük puanlı bir inceleme yazısıyla karşılaşırsınız. Ama yüksek puan verdikleri az sayıdaki albümlerin çoğu gerçekten iyidir. Pitchfork'tan yüksek puan aldıktan sonra tanınmaya başlayan pek çok başarılı grup/şarkıcının olması siteyi benim için harika bir müzik keşfetme aracı yapıyor. Sitede yeni çıkan albümler incelendiği gibi her pazar eski bir albümün de incelemesi yapılır. Albüm incelemelerinde genelde eleştirmenler inceledikleri albümde etkileri olan sanatçılardan da bahsederler. Bu sayede hem dinleyip beğendiğiniz şeye benzeyen hem de başka sanatçıları etkileyecek kadar müzik tarihinde önemli bir yer edinmiş iyi bir sanatçıyı keşfetmiş olursunuz. Bu müzik kültürünüzü de geliştirmenizi sağlayacak bir şey. Ayrıca her hafta hazırladıkları yeni çıkan şarkılardan oluşan seçkilerinde de beğeneceğiniz şarkılar bulmanız mümkün. Pitchfork'un dışında takip edebileceğiniz pek çok müzik sitesi var ama ben daha çok Türkçe bir site olan Bant Mag'ı takip etmenizi öneriyorum.
Albümlere bütün müzik sitelerinde verilen puanları bir araya getiren Metacritic'teki yüksek puanlı albümleri dinlemek de iyi bir yöntem. Farklı görüşleri bir araya getiren bu site sayesinde yeni çıkan albümler hakkında daha objektif bir fikir edinebilirsiniz. Yine Rate Your Music, Album Of The Year gibi pek çok müzikseverin görüşlerini bir arada bulabileceğiniz siteleri de hem farklı görüşleri görmenize hem de beğenilerinize göre bir topluluğa katılıp müzik hakkında tartışabilmenize olanak tanıması açısından çok faydalı buluyorum ve kullanmanızı tavsiye ediyorum.
Müzik eleştirisi konusunda çok popüler olan Anthony Fantano'nun Youtube kanalını (theneedledrop) takip ederek de iyi ve yeni müziği keşfetmek mümkün. Fantano'nun özellikle "Weekly Track Roundup" adlı video serisinde "meh" dediği ya da "best" dediği şarkılardan gün yüzüne çıkmamış pek çok cevheri keşfedebilirsiniz.
Radyo
Buraya kadar olan kısımda çoğunlukla müzik otoriteleri aracılığıyla müzik keşfetme yollarından bahsettim. Bundan sonraki kısımda ise biraz da radyodan müzik keşfetme konusuna değinmek istiyorum. Bence radyo her ne kadar günümüzde pek popüler olmasa da müzik keşfetmenin en iyi yollarından biri. Özellikle Türkiye'de Radyo Eksen bu konuda çok başarılı. Pek çok farklı türde şarkılardan oluşan çalma listeleriyle Artemis Günebakanlı'nın Manyetik Bant adlı programı ve Hakan Tamar'ın yerli alternatif müziğin başarılı örneklerine yer verdiği "Mod" adlı programı Radyo Eksen'de en çok dinlediğim ve önerdiğim programlar. Radyo Eksen'in dışında Kıyı Müzik Radyo ve Bantmag Radyo da benim için öne çıkan internet radyoları.
Genel hatlarıyla benim kullandığım müzik keşfetme yöntemleri böyle. Son olarak bu yöntemlerin işe yaraması için yeniliklere açık ve meraklı olmanız gerektiğini söylemeliyim. Çünkü saydığım bu kaynaklar genelde farklı ve özgün eserleri ön plana çıkarıyor. Bu yüzden eğer ilk dinlemede anlamakta zorluk çektiğiniz ve size çok farklı gelen müziklerle karşılaştığınızda anlamak için birkaç kere daha dinlemek yerine hemen başka şarkıya geçen biriyseniz bu yöntemler hiçbir işe yaramayacaktır.
Yorum Bırakın