The Menu

The Menu
  • 2
    0
    2
    1
  • The Menu, 2022 yılında hayatımıza girmiş olan ve benim geç kalınmışlıkla izlediğim bir yapımdır kendisi naçizane tavsiyem evet, izlemenizi öneririm olur. Önerimi değerlendirebilmeniz için sizlere The Menu hakkında biraz ışık tutmak istiyorum. 

    Yönetmen koltuğunda başarısı sürekli ödüllerle taçlandırılan bir yapım olan succession'ın da koltuğunda oturan Mark Mylod yer almıştır. Seth Reiss ve Will Tracy tarafından yazılan orijinal bir hikayedir. Tür olarak ise kara komedi korku filmi kategorisinde yer almıştır fakat ben filmi izledikten sonra bu kategoride  değerlendiremedim çünkü korkudan ziyade gerilimi yüksek olan bir sonraki dakikayı merak ettiren bir yapımdı, ofansif mizah ise başarılıydı lakin daha da çarpıcı olabilirdi bunun nedeni ise ele alınan konuya tümden bakıldığında mesaj izleyiciye ulaşırken konunun detayına inilince bazı noktalarda kopuklukların olmasıydı

    Filmin oyuncu kadrosunda ise oldukça başarılı isimler yer almaktadır. Ralph Fiennes (şef slowik), Anna Taylor Joy (margot), Nicholas Hoult ( tyler), John Leguizamo (film yıldızı), Hong Chau (elsa) ve daha birçok isim bu yapımda yer almıştır.

    Gelelim filmin konusuna genç bir çift olan Tyler ve Margot, dünyaca ünlü olan bir şefin pahalı restoranında yemek yemek için adaya seyehat ederler. Fakat kısa bir süre sonra onları şok edici süprizler beklemektedir. Yayınlandığı platformlarda bu şekilde özetlenen konusu tabii ki de bu kadar değildir. Filmimizin adından da anlaşılacağı üzere gastronomi sanatını bünyesinde bulunduruyor ve senaryo ile nasıl harmanlandığını gözler önüne seriyor. Filmdeki yemeklerin çarpıcı sunumları, menudeki courseların izleyicilere yansıtılması ( amuse bouche, savory accompaniments vb.) ve yemekler ile anıların, kültürlerin arasında bulunan ilişkiyi biz izleyicilere hem görsel olarak hem de görseli sözler ile taçlandırılarak anlatılmak istenmiştir. Gastronomi sanatı ile bu şekilde harmanlanan filmde etkileyici görseller bulunmaktadır ve bu görseller konunun daha akıcı hale gelmesini sağlamıştır.

    Filmimizde 12 kişilik bir gruba özel olarak hazırlanan bir menü vardır ve bu menüyü tatmak için restoranın bulunduğu adaya gelen 12 kişilik misafir, misafirler harici şef ve ekibi bu adada bulunmaktadır. Misafirler genel anlamda kaymak tabakadandır. Filmin konusu kaymak tabaka ve şef arasındaki çatışmalarla devam eder ve izleyiciye bu çatışmalardan birçok mesaj verilir. 12 kişilik bu misafir içinde bir başkasının yerine gelmiş olan beklenmedik bir misafir bulunmaktadır, şef ve ekibini beklenmendik durumun içine sokar ve bu durum misafir ile şef arasında bazı farkındalıkların yaşanmasına sebep olur. Bu farkındalıklar izleyiciye mesaj olarak elbette ulaşmıştır.

    Konuyu genel anlamda bu şekilde özetlemek istedim, detayına inip oyuncuların performanslarıyla bütüncül hale getirmeyi sizlere bırakıyorum...

    Ek olarak belirtmek isterim ki bazı izleyicilerin rahatsız olabileceği sahneler bulunmaktadır, benim izlediğim platformda bunun için herhangi bir uyarı yoktu sizleri buradan uyarmak isterim. Keyifli seyirler...

     

     


    Yorumlar (2)
    • Bu filmi çok beğendim ama çevremdeki insanlarla konuşunca bazılarının filmi ilginçtir ki hiç beğenmediğini gördüm. "Ne anlattığı belli olmayan" bir film olarak nitelendirdiler.

      • Güzel bir film için güzel bir inceleme olmuş kalemine sağlık🙏🏻

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.