1) İntikam Üçlemesi (Chan wook Park) Sympathy for Mr. Vengeance (2002) Oldboy (2003) Symphaty for Lady Vengeance (2005)

2) Oda Üçlemesi (Ingmar Bergman) Aynanın İçinden (1961) Kış Işığı/Kutsal Törene Katılanlar (1963) Sessizlik (1963)

3) Avrupa Üçlemesi (Lars von Trier)
The Element of Crime (1984)
Epidemic (1987)
Europa (1991)
Danimarkalı yönetmen Lars von Trier’in bu üç filmi, İkinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı sonrası yıkımı, Avrupa temelinde anlatması nedeniyle ‘Avrupa Üçlemesi’ olarak adlandırılıyor. 3 ‘E’ ile başlayan filmler, farklı senaryolara sahip olsalar da, Avrupa karanlığını derinine işlemesi ve Avrupa’nın savaş merakını travmatik yönleriyle yansıtması ile birbirleriyle bütünleşiyor. Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü ve Teknik Büyük Ödülü de dahil olmak üzere 4 ödül alan serinin son filmi Europa, üçlemenin en iyi filmi ve Lars von Trier’in ilk başyapıtı sayılıyor.
4) Depresyon Üçlemesi (Lars von Trier) Antichrist (2009) Melancholia (2011) Nymphomaniac (2013)
Belirli temadaki filmleri üçleme çatısı altında buluşturan Trier’in, en rahatsız edici sayılan filmlerinin yer aldığı üçlemedeyiz. Tarihteki ‘cadı’ figürüne ve ‘şeytanî kadın’ imgesine gönderme yapması nedeniyle eleştirilen filmlerde Kristen Dunst ve Charlotte Gainsbourg'ün oynadığı kadın ana karakterleri görüyoruz. Uma Thurman ve Stacy Martin'in de karşımıza çıktığı seride Trier, suçluluk, baş etme, hissizleşme, korku ve cinsellik gibi konuları depresyonla bütünleştirerek sınırlarınızı zorlayacak bir film serisi sunuyor.
5) Üç Renk (Krzysztof Kieslowski) Üç Renk: Mavi (1993) Üç Renk: Beyaz (1994) Üç Renk: Kırmızı (1994)
Yönetmenliğini Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski’nin, müziklerini ise yine Polonyalı besteci, kompozitör Zbigniew Preisner’in yaptığı seri, isimlerini Fransa bayrağının renklerinden alan 3 filmden oluşuyor. Mavi’nin özgürlüğü, Beyaz’ın eşitliği ve son olarak Kırmızı’nın kardeşliği temsil ettiği 3 filmde Kieslowski kader olgusunu tesadüf ve bilinç üzerinden işliyor. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik kavramlarının ruhanî bir temelden incelendiği üçlemede, temaları farklı olsa da belirli sembollerin kullanıldığı ortak sahneleri görmek mümkün. Serinin son filmi Kırmızı, The New York Times tarafından tüm zamanların en iyi bin filminden biri seçilirken, filmin müziklerini yapan Preisner, Sezar Ödülleri’nde En İyi Müzik Ödülü’nü aldı.
6)Yusuf Üçlemesi (Semih Kaplanoğlu) Yumurta (2007) Süt (2008) Bal (2010)
Her filmin Anadolu’nun farklı bir yerinde çekildiği üçleme, ismini serinin her filminde karşımıza çıkan Yusuf karakterlerinden alıyor. Üç filmde de ayrı ayrı karşımıza çıkan Yusuf karakterinin aynı karakter değil, Anadolu’nun farklı bölgelerinden seçilmiş rastgele bir Yusuf olduğunu görüyoruz. Yani filmler birbirinin devamı niteliğinde olan hikayeler sunmuyor, Kaplanoğlunun kullandığı metaforlar, tematik olarak Anadolu hayatını anlatmasıyla bütünleşiyor. Bu seriyle Semih Kaplanoğlu Anadolu kırsalının sosyal ve ekonomik hayatını Yusuf karakteri üzerinden işliyor. Nejat İşler, Saadet Işıl Aksoy ve Erdal Beşikçioğlu gibi isimlerin yer aldığı serinin son filmi olan Bal, 60. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü aldı.
7)Taşra Üçlemesi (Nuri Bilge Ceylan) Kasaba (1997) Mayıs Sıkıntısı (1999) Uzak (2002)
Nuri Bilge Ceylan’ın kısa film geçmişinden sonra ilk üç uzun metrajlı filminin oluşturduğu üçlemedir. Fotoğrafçı geçmişinin yansımalarını gördüğümüz filmlerde oyuncular Ceylan’ın ailesi, akrabaları ve yakın arkadaşlarıdır. Seri’nin son filmi Uzak, 2003 Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü alırken, Nuri Bilge Ceylan’ı uluslararası alanda tanınır bir isim yapmış ve aldığı diğer ödüllerle de Türk sinemasının en fazla ödül alan filmi olmuştur.
8)Sessizlik Üçlemesi (Theodoros Angelopoulos) Kitara'ya Yolculuk (1984) Arıcı (1986) Puslu Manzaralar (1988)

Yorum Bırakın