Franz Kafka Aslında Kimdir?

Franz Kafka Aslında Kimdir?
  • 7
    0
    0
    0
  • Prag'da bir giyim mağazası olan ebeveynleri Hermann ve Julia Kafka, Franz Kafka’yı Temmuz 1883'te altıncı çocukları olarak dünyaya getirdi. 20. yüzyılın Modern Alman Edebiyatı Öncülerinden biri olarak kabul edilir. Kafka vefat ettiğinde, hayattayken pek tanınmadığı için yakın arkadaşı Max Brod'un tüm yazılarını yakmasını istemiştir. Ancak Max Brod tersini yaptı ve Kafka'nın eserlerini yayınlamaya başladı. Franz Kafka, öldükten sonra sevilen ve tanınan bir yazar olarak ün kazandı. 20. yüzyılın post-endüstriyel batı uygarlığını ve onun yalnızlığını Değişim mi Dönüşüm mü adıyla Türkçe’ye çeviren kitabında mükemmel bir şekilde resmetmiştir.

    Franz Kafka adında genç bir Yahudi, iki erkek kardeşini de kaybetmiştir. Nazi Soykırımı ona üç kız kardeşine mal oldu. Tüm dünyada çok sevilen Franz Kafka, zor bir yetişme süreci geçirdi. Özellikle yazılarında, yazarın sorunlu ve iş birliği yapmayan babasına duyduğu nefret duygusunu vurguladı. Yahudi olduğu için Çekler, Almanlarla konuştuğunda onları asla anlamadı.

     

    Franz Kafka Eğitimi ve Sonrası

    Franz Kafka, liseden mezun olduktan sonra hukuk eğitimi almak istedi. 5 yıllık hukuk eğitimini tamamladıktan sonra Albert Weber ile staj yaparak ceza hukuku alanında ilerlemiştir. 1907'de Kafka, bir İtalyan sigorta şirketinde çalışmaya başladı; Max Brod ile bu sıralarda arkadaş oldu. Brod sayesinde okumaktan zevk aldı ve dönemin en tanınmış yazarlarından bazılarıyla etkileşim kurma şansı buldu. Max Brod, hayatındaki en önemli figür ve dönüşümünün katalizörüydü.

    Franz Kafka'nın hayatında hiç gülümsemeyen sayısız şanssız ve yalnız kadın vardı. İki başarısız evlilik girişiminde bulunduğu Felice Bauer, onun ilk aşkıydı. 1920'de Milena Jesenka'ya yazmaya başladı ve her şeye rağmen aşkları uzun yıllar sürdü. Milena, birbirlerine yazmaya başladıkları sırada evliydi. Sonunda hayatına Dora Diamant adında bir dadı girdi. Ölmeden önce Dora'dan bile bahsetmişti. Kafka, ailesinin taleplerinden kaçınmak ve yazmak için 1923'te Berlin'e taşındı. Franz Kafka'nın gazetelerinin çoğu, Naziler Çekoslovakya'yı işgal ettiğinde yakıldı ve yok edildi. Ölmeden önce yakın arkadaşı Brod'a önemsiz ve değersiz olduğuna inandığı birtakım eserler verdi.

     

    En önemli kitaplarından biri olan Dönüşüm'ün babasından etkilendiği görülebilir. Kitapta bir böcek olarak uyanan Kafka'dan başkası değil. Dönüşüm'de ele aldığı kişiler, diğer romanı Dava'dakilere oldukça benzer. Dönüşüm'deki karakter bir sabah uyandığında bir böcektir ve Dava kitabında alışık olmadığı bir dava için yargılanan karakter yer alır. Franz Kafka'nın hiç bitmeyen vicdan azabına, parçalanmış kendi algılarına ve kendini ötekileştirmeye ihtiyacı vardı.

    Ağustos 1917'de Kafka'nın ağzından biraz kan sızar. Yazarda akciğer kanseri tespit edildi ve yazar hemen hastaneye kaldırıldı. Bir yıl sonra ciddi bir grip geçirdi. Boğaz maligniteden etkilenmiştir ve hasta artık konuşamaz hale geldi. Hasta çok ileri boyutlara ilerlemiş ve ameliyat imkansız hale gelmiştir. Kafka, 3 Haziran 1924'te vefat etti. Öldükten sonra anne ve babasının mezarının yanına defnedildi. Babasının ölümünden sonra bile kurtulamadığı iddia edildi. Kafkavari'ye atıfta bulunan " Kafkaesque" terimi, onun ne kadar istisnai ve benzersiz bir yazar olduğunu vurgulamak için kullanılır. Bu fikir, yazılarındaki karakterlerin o zamanın dünyasında asla var olamayacak kurgusal varlıklar olması sonucunda gelişti.

    Kafka'nın Prag'daki evi müzeye dönüştürüldü. 1963'te Liblice Kalesi'nde düzenlenen uluslararası Kafka konferansına Roger Garaudy ve Ernt Fischer gibi büyük yazarlar katıldı.

     

    Franz Kafka En Sevilen Eserleri

    Dönüşüm

    Franz Kafka'nın en tanınmış eserlerinden biri 1915 romanı Dönüşüm'dür. Kafka'nın Dönüşüm romanındaki olaylar, başkahraman Gregor Samsa'nın bir sabah uyanıp devasa bir böceğe dönüşmesiyle başlar. Daha sonra hikayenin geri kalanında bir böcek olarak yaşadığı maceralarını anlatır. Listelerde üst sıralarda yer almaya devam ediyor.

    Aforizmalar

    Franz Kafka'nın büyük bir titizlikle yazdığı ama bitiremediği birkaç kitaptan biridir. Aforizmalar kitabı temel okuma listelerinde yer almalıdır. Kafka'nın en ünlü kitabı Aforizmalar bugün hala en çok satanlar arasındadır.

    Dava

    Josef, Franz Kafka'nın Dava adlı öyküsündeki ana karakterlerden biridir. Josef, sabah uyandığında açıklayamadığı bir cinayetten dava edildiğini keşfeder. Kafka'nın vefatından birkaç yıl sonra, onun muhteşem eserlerinden biri olan Dava, yarım kalan bölümleriyle yakın bir arkadaşı tarafından yayımlandı. Bu eser başka dillere çevrilerek yayınlandı ve beyaz perdeye de uyarlandı.

    Milena’ya Mektuplar

    Çalışmalarını Çekçeye de çeviren Alman yazar Franz Kafka, Milena Jesenska ile olan romantik ve profesyonel etkileşimlerini yazdı. Bu kitap dünyanın her yerinden ilgi gördü ve kısa sürede en çok satanlar listesinin başına yükseldi. Franz Kafka'nın diğer çalışmaları, Milena'ya Mektuplar'da anlatılan hikayenin kişisel, zor ve saf olduğunu iddia ediyor.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.