Hatırlanacak bir rota: İzlanda Ring-Road

Hatırlanacak bir rota: İzlanda Ring-Road
  • 2
    0
    0
    0
  • Herkese Merhaba!

    Üniversite hayatımın son yılındaki yoğun proje temposu, bitirme ödevleri ve hemen ardından başladığım çalışma hayatım sebebiyle içerik yazarlığına vermiş olduğum uzun (oldukça uzun:) bir aranın ardından; öğrencilik dönemlerinde konfor alanımı sık sık terk etmeme aracı olan ve bana ilham veren içerik yazarlığına tekrardan başlamanın verdiği keyifli bir heyecan ile yazıma başlamak istiyorum efendim. Umuyorum bu yazı ile birlikte içinizdeki gezgin ruhu bir nebze de olsa körüklenmiş olur :) Girizgâhı daha fazla uzatmadan yazıma geçmek istiyorum, tekrardan keyifli okumalar dilerim!

    Nedir bu Ring-Road?

    Ring Road Rotası 1.328 kilometre uzunluğunda İzlanda adasını aşağıdaki görselde de mavi ile belirtildiği üzere boylu boyunca çevreleyen bir rotadır. Kuzey İzlanda'nın bir kısmını (kırmızı), Westfjords'u (koyu mavi) ve Snæfellsnes yarımadasını (mor) da İzlanda'yı tüm noktalarıyla birlikte görmek isteyen seyahat severler seyahat sürelerini daha uzun tutarak güzergahlarına ekleyerek seyahatlarini tamamlayabilirler. Arabanız ile birlikte yapacak olduğunuz bu rota için ideal seyahat süresi olarak 7 gün tavsiye edilmekte, ancak seyahatinizi 1-2 gün daha uzun tutarak daha konforlu bir hale getirebilirsiniz.


    Bu rota ile birlikte, Kuzeyin eşssiz doğa güzelliklerine şahit olacağınız İzlanda'nın ıssız yaylalarının etrafından dolaşarak tam bir daire şeklinde çevreleyerek seyahat etme şansı elde etmiş oluyorsunuz. Birçok gezginin seyahatlerini bu rota çerçevesinde şekillendirdiği ve İzlanda seyahatlerini bu şekilde gerçekletirdiği Ring-Road rotası ile birlikte yol boyunca İzlanda'nın Seljalandsfoss ve Skógafoss şelaleleri (evet isimleri okumuş gibi yaparak okumaya devam ediyoruz:), Dyrhólaey uçurumları ve Jökulsárlón buzul lagünü vb. gibi en popüler turistik yerlerini de görme fırsatına sahip olabiliyorsunuz. 

    --**Seljalandsfoss Şelalesi

    Bireysel Araç mı yoksa Otobüs Turları mı?

    Ring-Road rotasını bireysel aracınız ile tamamlamak zorunda değilsiniz, rota boyunca haritada belirtilmiş noktalar için seferler düzenleyen yerel otobüs turları da bulunmakta. Buraya tıklayarak otobüs turları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Maliyet analizini ise araba kiralama ücretleri ile karşılaştırmanız için yapmanızı tavsiye ederim. Yolun yoruculuğu da göz önünde bulundurularak otobüs seferleri ile birlikte de bu rota tamamlanabilmekte ancak hali hazırda belli bir maliyeti gözden çıkararak yapmayı hedeflediğimiz bu rota için kişisel görüşüm İzlanda'nın doğasını keşfedebilmek adına bireysel araçlar ile birlikte tamamlamak seyahatsever ruhunuzu daha iyi besleyeceği yönünde :) Bu konu için ise aşağıdaki tabloyu yine bilginiz için hazırladım.

                      Tur ile Yapılacak Seyahatler                        Bireysel Seyahatler
    Planlama Her şeyi sizin için planlarlar. Seyahat boyunca tüm planlamanızı kendiniz yapmalısınız.
    Seyahat Özgürlüğü Tur rehberini ve grubunu takip etmek zorundasınız. Dilediğiniz yere gidebilir, dilediğiniz şeyleri yapabilirsiniz.
    Maliyet Bireysel araç ile yapmış olduğunuz seyahatlere göre tur içeriklerine bağlı olarak %30 ile %100 arası daha maliyetli olabilmekte. Otobüs turlarına nazaran tüm giderleriniz dahil daha ucuz olmakta.
    Güvenlik Tur rehberleri tarafından rota boyunca tüm güvenliğiniz ile ilgilenilmekte. Rota boyunca tüm trafik kurallarını ve yerel kuralları kendiniz takip etmek zorundasınız.
    Kalabalık Yoğunlukla turistik rotaları ziyaret edileceği için daha kalabalık ortamlarda bulunacağınız bir gezi deneyimi bulunmakta. Kendi başınıza daha ıssız lokasyonları keşfedebilirsiniz.
    Off-Road Rotalar Tur rehberinin aracı ile birlikte off-road rotalara daha kolay erişebilirsiniz. Kiralık aracınız ile off-road rotalara erişiminiz daha zorlayıcı olacaktır.

    Bireysel araç/otobüs turu fikir karmaşanızda karar vermenize destek olabileceğini düşündüğüm aşağıdaki videoda ise İzlanda'lı post-rock grubu Sigur Rós'un yapmış olduğu 24 saatlik live show Ring-Road yolculuğunu timelapse olarak paylaşıyorum.



     Ek olarak İzlanda karayolları içerisinde gerçekleşmiş olan araba kazaları ile ilgili bulabildiğim en güncel verilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz, karar vermeden önce göz atmanızı mutlaka öneririm. 

    Ring-Road Rotası Boyunca Görebileceğiniz Noktalar

    - Thingvellir National Park

    - Gullfoss Şelalesi

    - Kerid Volkanik Krateri 

    - Seljalandsfoss ve Skógafoss Şelaleri

    - Dyrhólaey Uçurumları 

    - Jökulsárlón Buzul Lagünü

    - Fjadrargljufur Kanyonu

    - Reynisfjara Sahili

    Ve listeye sığdıramadığım yol boyunca keşfedebileceğiniz birbirinden muhteşem doğa harikaları


    **Reynisfjara Sahili

    Umuyorum sizler için de okuması keyifli bir yazı olmuştur ve içinizdeki seyahat sever ruhunuzu heyacanlandıracak noktalara değinebilmişimdir :)

    Keyifli seyahatler!

    ---
    Kaynaklar:


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.