Sev Kardeşim, Ertem Eğilmez yönetmenliğinde 1972 yılında çekilmiştir. Filmde, bir fabrika işçisi olan Alev ile fabrika sahibinin oğlu Ferit arasındaki aşk hikayesi anlatılmaktadır. Alev, fabrikada çalışan tüm genç kızlar gibi Ferit'e hayrandır. Ancak Ferit işçi kızların ilgisine karşılık vermez. Alev, bir gün iş arkadaşları ile bir iddiaya girer. İddiayı kazanmak için Ferit'i kendisine aşık etmesi gerekmektedir. Bu yüzden kendisi ve ailesi hakkında yalanlar söyler ve Ferit'i etkilemeyi başarır. Fakat çok geçmeden gerçek ortaya çıkar. İki gencin ailelerinin de olaylara karışmasıyla durum bambaşka bir hal alır.
You Can't Take It with You, Frank Capra yönetmenliğinde 1938 yılında çekilmiştir. Stenograf Alice Sycamore, çalıştığı şirketin başkan yardımcısı da olan patronu Tony Kirby'ye aşıktır, seçkin şirketse patronunun açgözlü babası Anthony P.Kirby'ye aittir. Baba Kirby, silah ticaretinde tekel olmaya çalışmakta ve 12 blokluk bir bölgede son ev olan Alice'in dedesi olan Martin Vanderhof'un evini satın alması gerekmektedir. Tony, Alice'e evlenme teklif ettiğinde; basit ve çılgın ailesinin Kirby'lerle tanışmasının gereksiz olduğunu söyler ve Tony kararlaştırılan tarihten bir gün önce Alice'i ve ailesini ziyaret etmeye karar verir. Ortada kaçınılmaz olan şey, sınıf ve yaşam tarzı çatışmasıdır. Kirby'ler, Sycamore'ları küçümseyerek reddeder ve Alice, Kirby ailesinin hayatını değiştirerek, Tony ile olan ilişkisini bitirir.
İki filmde de melodram ögeleri bulunmaktadır. Capra'nın filmlerinde gördüğümüz para, hırs ve bunun sonucunda da karakterlerin çöküşü, aynı zamanda Sev Kardeşim filminde de yaşanmaktadır. Yine iki filmde de ortaya konulmuş olan absürt bir aile vardır. Bu aileler, genellikle kendi yaşam alanlarında korunmuş ve kirlenmemiş bir bakımdan da farklılıklara kapalı ve ne yapacağını bilemez bir psikoloji içerisinde kalburüstü bir yaşam sürdürmektedir. Fakat yine iki filmde de görülen bir şey vardır ki, filmlerdeki aileler doğru ve yanlış ayrımını, saf ve aynı zamanda da kalıplaşmış bir zihinsel yapıdadır.
Filmlerin çekildiği tarihler ve ülkeler açısından dönemin ekonomik, sosyal statü farklılıkları da bünyelerinde barındırmıştır. Amerikan ve Türk yapımı olan bu iki filmin melodram türünde işlev görmesi, toplumsal olarak iki halkın da zihinsel boşalımını aşk, ayrılık, acı gibi duygularla sağlamasından dolayıdır. Çünkü o dönemlerde Amerika, tarihsel gerçeklik üzerinden bakıldığında Dünya'nın en büyük ekonomik krizini yaşamış ve bunun üstünden 9-10 sene kadar geçmiştir. Bu film ve içinde barındırdığı ögeler, hikaye ve yıldız oyuncu sistemiyle de bir bütünlük sağlayarak, toplumun fakirleşmiş hayatını biraz olsun renklendirme aynı zamanda da unutturma amacını kendine ithaf etmiştir.
Sev Kardeşim filmi, You Can't Take It with You filminden 34 sene sonra çekilmiş bir uyarlamadır. Uyarlama, Türk toplumu açısından You Can't Take It With You filminin işlevleri baz alınarak tasarlanmıştır. 1960 darbesinden 12 yıl sonra çekilen Sev Kardeşim, diğer melodram filmleri gibi toplumun afyonu niteliğindedir. Aynı You Can't Take It With You filmindeki gibi yıldız oyuncu sistemi, aşk, hırs ve bunlarla birlikte de naifliğin ön plana çıkarıldığı bir film olan Sev Kardeşim, dönem itibariyle toplumsal açıdan önemli bir yere sahiptir.
Yorum Bırakın