Herkes elinden geldiğince fotoğraf çeker. Bunu da gerek sosyal medyada, gerek ise arkadaşlarıyla paylaşır. Ama fotoğraf çekerken bilmeniz gereken dikkat edilmesi gerekenler var. Peki bunlar neler? Gelin birlikte inceleyelim.
1. Çok Çekim Yapın
Çektiğiniz her fotoğraf, bir öncekinden daha iyi olacak buna inanın! Çünkü kendinizi geliştirmiş olacaksınız, aynı zamanda iyi çektiğiniz her anın da tadını çıkartacaksınız. Bir çiçeği, böceği, manzarayı, arkadaşınızı ve gerekirse kendinizi çekmekten vazgeçmeyin.
2. Işık
Fotoğraf çekmeden önce dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi ışık. Ters ışık dediğimiz tekniği kullanırsanız daha net görüntü elde edebilirsiniz. Kısaca şu şekilde tanımlanabilir; ışığı karşınıza almanız gerekmektedir. Yanlış seçilmiş ışığın, fotoğrafınıza olumsuz bir etkisi olacaktır.
3. Kadraj
Bulunduğunuz yeri iyi tespit edin. Önce kafanızda fotoğrafı oluşturun, sonra hayata geçirin. Fotoğraf çekerken, hayal dünyanızı çok iyi kullanmalısınız. Nihayetinde o sizin hikayeniz olacak!
4. Doğru Açı Bulun
Aslında doğru açıyı yakaladığınızda, fotoğraf çekmeniz daha kolay olacak. Önce bakın; hangi açı size daha iyi bir sonuç verir. Bulduğunuz açıyı sabitleyin ve deklanşöre basın. Çekim açılarından bahsedecek olursak;
5. Mesafeyi ayarlayın
Çekime başlamadan önce çekmek istediğiniz obje veya manzaraya göre mesafenizi orantılayın. Fazla uzaktan çekilmiş fotoğraflar kötü bir görüntü sağlayacağı gibi fazla yakından çekilmiş fotoğraflar da kaliteyi düşürebilir.
6. Yaratıcı Olun
Herkesin çekebileceği şekilde çekmeyin, kendiniz farklılık yaratın. Nasıl mı? Örneğin; fotoğrafları inceleyin, o fotoğraf başka nasıl çekilebilir onu düşünün! İçinize sinen kareyi çekene kadar sabredin.
7. Fikir Alın
Bir fotoğrafı çekerken acele etmeyin. Önce çevrenizdekilerden fikir alın belki de sizin göremediğiniz bir farkı onlar görecek ve fotoğraflarınız kusursuz olacaktır.
8. Hikaye Oluşturun
Önemli olan şu ki; fotoğrafı çekmiş olmak için çekmek değil de onun üzerinde konuşmak, bir hikaye oluşturmak gerekiyor. Mesela bir manzara fotoğrafı çektiniz diyelim; o kompozisyonu karşınızdakine iletmelisiniz. Ya da onlar çektiğiniz fotoğraftan bir hikaye çıkartmalılar. Unutmayın her çektiğiniz fotoğraf sizin imzanız, sizin hayal gücünüz!
9. Kuralsız Olun
Fotoğrafçıların üçler kuralı vardır. Önce sizlere bu kuraldan bahsedeceğim; ekranı yatay ve dikey olmak üzere üçe böldüğünüzde ekranda oluşacak 9'lu karelerin ortasına gelecek şekilde, çekmek istediğiniz herhangi objeyi veya modeli yerleştirip çekerseniz, dengeli bir çekim olacaktır. Fakat bazen bu kuralı yok edip kendinize ait bir kadraj ile de mükemmel fotoğraflar elde edebilirsiniz.
10. Kendinize Güvenin
Üst maddelerde belirttiğimiz adımları uyguladınız ama kendinize güvenmiyorsanız, tüm kompozisyonlar sadece bellek doldurur. Tek yapmanız gereken şey; kendinize güvenmeniz, güzel bir fotoğraf çıkartacağınızı bilmeniz. Başkalarının sizin çektiklerinizi beğenmesini beklemeyin, kendi çektiğiniz ile motivasyonunuzu yükseltin.
Kaynak: 1



- Göz Seviyesi: Adından belli olduğu gibi, göz hizasında yapılan çekimlerdir.
- Alt Açı: Göz seviyesinin altından yapılan çekimlerdir.
- Üst Açı: Bu da göz seviyesinin üstünden çekilen fotoğraflardır.







Yorum Bırakın