Julian Assange Artık Özgür

Julian Assange Artık Özgür
  • 0
    0
    0
    0
  • Hikayeye başlarken: Wikileaks nedir?

    2006 yılında Julian Assange ve ekibi tarafından kurulan Wikileaks, on milyonlarca devlet sırrı niteliğindeki dökümanın sızdırıldığı bir internet platformudur. Wikileaks'te yayınlanan belgeler başta Amerika olmak üzere dünya çapında büyük ses getirdi, yer yer diplomatik ve politik krizlere neden oldu. Wikileaks sızıntıları ülkemizde de pek çok gazetede manşetlere konu oldu, uzunca bir süre tartışmaların en önemli konusu olarak bulundu. 

    Ancak Wikileaks'in en çok ses getiren eylemi, 2010 yılında ABD ordusunun eski istihbarat analisti Chelsea Manning'in sızdırdığı belge ve görüntüleri paylaşması oldu. Paylaşılan 2007 tarihli bir videoda, ABD ordusuna ait Apache savaş helikopterinin, Irak'ın başkenti Bağdat'ta aralarında iki Reuters muhabirinin de yer aldığı en az 11 kişiyi öldürdüğü "Collateral Murder" adı verilen görüntüler yer aldı. 

    Bunlara ek olarak platformda ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları belgelendiren 250 binden fazla belge yayımlandı. ABD, bunun üzerine gizli bilgileri elde etmek amacıyla askeri veritabanlarına sızmak için komplo kurmak da dahil 18 suçlamayla Assange hakkında hukuki süreç başlattı. 

    Adım adım sona giderken

    2012 yılında Ekvador'un Londra büyükelçiliğine sığınan Julian Assange, 7 yılını burada geçirdi, basına buradan demeç verdi.

    2019 yılında büyükelçilikten çıkarılarak gözaltına alınan Assange, "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne sevk edildi.

    Londra Yüksek Mahkemesi, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetti. Assange'ın avukatlarının yoğun itirazları sonucunda ABD Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağına ve adil bir şekilde yargılanacağına dair beyanatta bulundu. Ancak Julian Assange'ın eşi Stella Assange eşinin ABD yurttaşı olmadığı için bu haklardan yararlanamayacağını vurguladı. 

    Yeni Zelanda Arabulucu Oluyor

    Avustralya parlamentosu, şubatta Assange'ın ülkesine dönmesini talep eden bir tasarıyı onayladı. Kanberra yönetimi, ABD ve BK'ye çağrıda bulunarak Assange'ı serbest bırakmalarını istedi. ABD Başkanı Joe Biden tarafından değerlendirileceği açıklanan bu teklifin ardından Birleşik Krallık ve ABD basınının aktardığına göre ABD casusluk yasasını çiğnediğini itiraf etmesi karşılığında ülkesine dönme izni verilecek. Ada'nın amiral gemisi medya organlarından Guardian, Assange'ın ailesinin bugün yaptığı açıklamada, "sessiz bir diplomatik süreç" sonucunda serbest bırakıldığını söylediğini aktardı. Assange'ın babası John Shipton da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'ye teşekkür etti. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.