Pixar Animasyonlarında Kült Film "The Shining"e Göndermeler

Pixar Animasyonlarında Kült Film "The Shining"e Göndermeler
  • 0
    0
    0
    0
  • Pixar'ın evleri neşelendiren animasyonları ve Stanley Kubrick'in insanı geren kült filmi The Shining arasındaki ilişki karşımıza çıkmayacak cinsten bir kesişme. The Shining, bildiğimiz üzere Stanley Kubrick'in şaheserlerinden biri olmasının yanı sıra Jack Nicholson'ın efsane oyunculuğu ile parladığı, sinematografisi ve filmin sırlarla örgülü yapısı ile sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri. The Shining ve Stanley Kubrick'in filmlerinin içindeki detaylar hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Pixar, özellikle filmlerinin içine göndermeler, easter eggler yani diğer filmlere referanslar koymayı çok seven bir film stüdyosu. Pixar'ın bir çok başarılı animasyonun yaratıcı Lee Unkrich, çok sıkı bir Kubrick ve The Shining hayranı. Bu iki durum birleşince onun yarattığı animasyonlarda The Shining'deki sahnelerde dikkat çeken nesnelerin, karakterlerin efsane cümlelerinin, karakter adlarını referans alan göndermeler yapıldığı görülüyor. Animasyonları izlerken farkına varmış olabilirsiniz bazılarının, gelin hep birlikte Pixar'ın The Shining'e gönderme yaptığı sahneleri yeniden hatırlayalım.

    1- Halı 

    Danny'nin Overlook Hotel'inin koridorlarında oynadığı halıların deseni ile Oyuncak Hikayesi'nin 3. filminde görülen halının deseni aynı. The Shining'de görülen halı ve Danny'nin oyuncakları Amerika'nın aya çıkma hikayesine yapılan bir vurgu olarak dikkat çekerken Oyuncak Hkayesi 3'te karşımıza Woody ve Buzz Lightyear'ın kısa bir sohbetine tanık olduğumuz sahnede çıkıyor.

    2- Room 237 

    The Shining filmindeki en ünlü sembolist anlatımlardan biri olan ve filmin konusu içinde insanın karanlık tarafını ve bilinçaltını simgeleyen oda olan "Room 237" Oyuncak Hikayesi 3'ün çeşitli sahnelerinde 237 vurgusu olarak karşımıza çıkıyor. 237 numarası animasyon boyunca çeşitli sahnelerde karşımıza çıkıyor. Çöp kamyonunun arkasındaki plaka numarası RM237(üstteki görsel), bilgisayar ekranında görülebilen kullanıcı adı "Velocirastor237" ve güvelik kamerasının üstünde yer alan "OVERLOOK237" model numarasında. Room 237, aynı zamanda The Shining filmindeki referanslar ve sembollerin altında yatan anlamları inceleyen detaylı bir belgesel.

    3- Tony

    The Shining'de Jack Nicholson'ın müthiş bir oyunculukla canlandırdığı karakter Jack'in oğlu Danny, film boyunca hayali karakteri Tony ile monolog halinde konuşurken görürüz. Üstelik bu karakterle parmağı aracılığıyla konuşur. Oyuncak Hikayesi 3'te adını gömleğinin üst tarafında yer alan isim etiketinden öğrendiğimiz (alttaki resim) Mr. Tony adlı bir temizlik görevlisi karşımıza çıkar. Tesadüf mü bilemiyoruz ama detaylı yerleştirilen The Shining referanslarından sonra yönetmenin bunu bilerek yaptığını düşünmekteyiz.

    4- "Johnny Burada"

    Kayıp Balık Nemo'da köpekbalığı Bruce Nemo'yu kovalerken, The Shining'de Jack Nicholson'un bir efsane haline gelmiş sözünün kendine uyarlanmış bir şeklini bağırır: "Bruce burada!"

    5- Ürkütücü İkizler!

    Pixar'ın yeni dönem animasyonlarında da hala "The Shining"i işaret eden ufak detaylar görebiliyoruz. Coco, 2017 yılında Pixar'ın müzikal animasyon filmi olarak büyük bir gişe başarısına ulaştı. Coco'nun başkarakteri Miguel, animasyondaki bir sahnede Frida Kahlo'nun stüdyosuna girince yanından geçtiği tablolardan birinde (yukarıdaki görselde görebilirsiniz) The Shining'de karşımıza çıkan ürkütücü ikizlerle karşılaşır. KAYNAKÇA: 1, 2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.