Birleşik Krallık'ta Seçimler Şimdiden Hüsran Mı?

Birleşik Krallık'ta Seçimler Şimdiden Hüsran Mı?
  • 0
    0
    0
    0
  • Britanya'da neler oluyor?

    Britanya 4 Temmuz'da sandık başına gidiyor. Boris Johnson, Liz Truss ve en sonunda Rishi Sunak... Muhafazakar Parti Covid-19 salgınından beri oldukça başarısız ve istikrarsız bir süreç yönetimi performansı gösterdi.

    Ekonomi, güvenlik, sosyal güvence gibi pek çok alanda sınıfta kalan Muhafazakarlar, anketlerde Reformistlerin de altına düşerek 3. parti olarak seyrediyorlar. İşçi Partisi'nin ezici üstünlüğünün yanında Nigel Farage'ın Reform UK'inin de altına inerek ciddi anlamda dibi boyladılar. 

    Seçim süreci nasıl ilerliyor?

           Britanya anket sonuçları, Redfield & Wilton Strategies

    Britanya seçimleri, Başbakan Rishi Sunak'ın seçim sürecini başlatmasından beri İşçi Partisi'nin yaklaşan ezici zaferinin sıkıcı bir bekleme süreci olarak geçiyor. Her yeni ankette daha da geriye düşen Muhafazakarlar, siyasi anlamda dirilen Nigel Farage "bela"sı ile de karşı karşıya. Bela diyorum çünkü Reform UK Muhafazakar Parti ile aynı tabandan oy alıyor ve Farage'ın yükselişi Muhafazakar Parti'nin düşüşünü daha da hızlandırıyor. 

    Birleşik Krallık ekonomisi Politico tarafından "yaşam ünitesine bağlı" olarak tanımlanıyor. Negatif büyümediği dönemlerde dahi kırıntısal pozitiflikler yeterli olmuyor. Aynı zamanda on milyarlarca pound artan ulusal borç faizi işleri hükümet adına hiç kolaylaştırmıyor. Hükümet osyal yardımlardan daha çok kesinti yapmak istemiyorsa rekor seviyeye yaklaşan vergilerde artışa gitmek zorunda kalabilir. Artan bireysel giderler ve sallanan ekonomide ise Ukrayna'da yaşanan savaşın emtia ve enerji fiyatlarında adeta bir "uçuşa" neden olması önemli bir etmen. 

    Üniversite fiyatları, konut sorunu ve daha pek çok sorun Britanya halkını zorlarken seçimlere giren iki ana partiden (İşçi Partisi ve Muhafazakar Parti) de somut çözüm önerileri gelmiyor. Bunda vergi artışı söyleminin oy kaybettireceği gerçeği etkili olsa da seçmen kaygılı. Seçimlere az bir süre kala söylemlerin artık tamamen karşılıklı atışmalara ve popülist ifadelere dönüşmesi bekleniyor. 4 Temmuz'da gerçekleşecek seçimleri kazanan taraf ise ilk günden büyük problemlerle yüzleşmek zorunda kalacak. 

    Politico'nun yazısı: www.politico.eu/article/uk-election-already-fail-rishi-sunak-nigel-farage/


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.