borderline neden olur?

borderline neden olur?
  • 1
    0
    0
    0
  • Borderline Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

    Diğer akıl sağlığı bozukluklarında da olduğu üzere, borderline kişilik bozukluğunun kesin nedeni tıp ve akıl sağlığı uzmanları tarafından tam olarak anlaşılamamıştır. 

    İkizler ve aileler üzerinde yapılan araştırmalar, kişilik bozukluklarının kalıtsal olabileceğiniveya aile üyeleri arasındaki diğer akıl sağlığı bozukluklarıyla güçlü bir şekilde ilişkili olabileceğini göstermektedir. Yani anne, baba ya da kardeş gibi yakın akrabaları borderline kişilik bozukluğu geliştirmiş bireylerde bu durumun görülmesi riski daha yüksektir.

    Yapılan araştırmalar sürecinde borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin beyinlerindeki duygu düzenleme, dürtüsellik ve saldırganlıkla ilgili belirli bölgelerinde değişiklikler olduğunu göstermiştir. Bütün bunlara ek olarak, serotonin gibi ruh halini düzenlemeye yardımcı olan bazı beyin kimyasalları bireyin vücudu tarafından düzgün bir şekilde kullanılamayabilir. 

    Stresli bir çocukluk gibi kişilik gelişimini etkileyen faktörler de borderline kişilik bozukluğu geliştirme riskini artırabilir. Birçok borderline kişilik bozukluğu vakasında birey kişi çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel istismara uğradığını veya ihmal edildiğini ifade etmiştir. Bazı vakalarda ise bireyler genç yaşta bir ebeveyni ya da kendisine bakan bir başka yakın yetişkini yakın bakıcıyı kaybetmiş, onlardan ayrılmış ya da madde kötüye kullanımı veya diğer akıl sağlığı sorunları olan ebeveynleri ya da bakıcıları olmuştur. İçerisinde sürekli düşmanca çatışmaların sürdüğü istikrarsız aile ilişkilerinin yaygın olduğu aile ortamının da borderline kişilik bozukluğu gelişimine katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. 

    Borderline Kişilik Bozukluğu İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

    Borderline kişilik bozukluğu bireyin hayatının birçok alanına zarar verebilir ve yakın ilişkileri, işi, okulu, sosyal aktiviteleri ya da öz imajı olumsuz etkileyebilir.  Borderline kişilik bozukluğu bireyin hayatında eğitimi yarıda bırakmak, dürtüsel ve riskli davranışlar nedeniyle planlanmamış gebelikler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, motorlu araç kazaları, fiziksel kavgalar, evlilik stresi veya boşanma gibi çatışmalarla dolu ilişkiler,   hapis cezası gibi birden çok yasal sorun, intihara teşebbüs, kendini kesme ya da yakma ile kendine zarar verme ve bu yüzden sık sık hastaneye yatma,   sürekli tekrarlanan iş değişiklikleri veya kayıpları ile taciz edici ilişkilere dahil olma ve bu ilişkilerde zarar görmeye rağmen ilişkiyi sürdürme gibi komplikasyonlara neden olabilir.

    Bunlara ek olarak bireyde alkol veya maddelerin kötüye kullanımı, anksiyete bozukluklarıbipolar bozuklukdepresyondikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu yani kısaca DEHB, travma sonrası stres bozukluğuyani kısaca TSSB, yeme bozuklukları ile diğer kişilik bozuklukları gibi başka akıl sağlığı bozukluklarının da görülmesi ihtimali yüksektir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.