Film noir, sinemada kasvetin, karanlık sahnelerin, gölgelerin bol bol yer aldığı, izleyici üzerinde psikolojik buhrana neden olan; makyajlarıyla, dekorlarıyla, diyaloglarıyla, replikleriyle, mekan ve mimarisi ve hatta kahramanların kendilerinde bile gotik bir hakimiyetin hissedildiği, çarpıcı ve kaotik bir anlatım biçimidir. Genelde suç, cinayet, şiddet, hüzün, keder, korku, dramatik ve trajedik bir anlatım üslubu vardır. Film noir, sinema türü değildir; bir sinema tekniği veya tarzıdır.
5) Taxi Driver (1976)
70’lerin Manhattan'ında geceleri taksicilik yapan Vietnam gazisi Travis’le birlikte sokakları izliyoruz. Hikaye boyunca etrafındaki hayatla ve yolunun kesişeceği "toplumun pisliğiyle" bir türlü iletişim kuramayacak olan Travis, en nihayetinde ipleri eline alacaktır. Hem de vahşi bir şekilde...
4) Chinatown (1972)
Film belki koşmuyor ama akışını sekteye uğratacak dur kalklar da yapmıyor. Sabit bir ritmi var ve bu ritim eşliğinde enteresan bir hava ve bilinmezlikler silsilesi şeklinde ilerliyor. Jack Nicholson'ın başrolünde oynadığı Chinatown, film noirin önemli örneklerindendir.
3) Kiss Me Deadly (1955)
İlk sahneden itibaren sizi merak duygusu ile hırpalayan kara, kapkara bir yapım Kiss Me Deadly. Siyah beyaz bir film olması sizi aldatmasın, şaşırtıcı derece heyecanlı ve panik yaratan bir film. Bu filmin bir başyapıt olduğunu söyleyebiliriz.
2) Lost Highway (1997)
"Ya seversiniz ya da nefret edersiniz." David Lynch sinemasının rüyalarla, alt metinlerle ve zaman zaman sürrelist anlatımları ile sinemaya göz kırpması her seyirciye ve her zevke hitap etmiyor kuşkusuz. Fakat bu farklı sinema deneyiminin birçok sadık hayranı ve takipçisi var. Lost Highway, Lynch sinemasının en ünlü halkası olabilir.
David Lynch filmlerini düz mantık çerçevesinde izlerseniz asla filmin kaynağına ulaşamazsınız. Karışık, üstü kapalı, kafa karıştırıcı ve gerilim dolu bir filmdir Lost Highway. Bunlar da Lynch sinemasının ana unsurlarıdır. Her sahnede her diyalogda muhakkak felsefi bir yan vardır. Lost Highway, zamana karşı duran bir film, insanın düşünceleri, kafasında yarattığı imgeler gibi.
1) Polis (2007)
Son filmimiz Türk sinemasından bir ''kült'' yapım: Polis. Yönetmeni Onur Ünlü, Polis'in film noir kategorisinde olduğunu dile getirmiştir. Onur Ünlü sineması, kara mizah üzerine kuruludur. Senaryodaki mantıksızlıklar, aksiyon sahnelerinin kötülüğü en son dikkat etmeniz gereken unsurlar. Polis, kasvete, buhrana ve amansız bir takibin sonunda geldiğiniz nokta. Haluk Bilginer'i de es geçmeyelim!
İyi seyirler.
Yorum Bırakın