Kayra rap dünyasının eksenini değiştirdi. Yarattığı etki piyasayı kökünden sarstı. Yaptığı iş büyük bir saygıyı hakediyor. Leonard Cohen kadar ağır öyküler anlatıyor ama aşk hikayeleri değil, gerçek yaşam hikayeleri... Bu hikayeler sokaklardan geliyor. Bazen bir çocuğun gerçekleşmeyen hayalleri, bazense umutları tükenen bir yeni yetişkin... Damarlarından çaresizlik akan bu şarkılarda kendimizi buluyor, uzaklara dalıyor, "what if"ler içerisinde boğuluyoruz.
1. Hayırsız Evlat
Beklentiler hayal kırıklıklarını doğurur. Üstelik ölü doğmuş bir ailede "hayırsız evlat" olmak yüktür. En başından itibaren hayırsız evlatsan evde işgalcisindir, bir gün gelir gitmen gerekir. Halbuki sen seçmemişsindir tüm bu olanları. Kayra, şehrin kötü çocuklarının hikayelerini anlatırken toplumun en temel dinamiği olan aileyi de ihmal etmiyor.
"Beni kafandan aniden çıkar, bu eve girme
Naftalinli paltolarla bol keder var o evde
Bir kez olsun, bir kez olsun lafımı dinle
Bari ne olur öyle bakma, güzünü izle"
2. Mertel Kasetçilik
Hepimizin çocukluğunda annesine gitmek için yalvardığı bir dükkan vardır. O heyecan, sevinç asla bir daha yaşanamayacaktır. Bunun acısını içimde taşırken o mutluluğu bir nebze anımsamak için sık sık dinlerim Mertel Kasetçilik'i. Rap dünyasının büyük isimlerine saygı parçası niteliği taşıyan bu şarkıda küçük bir çocuğun gözlerindeki heyecanla kalbiniz ısınıyor. Kayra her zaman bizleri üzecek değil ya...
"Benzer hissiyata sahip arkadaşlar
Çünkü herkesin çocukluk kahramanı var
Arçelik kasetçalar duruyor hâlâ
Yalnız öyle büyülü günler dönmeyecek bir daha"
3. Tutmayan Kuponlarım Var
Hayat bazen San Siro deplasmanı gibidir. Boğar adamı, sağ çıkabileceğinden bile emin olamazsın. Hele sokaktan gelen adamın hayalleri ve umutları hariç hiçbir şeyi yoktur. Tutmayan kuponlar, umutların mezarlarıdır. Kayra da umutlarının mezar taşları cebinde yaşar. Belki de gerçekliği kabullenmek daha kolaydır böylece. Tutmayan Kuponlarım Var bir sözüyle oldukça vurucudur: Hayat bize 6.50 oran vermiştir, kazanma ihtimalimiz 1.05 oran kadar düşüktür...
"Neden mi böyle ol'cak müsaade ver diyim;
Pantolon cebimde tutmayan kuponlarım var
Hayata 1,05 sana 6,50 beraberlik dersen oran verilmemiştir
Yani bunca laf sonunda maksadım şudur;
Mağlup ol'caz sırtımızda en soğuk biçimde terler
Elimizde itinayla patlayan hevesler"
4. Mesela Yani
Mesela Yani, hor görülenlere bir dal uzatıyor. Gerekirse ölecekmiş gibi yaşamak pahasına dik durmayı öğütlüyor. Korkusuz Korkak filminden doğan bu şarkı milyonlarca insanın ezberinde yer ediniyor.
"Amorti kazım elde son biletle yolumu kessin
Kenefe talip olma şansı sade bana nasip
Tepem atarsa tek bir an, uçan kafayla son sözüm amigo Orhan
Ölümü zorladın dün akşam"
5. Mahallemizde Turlar At
Mahallemizde Turlar At, beati ile eski Türk filmlerindeki ayrılık hikayelerini anımsatıyor. Soytarıların da gün gelip saray yakabileceğini aklımızın bir ucunda bulundurmamızı telkin ediyor.
"Senin şölenlerinde durmadan alevli oklar
Fırlatıldı kör bir okçudan sonucu hüsran
Çıkmayan bu candan ümidi kestin anlamam
Unutma ben bir soytarı kızıp saray yakan"
6. Sarı Bıyıktan Öfkeler
Sarı Bıyık horlanır, beğenilmez, aşağılanır; oysa Sarı Bıyık olmaktır aslolan. Eldekiyle yetinebilmek, gururunu ayaklar altına almamaktır takdir edilmesi gereken. Kayra, değerlerini Sarı Bıyık'ta idealleştiriyor, bizlere altın tepside sunuyor.
Yorum Bırakın