İstanbul Sinema Müzesi, “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri"ne Aday Gösterildi.

İstanbul Sinema Müzesi,  “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri"ne Aday Gösterildi.
  • 3
    0
    0
    0
  • İstanbul Beyoğlu'nda bulunan, göz alıcı barok mimarisiyle dikkat çeken ve neredeyse 200 yıllık bir geçmişe sahip olan İstanbul Sinema Müzesi, Avrupa Konseyi'nin himayesinde düzenlenen ve Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl verilen en prestijli ödüllerden biri olan "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri"ne aday gösterildi.

    "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri", müzecilik alanında mükemmelliği övmeyi ve uluslararası alanda yenilikçi süreçleri teşvik etmeyi amaçlayan bir platform. 2024 yılı adayları ise açıklandı ve bu yıl, dünyanın en iyi ilk üç sinema müzesi arasında yer alan ve üç koleksiyoner ile iki enstitü tarafından oluşturulan özgün koleksiyon parçalarıyla dikkat çeken İstanbul Sinema Müzesi de adaylar arasında bulunuyor.




    "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü" (EMYA), Avrupa Konseyi himayesinde Avrupa Müze Forumu tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve prestijli müze ödülü olarak biliniyor. Bu ödülü alan müzeler, genellikle önemli bir misyonu temsil ederler.

    İstanbul Sinema Müzesi, 'Müzeler binalarıyla anılır' vizyonunu benimseyerek, neredeyse 200 yıllık eşsiz barok mimarisiyle öne çıkıyor. Türk ve dünya sinema tarihine dair 130 parçalık benzersiz kalıcı koleksiyonu, dijital veri tabanı ve ulusal ile uluslararası sergilere ev sahipliği yapan geçici sergi salonuyla, EMYA ödülünün en güçlü adayları arasında yer alıyor.

    İstanbul Sinema Müzesi Genel Müdürü Ceyhun Tuzcu, heyecanını dile getirerek ‘‘Müzenin büyülü atmosferi dışında, kendi alanına ait en iyileri yetiştirmek üzere gerçekleştirdiği eğitim projeleri, seminerler, yönetmen buluşmaları ve atölyelerle zenginleşen içeriği ve kapsayıcılığıyla, İstanbul Sinema Müzesi’nin bu denli prestijli bir adaylığa layık görülmesi gurur verici. Bu adaylık, İstanbul Sinema Müzesi'nin sanat alanındaki önemli rolünü teyit ederken, uluslararası alandaki bilinirliğini daha da artıracak” şeklinde açıklama yaptı.

    Beyoğlu'nun yeniden yapılanma sürecinin önde gelen örneklerinden biri olan İstanbul Sinema Müzesi, ziyaretçilere kapsayıcı ve unutulmaz bir deneyim sunuyor. Farklı yaş gruplarına yönelik tasarlanmış eğitim içerikleri, atölye çalışmaları, film okumaları ve özenle seçilmiş film gösterimleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca, müzenin bünyesinde, yapay zeka (AI) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen film restorasyonları sayesinde, geçmişten günümüze yok olmaya yüz tutmuş arşivlerdeki kültürel miras gün ışığına çıkarılıyor.

    İstanbul Sinema Müzesi'nin önemli bir parçası olan Atlas 1948 Sineması/Sahnesi, her yıl birçok ulusal ve uluslararası festival, sahne sanatları performansları ve sektör buluşmalarına ev sahipliği yaparak dikkat çekiyor. Ayrıca, sektörün önde gelen yapımcıları, senaristleri, yönetmenleri ve oyuncularını ağırlayarak müze deneyimini daha da zenginleştiriyor.

    Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nün kazananları 1 – 4 Mayıs tarihleri arasında Portekiz’de gerçekleştirilecek olan EMYA Yıllık Konferansı ve Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.