Daha Önce Hiç Duymadığınız Sendrom Çeşitleri

Daha Önce Hiç Duymadığınız Sendrom Çeşitleri
  • 5
    0
    2
    0
  • Sağlığımızı etkileyen birçok fiziksel rahatsızlığın yanında ruhsal hastalık ve sendromlar da bulunmaktadır. Bunlar arasında depresyon, şizofren, aksiyete, bipolar kişilik bozukluğu hemen hemen herkesin hakkında kısmen de olsa fikir sahibi oldukları rahatsızlıklardandır. Ancak daha önce ismini bile duymadığımız ve sağlığımızı etkileyen sayısız sendrom olduğunu biliyor muydunuz? Duyunca şaşıracağınız, bende de olabilir mi acaba diye düşüneceğiniz daha önce hiç duymadığınız sendrom çeşitleri hakkında araştırma yaptık. Dilerseniz araştırma sonuçlarımızı sizlerle paylaşmaya geçebiliriz:

     

    Quasimodo sendromu:
    Beden dismorfik sendromu olarak da bilinen bu sendrom ayna karşısında sürekli kendini izleyen, kendinde kusur bulmayı takıntı haline getirmiş kişilerde kendisini göstermiş bir sendrom çeşididir. Hepimiz gün içerisinde aynaya bakarız. Fakat bu sendroma sahip kişiler vücutlarında olmayan kusurlar bulduklarından bunun daha da üzerine düşerler. Sonuç olarak kendilerini devamlı surette inceler ve aslında olmayan kusurları varmış gibi düşür, derin bir huzursuzluk hissederler.

     

    Sahtekâr Sendromu:
    Bu sendrom genellikle epilepsi veya demas hastalığına sahip kişilerde görülmektedir. Başınıza herhangi bir darbe aldığınızda da sahtekâr sendromu yaşamanız muhtemeldir. Sendromun etkisiyle daha önce tanıdığınız kişilerin yerine başka kötü ve sahtekâr insanların geçtiğini ve size zarar verici davranışlarda bulunduğunu düşünürsünüz. Buna sendroma sahip kişiler oldukça endişeli hissetmekte ve karşılarındaki insana şüpheli gözlerle, kaygıyla bakmaktadırlar.

     

    Paris Sendromu
    Hepimiz farklı ülkelere gittiğimizde heyecanlanır, meraklanır hatta bazen de korku ve endişeye kapılırız. Ancak Japon turistlerin farklı ülkelere özellikle de Fransa’nın başkenti Paris’e gittiklerindeki sinirsel duygu ve tepkileri aşırı seviyede olmaktadır. Japon turistlerdeki bu aşırı sinirlilik hali en çok Paris’teyken gözlemlenmekle birlikte dünyanın birçok ülkesinde de aynı durumu yaşadıkları dikkat çekmektedir. Bu sendromun ortaya çıkmasının nedeni yaşadıkları kültürel şokun etkisi olduğu tahmin edilmektedir. Farklı kültüre adapte olamayan Japonlardaki sinirli tavırlar anksiyetenin bir tür görünümüdür diyebiliriz.

     

    Truman Sendromu
    Hayatınızın kesintisiz bir şekilde izlendiğini, kamera kaydına alındığını bir düşünün. Ne kadar da tedirgin edici bir durum. İşte Truman sendromuna sahip inşalar için hayat tam da bu şekilde. Bu sendroma sahip kişiler kendilerinin gizlice izlendiğini düşünüyorlar. Bununla yetinmeyip hayatlarının bir film gibi kaydedilip televizyonda yayınlandığı da düşünmektedirler.

     

    Huzursuz Bacak Sendromu
    Huzursuz bacak sendromu her yaştan insanda görülebilen bacaklarda etkisini gösteren bir sendrom çeşididir. Yapılan araştırmalar en sıklıkla karşılaşılan sendromlardan birinin huzursuz bacak sendromu olduğunu ortaya koymaktadır. Sendrom kişilerin bacaklarında karıncalanma, uyuşma, yanma ve şiddetli ağrılar hissetmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda bu sendroma sahip kişiler dinlenme sırasında, uyku halinde kısacası sürekli olarak bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duymaktadırlar. 

     

    Alice Harikalar Diyarında Sendromu
     Alice harikalar diyarında sendromu her ne kadar ismi kulağa hoş gelse de bu sendrom bulunan kişilerde gerek fiziksel gerek ruhsal sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Hastalar görsel ve işitsel sorunlar yaşamaktadır. Ancak bu tür sorunlar duyularla ilgili olmayıp tamamen algı ve perspektif ile alakalıdır. Cisimlerin boyutunu olduğundan daha büyük veya daha küçük görmeleri, boşluk kavramıyla ilgili sorunlar yaşamaları bu sendromun başlıca etkilerindendir.

     

    Yabancı Aksan Sendromu
    Çeşitli sendromlar arasından belki de en ilginci yabancı aksan sendromudur Dünyada çok az kişide görülen bu hastalık beynin konuşma bölgesinde bir hasar oluşması neticesinde ortaya çıkmaktadır. Hasar sebebiyle kişi normalde konuştuğu anadilini farklı bir aksan ile konuşmaktadır. Hem de bu aksan sendroma sahip kişinin daha önce hiç bulunmadığı bir bölgenin aksanıdır.

     

    Münchausen Sendromu
    Bir rahatsızlık duyulduğumuzda hepimiz hastanenin yolunu tutarız. Ancak bazı insanlar bunu biraz abartıyor desek pek de yalan olmaz. Adını Baron Münchausen ’den alan Münchausen sendromu sürekli olarak kendini hasta ilan etme ve hastaneye gitme şeklinde kendini gösteren bir sendromdur. Anlatılanlara göre Münchausen savaşta yaşanılan olayları abartarak kendisi yaşamış gibi anlatmakla ün salmış ve sendromun tıp literatürüne girmesine neden olmuştur. Bu sendroma sahip olanlar hasta oldukları düşünesiyle devamlı surette hastaneye gitmeyi ve hastalık uydurmayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

    Görüldüğü üzere birbirinden ilginç daha önce hiç duymadığınız sendrom çeşitleri vardır. Bu sendromlardan herhangi birine sahipseniz konforlu bir hayat için bir an önce psikolojik destek almanızı öneririz.


    Yorumlar (2)
    • Celal Şengör bunu beğendi

      • Sendromlar ilgimi çekiyor. Evvel zaman içinde araştırma yapmıştım ve en çok ilgimi çeken Portorikolu Sendromu olmuştu. Yazınızın devamı gelirse eklemenizi tavsiye ederim.

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.