Eurovision Şarkı Yarışması'nda Oylama Sistemi Yeniden Değişti!

Eurovision Şarkı Yarışması'nda Oylama Sistemi Yeniden Değişti!
  • 2
    0
    0
    0
  • Eurovision denince akla hiç kuşkusuz herkesin dillendirdiği durum, adaletsiz oylama sistemi, politik oylama, komşu kayırmacılığı vs. olmuştur. Bu şikayetlerin çok fazla dile getirilmesinin ardından, komite 2016 yılında oylama sisteminde radikal bir değişikliğe gitmişti. 

    2016 yılındaki değişikliğin ardından, oylama sırasında her ülkeden sadece jüri puanları alınıyor, jüri puanları bitince bir toplam skorbord oluşuyor ama asıl sonuçlar bundan sonra değişiyordu. Çünkü izleyicilerden yani halktan gelen televoting oyları, jüri oylarının tamamı açıklandıktan sonra farklı bir şekilde oylamaya dahil ediliyordu. Her bir ülkeden alınan televote sonuçları tek bir havuzda toplanyor ve en düşükten en yükseğe o ülkenin aldığı toplam puan açıklanıyordu. Bu sayede, kazanan şarkıyı son anda öğrenebiliyorduk. Bunun yanı sıra, televoting oyları ile jüri oyları arasında da azımsanamayacak kadar büyük fark olduğu için, çoğunlukla "halkın seçtiği" ülke temsilcisi yarışmadan derece alıyordu.


    KATILMAYAN ÜLKELER DE OY KULLANABİLECEK!

    Bugün Eurovision Şarkı Yarışması'nın Instagram hesabından yapılan açıklamayla birlikte, oylamada tekrardan bir değişikliğe gidileceği açıklandı. Son değişikliğe göre, televoting yani halk oylaması politikasında yeniliklerin olduğunu açıklandı. 

    • İzleyici oyları, yarı finallerden kalifiye olan ülkeleri belirleyecek,
    • Katılımcı olmayan ülkelerdeki izleyiciler çevrimiçi oy kullanabilecek,
    • Jüri oyları, nihai sonuca karar vermek için küresel izleyicilerin oylarıyla birleştirilecektir.

    Eurovision Şarkı Yarışması'nın Yönetici Amiri Martin Österdahl, değişikliklerden bahsetti:

    "67 yıllık tarihi boyunca Eurovision Şarkı Yarışması sürekli olarak güncel ve heyecan verici kalacak şekilde gelişti. Bu değişiklikler, dünyanın en büyük canlı müzik etkinliğinin izleyicisine daha fazla güç vererek gösterinin muazzam popülaritesini kabul ediyor.

    2023'te hangi ülkelerin büyük finale çıkacağına yalnızca Eurovision Şarkı Yarışması izleyicileri karar verecek ve etkinliğin küresel etkisini yansıtarak, dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar şovu izleyen herkes sevdiği şarkılara oy verebilecek.

    Nihai sonuca karar vermede müzik profesyonellerinden oluşan jürileri de dahil ederek, büyük finaldeki tüm şarkılar mümkün olan en geniş kriterlere göre değerlendirilebilir. Ayrıca puan toplamak ve kazananın yalnızca gösterinin en sonunda açıklanacağı heyecan verici bir oylama dizisi sağlamak için Avrupa ve Avustralya'yı dolaşma geleneğini sürdürebiliriz."

    Dünyanın geri kalanında izleyenler, ülkelerinden kredi kartı kullanarak güvenli bir çevrimiçi platform üzerinden oy kullanabilecekler ve bir kez bir araya getirildiklerinde oyları, hem yarı finalde hem de büyük finalde katılımcı bir ülke ile aynı ağırlığa sahip olacak puanlara dönüştürülecek.

    Tüm katılımcı ülkelerdeki izleyiciler yine de SMS, telefon veya Eurovision Şarkı Yarışması uygulaması aracılığıyla oy kullanabilecekler.

    Kaynak: Eurovision


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.