Mitolojiden Doğan Müzik: Nada

Mitolojiden Doğan Müzik: Nada
  • 0
    0
    0
    0
  • Nada; aynı kökten varolmuş, bir süre aynı gövdede devam etmiş fakat ayrı göklere uzanmış iki dalın tekrar birleşme hikayesi.

    Sanskritçe ses, titreşim; İspanyolca hiçlik; Sırpça umut. Nada'nın sesleri Miray ve Selen için ise ilham aldıkları her şeyde görünmeyeni görebilmeyi hatırlamak amacı taşıyor. Miray Kurtuluş ve Selen Hünerli, çocukluklarını birlikte geçirmiş iki kuzen. Çocukluğun getirdiği sınırlanamaz hayal gücü, kurdukları tılsımlı dil, doğadan aldıkları güçle dokudukları melodiler, şiirler, şarkı sözleri onların Nada'yı inşa etmesini sağlıyor. Nada kurulmadan önce Miray Kurtuluş Mira; Selen Hünerli Norrda isimli gruplarda müzik yapıyorlar. Yaratıcılıklarının bir noktada sarmaşığa dönüşmesi ve birlikte müzik yapma istekleri kendi projelerinden ayrılmadan yeni bir projede birleşme isteği doğuruyor. Böylece Nada onların kendilerini bulundukları gruplardan farklı bir şekilde ifade etme alanı haline geliyor.   Müziklerini kendileri de tam olarak tanımlayamıyor, birçok türe (ambient, psychedelic vs.) yakın olduklarını, elektroniği bolca kullanmalarına karşın bir gün tamamen akustik bir albüm de yapabileceklerini söylüyorlar. Çok sesli, çok fonksiyonlu bir müzik oluşturma çabasında oldukları her parçalarında daha da belirginleşiyor. Davul, bas, akustik ve elektro gitar, viyolonsel, glockenspiel, melodika, elektronik sythler ve ritmik ögeler kullanıyorlar. Selen Hünerli de Miray kurtuluş da sinema okumuş fakat sinema ile ilgili bir projeleri halihazırda yok. Görselliği önemsiyorlar ve kliplerinde de eğitimleri onlara oldukça yardımcı oluyor. Miray Kurtuluş bir röportajlarında "Çocuklara özgü o hayal gücünü canlı tutabildiğimiz ölçüde mutluyuz." diyor, biz de bu sıcacık bakış açısına katılıyoruz. nada gece düştü ile ilgili görsel sonucu2011 yılında ilk albümleri Oda'yı çıkarıyorlar. Albümün içindeki on iki parçayı temsil eden on iki kart oluşturuyorlar. Kartlar, tarot kartlarını andıran mistik ve etnik ögelerle tasarlanmış. Arka yüzlerinde temsil ettiği parçanın sözleri yazıyor, tasarımı Deniz Erk'e ait. Youtube hesaplarında kartları tanıttıkları bir videoları var: " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Oda-Kartlar "Ha!" adlı parçayı Oda albümünden en önemli parça olarak görüyorlar. Ha! gerek sözleri gerek klibiyle feminist ögeler taşıyor. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Nada-Oda (Klip)

    "Ha, ha, ha, ha Ha, ha, ha

    Doğduğunda eksik etek, büyürken kaltak Ellerinde kanlı toprak, üzerime at Sürecek bu sonsuz kovalama Becerilecek daha neleri var"

      2014'e geldiğimizde ikinci albümleri Medusa çıkıyor. Klibin adını aldığı parçanın klibini Kaz Dağları'nda çekiyorlar. Bu da onların doğaya tutkularını kanıtlar nitelikte bir seçim, gelin Medusa'nın klibini birlikte izleyelim: " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Nada-Medusa (Klip) Oda'nın yıldız parçasını söylemiştik, Miray ve Selen için Medusa'nın yıldızı da Gılgamış. Gılgamış, en eski destan ve ilk edebiyat eseri olarak Nada'yı oldukça etkiliyor.
    "Acı meyve düştü kara ağaçtan / Bulutlar indi yere sarı yamaçtan / Yazar kendini suya akar bu destan / Kahramanlar duymaz sağır bu sesten"
    Birinci ve ikinci albümleri ile ilgili ilginç bir kıyasları var. Oda'nın çocukluklarından süregelen şarkı ve şiirleriyle dört duvar arasında daha içe dönük bir albüm olduğunu fakat Medusa'nın özgür ve daha geniş perspektifte bir albüm olduğunu düşünüyorlar. Sosyal medyada pek aktif değiller. Bunu; vakitlerini okumaya, yazmaya, müzik dinlemeye ayırdıklarına ve sıkıldıklarına bağlıyorlar. Kendilerini anlatmayı ve göstermeyi sevmiyorlar. Sadece bir şey ürettiklerinde paylaşım yapıyorlar. Son olarak, Ayşegül Aldinç'e son albümü için Gör Beni adlı bir şarkı yazmışlar. Aynı şekilde Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Birsen Tezer gibi isimlerin dudaklarından dökülecek şarkıları da yazabilmek istiyorlar. Bu başarılı projeyi sizlerle paylaşmanın bizi çok mutlu ettiğini belirtir, Nada'nın başarılarının devamını dileriz.

    İletişim:

    https://www.facebook.com/nadaist https://www.youtube.com/user/Nadamuzik https://twitter.com/nadaoda  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.