Mona Lisa: Bir De Bu Açıdan Bakın

Mona Lisa: Bir De Bu Açıdan Bakın
  • 2
    0
    0
    0
  • Mona Lisa ~ Leonardo da Vinci

    Gelmiş geçmiş en çok tartışılan sanat eseri, hakkında birçok spekülasyon yaratılmış belki de dünyanın en ünlü tablosu; Mona Lisa 
    Aramızda Mona Lisa'yı bilmeyen yoktur. Peki bir tüccarın karısını ait sıradan bir otoporteyi bu kadar ünlü yapan şey neydi?

     Tabloda resmedilen kişinin Floransalı bir tüccarın karısı Lisa Gherardini olduğu tahmin edilmekte fakat ressamın üzerinde 4 yıl çalıştıktan sonra tabloyu sipariş eden tüccara teslim etmeyip kendine saklaması bu bilgiye şüpheci yaklaşılmasına sebep olmuştur. Resme verilen isim İtalyanca hanımefendi anlamında kullanılan Mona ve portrenin sahibi Lisa Gherardini’nin isminden gelen Lisa kelimeleri ile “Hanımefendi” anlamında Mona Lisa olarak belirlenmiştir. Bir başka teori ise sanatçının kendini bir kadın formunda çizdiğidir. 

    Resmin en dikkat çekici yanı şüphesiz Lisa’nın mimikleri ve seçilemeyen duygu durumu. Üzgün mü mutlu mu; sakin mi yoksa gergin mi olduğunu hiçbir şekilde sezemediğimiz portreye yüzünün ortasından hayali bir çizgi çekip sağ tarafından baktığımızda bir kadın yüzü sol tarafından baktığımızda ise bir erkek yüzünü çağrıştıracak şekilde belirginleştirilmiş yüz hatları dikkat çekmekte. Tabloda portrenin hem maskülen hem feminen yapıda bir simaya sahip olması Leonardo da Vinci’nin açıkça bilinen eşcinsel kimliğinin bir sanatsal dışavurumu olabilir miydi acaba? Üzerinde sayısız komplo teorileri üretilen Mona Lisa belki de Leonardo Da Vinci’nin kendini kadın bedeninde resmedişinden başka bir şey değildi.



    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.