Mona Lisa, tarihin en önemli ve hala tartışmaya açık en önemli tablolarından biri. Dünya'nın en üstün dehalarından biri olarak görülen Leonardo Da Vinci tarafından resmedilen Mona Lisa, gülüşü, kaşları, elinin yapısı, yapıldığı tarih ve hatta tablonun tarihsel yıllar içinde bulunduğu durumlar, tabloyu gizemli kılan özelliklerden sadece ufak bir kısmı. Hep birlikte tablonun bilmiyor olabileceğiniz bazı ilginç ve gizemli detaylarına bakalım.
1. Altın Oran
Mona Lisa altın oran kullanılarak yapılan ilk eserdir. Da Vinci sanatkar, mucit, müzisyen olmasının yanı sıra büyük bir bir bilin insanı ve matematikçiydi. Matematikte dünyadaki ve doğadaki olayları açıklamak için kullanılan altın oran Da Vinci'nin üstün zekası sayesinde sanat alanına da taşındı. Mona Lisa'nın burnundan başlayan altın oran çizgisi çenesinin ve saçının üst kısmını teğet geçerek bir uyum oluşturur. Altın oranla yapılan diğer tabloları merak ederseniz
Altın Oranla Yapılmış 10 Kusursuz Eser yazımızı okuyabilirsiniz.
[caption id="attachment_78645" align="aligncenter" width="950"]
Matematiksel altın oran[/caption]
2. Madonna Lisa
Mona Lisa,
Madonna Lisa’nın kısaltması olarak kitaplarda yer alıyor. Kimileri
Leydim Lisa olarak çevirirken kimisi
Benim Kadınım Lisa olarak kullanıyor.
3. Gizemli Bir Yüz
Tabloya baktığımızda Mona Lisa’nın
kaş ve kirpiklerinin olmadığı görüyoruz. Bu konu hakkında birden fazla teori var. Birincisi tablonun yapıldığı Rönesans döneminde, kadınların kaşlarını tamamen alma modası vardı. Başka bir teoriye göre ise aslında tablo ilk yapıldığında kadının kaşları vardı ama tablonun temizlenmesi sırasında kullanılan bir malzeme, kaşların yok olmasına sebep oldu. Üçüncüsü ise tablonun yapıldığı 1600'lü yıllarda genç kadınların tüylerini, saçlarını, kıllarını döken bir hastalığın yaygın olduğu ve bu nedenle Mona Lisa tablosuna konu olan ve Leydim Lisa adıyla anıldığı söylenen kadının bu hastalığa yakalanmış olduğu söz konusu.
4. Pablo Picasso Mona Lisa'yı çalmakla suçlandı.
Mona Lisa tablosunun Louvre Müzesi'nden çalındığından önceki
yazılarımızın birinde bahsetmiştik. Mona Lisa, Louvre Müzesi'nden 21 Ağustos 1911 tarihinde sessiz sedasız çalındı. Tablonun çalındığı müze çalışanları tarafından bile fark edilmedi. O zamana kadar sanat çevrelerinde duyulan Mona Lisa,
çalınma sayesinde tüm dünyada daha başka bir üne kavuştu. Mona Lisa tablosunu çalan şüpheliler arasında çok şaşırtıcı bir şekilde ünlü ressam
Pablo Picasso da vardı. O zamanlarda Paris'te yaşayan Picasso, hayatını zor bir şekilde devam ettiriyordu ve henüz bir üne kavuşmamıştı. Ancak bu spekülasyonların tersine 20. yüzyılın en büyük soygunu olarak kabul edilen bu olay, müzenin eski bir çalışanı tarafından yapıldı. Müzede hâlihazırda sergilenen tablonun orijinali çalındığı sırada, yeri boş kalmasın diye yapılan altı kopyadan biri olduğu hâlâ söylenir.
5. Mona Lisa'ya Aşık Bir Adam
Mona Lisa tablosundaki kadına aşık ve bu aşk uğruna intihar eden bir adamın olduğu biliniyor. İsmi bilinmeyen bir aktör, Mona Lisa'nın aşkına dayanamayıp Paris’te bir otel odasının camından atlayarak intihar etmiş.
6. Atmosferik Persfektifle Yapılan Tablolardan Biri
Mona Lisa, Leonardo da Vinci’nin kendi geliştirdiği
“atmosferik perspektif” uyguladığı tablolarından biri. Da Vinci'nin atmosferik perspektifine göre cisimler, uzaktaki
atmosferin etkisiyle daha silik ve sisli gözükürler. Fotoğraf sanatıyla ilgilenenler bunu alan derinliğini artırarak fotoğrafın arka planının bulanıklaşmasıyla benzeştirebilirler. Tablo, eğer atmosferik perspektif olmadan yapılsaydı sağdaki gibi görünebilirdi.
7. Ünlü Fransız İmparatoru Napolyon tabloyu odasına astı.
Da Vinci tabloyu, 1516’da Fransa Kralı I.Francis’e satar. Zaman içinde tablo Fransız saraylarında dolaşıp nihayetinde Louvre Müzesi'nin koleksiyonuna dahil olmuş. Louvre'da sergilenmeye başlayan tabloyu Napolyon müzeden alıp diğer Fransız kralları gibi yatak odasına astığı söyleniyor. Napolyon döneminin sona ermesinin ardından Mona Lisa eski yerine aynı zamanda çalındığı yere yani Louvre’a geri dönmüş.
Kaynakça:
1,
2
Yorum Bırakın